Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Lucifer στο Metal View: Τα καλύτερα hard rock άλμπουμ κυκλοφόρησαν στα 70s

Τιμούν το όνομα του Εωσφόρου, και κάνουν την καλλιτεχνική του δουλειά όπως και ο ίδιος μάλλον θα ήθελε. Οι Lucifer με το τρίτο τους πόνημα δίνουν πάλι μια ακόμα γεύση από τα μυστηριώδη 70s, έχοντας το ίδιο ατέρμονο πάθος και την τρέλα αυτών των χρόνων. Οι κινητήριες δυνάμεις του γκρουπ, Johanna Sadonis (ex-The Oath) και Nicke Andersson (Entombed) μίλησαν στο Metal View, για το hard rock, το death metal, φυσικά την αγαπημένη τους δεκαετία, καθώς και το "Lucifer III", δείχνοντας πόσο χιούμορ έχει η σκοτεινή πλευρά.
Αποτέλεσμα εικόνας για lucifer band


-Καταρχάς ποια η ανταπόκριση στο "Lucifer III" μέχρι στιγμής;

Nicke: Φαίνεται πως πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής, τα σχόλια που δεχόμαστε είναι πολύ θετικά και όμορφα. Ο δίσκος βέβαια κυκλοφόρησε πριν τρεις μέρες και ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας...

Johanna: Ναι είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε από τώρα, πάντως εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα του δίσκου. Γενικά νιώθουμε όμορφα με ό,τι κάνουμε μουσικά και κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια, χαχα. Ελπίζουμε και με το πέρας του χρόνου να δούμε πως ο κόσμος αγαπάει το άλμπουμ αυτό.

-Το "Lucifer III" είναι σαν το κλείσιμο μια τριλογίας;
Αποτέλεσμα εικόνας για lucifer iii

Nicke: Αυτό είναι μόνο η αρχή. Όλα θα φανούν καλύτερα στο "Lucifer IV".

Johanna: Η αληθινή αρχή θα είναι τότε!

Nicke: Ναι, δε ξέρουμε αν θα λέγεται όντως "Lucifer ΙV" ή κάπως αλλιώς, αλλά σίγουρα θα είναι η συνέχεια της ιστορίας μας!

-Γενικά είστε από τις μπάντες που κυκλοφορείτε συχνά δίσκους. Υπάρχουν ιδέες  για την επόμενη δουλειά σας;

Johanna: Η αλήθεια είναι πως δεν κυκλοφορούμε τόσο συχνά δίσκους, όπως το έχουμε στο μυαλό μας. Ξέρεις, όπως στα 70s που κυκλοφορούσαν κάθε χρόνο από ένα ή δύο δίσκους χαχα. Αλλά παρόλα αυτά ναι, έχουμε ήδη ξεκινήσει να συζητάμε ιδέες για το τέταρτο άλμπουμ.

Nicke: Δε ξέρω αν ήταν πραγματικά σύντομη η διάρκεια μεταξύ του "II" και του "III" αλλά ναι, ειδικά αυτές τις μέρες που συμβαίνουν όλα αυτά και καθόμαστε σπίτι, σχεδιάζουμε νέα μουσική...

Johanna: Έχουμε μεγαλώσει και πρέπει να βιαστούμε χαχα!
Αποτέλεσμα εικόνας για lucifer band
-Χαχα, όχι είστε μια χαρά! Ίσα ίσα, που με τον ήχο σας κάνετε πιο φρέσκια τη μουσική και τη γεύση των 70s στις μέρες μας. Γενικά θεωρείτε πως αυτή η δεκαετία, επηρέασε τον ήχο του σήμερα στο rock και το metal;

Johanna: Απόλυτα!

Nicke: Κι εγώ θα συμφωνήσω, Γενικά αν έχεις μια τυπική μουσική ιδέα ξέρεις πως τα 70s επηρέασαν τα πάντα. Ειδικά στο hard rock, που κι εμείς υπηρετούμε με τους Lucifer, τα καλύτερα άλμπουμ βγήκαν στα 70s και δημιούργησαν έναν θρύλο. Όπως, συγνώμη αν θίξω κάποιον, αλλά οι Deep Purple για παράδειγμα έβγαλαν τους καλύτερους και πιο ιστορικούς δίσκους τους εκείνη την δεκαετία..ούτε στα 80s αλλά και ούτε στα 90s. Κι εμείς προσωπικά προτιμούμε περισσότερο τη δεκαετία του 70, κι έπειτα κάπως του 50' ή του 60'.

-Είναι εύκολο ή δύσκολο για ένα ανδρόγυνο, όπως εσείς να παίζουν και να συνθέτουν στην ίδια μπάντα;

Nicke: Για εμένα όλα πάνε πολύ ομαλά και εύκολα έτσι...

Johanna: Για εμένα όχι, χαχα!

Nicke: Χαχα, αυτό που θέλω να πω είναι πως υπάρχει μια συνεχής επικοινωνία και μια αλληλένδετη επαφή και δημιουργικότητα. Το να είσαι σε μια μπάντα είναι κάπως δύσκολο σαν δουλειά, αλλά όταν έχεις τον σύντροφο σου δίπλα αλλάζει αυτό, είναι σαν στήριγμα.

Johanna: Ακριβώς, επίσης η τριβή αυτή κάνει τα πάντα πιο άνετα, ενώ και όταν περιοδεύεις, δεν αφήνεις κάποιον πίσω σου, δε σου λείπει και περνάτε μαζί καλά, μοιράζεστε στιγμές και φυσικά το ίδιο πάθος για τη μουσική με τις εμπειρίες να αυξάνονται.


-Και οι δυο σας είστε άτομα που κατά το παρελθόν παίζατε σε extreme metal μπάντες. Πλέον με τους Lucifer, θεωρείτε πως έχετε βρει ένα νέο καταφύγιο ιδεών;


Nicke: Οι πρώτες μου επιρροές και τα ακούσματα μου δεν άνηκαν στον ακραίο χώρο. Προσωπικά μεγάλωσα ακούγοντας Kiss και άλλες μεγάλες hard rock μπάντες, έπειτα πήγα στο punk rock, κι έπειτα κόλλησα στον ακραίο χώρο με thrash και death metal μπάντες. Είτε παίζω death metal είτε παίζω hard rock, για εμένα είναι το ίδιο και μιλάνε και τα δύο εξίσου στη ψυχή μου, άσχετα πως καταλαβαίνω τις διαφορές στη μουσική και τη ψυχολογία μου. Μπορεί οι Lucifer να μην έχουν blastbeats αλλά δείχνω άλλα πράγματα χαχα.

-Βέβαια, ένα κοινό του ακραίου ήχου και της μουσικής σας με τους Lucifer, ειδικά στο νέο άλμπουμ, είναι αυτή η αγάπη για το σκότος, τον θάνατο και το απόκρυφο, έτσι;

Nicke: Η δουλειά του Διαβόλου χωράει παντού, χαχα! Αν οι Abba μιλούσαν για τον Σατανά, θα ακούγονταν ακόμα καλύτεροι!

Johanna: Μπορώ να συμφωνήσω σε αυτό, χαχα!

Nicke: Σκέψου πόσα πράγματα θα ακούγονταν τόσο τέλεια αν υπήρχε μια παρόμοια θεματολογία, σαν τη μουσική του Roky Erickson,  χαχα.
Αποτέλεσμα εικόνας για lucifer band
-Και τώρα στο video clip του "Leather Demon", και στο "California Son" πριν δύο χρόνια, και κυρίως στην φωτογράφηση του "Left Hand Path" των Entombed, υπάρχει ο ίδιος μεγάλος σταυρός. Τι είναι αυτός, και τι συμβολίζει για σας;

Nicke: Συμβολίζει τον Θάνατο!

Johanna: Βρίσκεται κοντά σε ένα νεκροταφείο στην Στοκχόλμη, σε μια γενικά πολύ όμορφη και ιδιαίτερη τοποθεσία. Είναι πολύ ωραίο που συγχέεται με αυτή τη φωτογραφία των Entombed.

Nicke: Η οποία είναι ακριβώς πριν 30 χρόνια, χαχα.

Johanna: Ναι, και όλη αυτή η death metal εικόνα ταιριάζει με αυτό που κάνουμε οι ίδιοι, έστω και διαφορετικά. Συν τοις άλλοις βρίσκεται πολύ κοντά σε εμάς, οπότε πάμε συχνά εκεί και μου αρέσει που ακολουθώ κατά κάποιον τρόπο τα βήματα του Nicke σε αυτό το σημείο, από όπου και το έμαθα μέσω εκείνης της φωτογράφησης . Είναι σαν σήμα κατατεθέν.

Nicke: Είναι ένα σημείο προσιτό για όλα!

-Ποιες οι αναμνήσεις σας από το show σας στην Αθήνα;

Johanna: Ήταν τέλεια! Το venue ήταν πολύ καλό, ο κόσμος επίσης γούσταρε πολύ και η ατμόσφαιρα γενικά ήταν πολλή ζεστή. 

Nicke: Βέβαια ήρθαμε στην Ελλάδα πολύ κουρασμένοι και πρώτα θέλαμε να κοιμηθούμε λίγο, γιατί ταξιδέψαμε κατευθείαν από το Λονδίνο άυπνοι.

Johanna: Ναι, δηλαδή το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να ξεκουραστούμε. Να πω την αλήθεια κάθε μου ανάμνηση από την Ελλάδα είναι πανέμορφη, καθώς στην Αθήνα μου έκανε ο Nicke και την πρόταση γάμου, οπότε έχω συνδυάσει και κάθε μου ανάμνηση με αυτό.

Nicke: Ανυπομονούμε σύντομα να ξαναγυρίσουμε!
Αποτέλεσμα εικόνας για lucifer iii
-Δεδομένης της κατάστασης που υπάρχει, γενικά έχουν απομείνει σχέδια για shows φέτος;

Johanna: Ναι είναι αλήθεια πως τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα, αφού κι εμείς σκοπεύαμε να περιοδεύσουμε στην Ευρώπη τον Μάιο, και αναγκαστήκαμε να το αναβάλλουμε. Τον Οκτώβριο σκοπεύουμε να παίξουμε για πρώτη φορά στη Ρωσία, κι από εκεί ένα Ευρωπαϊκό tour τον Νοέμβρη, συν μερικά καλοκαιρινά φεστιβάλ. Αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο αν θα πραγματοποιηθεί ή θα μεταφερθεί για άλλη φορά. Ελπίζουμε από το καλοκαίρι και μετά να πάνε όλα καλύτερα για όλους!

-Μακάρι όλα να πάνε καλύτερα. Ευχαριστώ για τον χρόνο και τη συνέντευξη αυτή, ο επίλογος είναι δικός σας...

Johanna: My name is Lucifer, please wash your hands! (σσ: δε χρειάζεται επεξήγση)

Nicke: Εμείς ευχαριστούμε, κι ελπίζουμε να γυρίσουμε να παίξουμε στην Ελλάδα σύντομα!

Γιάννης Χαρτζανιώτης


















Δεν υπάρχουν σχόλια: