Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

NO RAZA-TRANSCENDING MATERIAL SINS (Album Review)

Οι Νο Raza μας έρχονται από την μακρινή Κολομβία, έχοντας ήδη 23 χρόνια στην πλάτη τους. Με μεγάλη συμμετοχή σε Ευρώπη και Αμερική, το εν λόγω death metal σχήμα, μας φέρνει έπειτα από μία εξαετία το τέταρτο του άλμπουμ με τίτλο "Transcending Metal Sins".
No Raza - Transcending Material Sins Review | Angry Metal Guy


Με δυναμική και heavy αίσθηση, υποδεχόμαστε χωρίς πολλά-πολλά το εναρκτήριο "On The Verge Of Dying Out", που εκτός από την καφρίλα του, φέρνει στο προσκήνιο έναν καταιγισμό από riffs και στακάτους ρυθμούς. Με την ίδια δίψα για ενέργεια αλλά με πιο γρήγορες ταχύτητες, ακολουθεί το "Ancient Wars" που ενώνει το βαρύ death metal, ελαφρώς με το thrash. 

To "Reborn" από την άλλη καταφέρνει να μαυρίσει κάπως το όλο σκηνικό με τη συννεφιασμένη και σκοτεινή του αύρα, ενώ οι κιθάρες συνεχίζουν πιστά στο ύφος των δύο προηγούμενων. Βέβαια η πλήρης αλλαγή θα έρθει με το "Sail In Rot", το οποίο εκτός από άμεσο και αιχμηρό, γίνεται πιο black-ίζον με τη συμβολή του Demolition Man από τους Venom INC.

Aπό εκεί και πέρα έχουμε τρία ισπανόφωνα κομμάτια, τα "Alteration Mental", "Atricion" και "En Carne Y Hueso" που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως σήμα κατατεθέν του δίσκου, καθώς διασταυρώνουν το στυλ του υπόλοιπου συνόλου με μερικές tribal θεματικές και κοφτερές extreme φόρμες. 

Συνεχίζοντας όμως στα κλασικά μονοπάτια της παρούσας δουλειάς, το "Decontamination" με το τσμαπουκαλεμένο και στιβαρό του στυλ, θυμίζει Αμερικάνικο death metal παλαιάς κοπής, όπως έτσι, αλλά και πιο επιθετικό με τα γκάζια που πατάει, θα έρθει το "Scorn" το οποίο χώνοντας λίγες γκρούβες κάνει πιο μεγαλοπρεπές το αποτέλεσμα. Έτσι μάλιστα, αισίως φτάνουμε στο τέλος με το ομότιτλο του άλμπουμ, το οποίο μας αφήνει με ένα τελετουργικό και σινεματικό τρόπο.

Αυτό που φέρνουν οι No Raza με τη μουσική τους, ξεφεύγει από τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, ενώ μας δίνει και μια αίσθηση της τρέλας και του πάθους που έχουν οι Λατινοαμαερικάνοι metalheads. Η τεχνική, η βαναυσότητα και η μαυρίλα της Κολομβιανής μπάντας,  περίτρανα δηλώνεται μέσω του "Transcending Material Sins", που άνετα μπορεί να αποτελέσει ορόσημο της. Καιρός λοιπόν το extreme metal του Νότου να αποκτήσει ξανά την αίγλη του παρελθόντος, και οι No Raza να είναι ένας εκπρόσωπος που με τη δουλειά αυτή θα κερδίσει παραπάνω έδαφος.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης



Δεν υπάρχουν σχόλια: