Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Mora (Dimlight) στο Metal View: Yπάρχουν κάποια πλάνα για ένα πιο πρωτοποριακό βήμα του σχήματος

Πάνω από δέκα χρόνια στη δισκογραφία, οι Dimlight ενώνουν το αιθέριο με το σκοτεινό και το απαλό με το ακραίο. Έχοντας δημιουργήσει πρόσφατα μια τριλογία, και έχοντας οργώσει πολλά μέρη της Ελλάδας και του Εξωτερικού, επιστρέφουν για ένα headline show στο επικείμενο Ladies Of Metal Festival της Αθήνας. Σχετικά με τη σκηνή που αντιπροσωπεύουν καθώς και τη δεύτερη τους συμμετοχή στο εν λόγω φεστιβάλ, η φωνή της μπάντας, Mora, μιλάει στο Metal View.

Αποτέλεσμα εικόνας για dimlight

-Καταρχάς θα ήθελα να σε ρωτήσω ποια είναι η ανταπόκριση στη τριλογία που κυκλοφόρησαν οι Dimlight;

Καλησπέρα Γιάννη και ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Οι οπαδοί της μπάντας αγκάλιασαν με μεγάλη θέρμη τη νέα μας κυκλοφορία κι αυτό φάνηκε τόσο από το feedback που λάβαμε αμέσως μετά το release, όσο και στη στήριξη που είχαμε κατά την περίοδο των pre-orders. Επίσης παρατηρήσαμε ότι το εγχείρημα αυτό, παρότι ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς, προσέλκυσε νέο κόσμο στη μπάντα καθότι αρκετοί βρήκαν την τριπλή κυκλοφορία, συνοδευόμενη από ένα επιτραπέζιο role-playing game, πολύ ενδιαφέρουσα.

-Σου ήταν δύσκολο ή εύκολο να προσαρμοστείς στο ύφος της μπάντας;

Γνώριζα τους Dimlight προτού συνεργαστούμε και ήμουν ήδη familiar με τη μουσική τους και το ύφος που πρεσβεύουν, επομένως μπορώ να πω ότι δεν άργησα  να εγκλιματιστώ και να γίνω κι εγώ κομμάτι της μπάντας. 

-Όντας δύο χρόνια στους Dimlight βλέπεις πως σαν τραγουδίστρια έχεις ωριμάσει κι άλλο;

Το να παίζεις σε μία μπάντα η οποία έχει μια πορεία στο χώρο της μουσικής για πολλά χρόνια, κάτι που συνήθως συνεπάγεται και συγκεκριμένη μουσική ταυτότητα αλλά και πλούσια live δραστηριότητα σίγουρα σε βοηθάει να ανακαλύψεις νέες πτυχές του καλλιτεχνικού εαυτού σου και αυτό είναι κάτι που συμβάλλει στην εξέλιξη σου. Όχι μόνο σαν μουσικό αλλα και σαν άνθρωπο. Περιοδεύοντας μαζί τους, είδα πως είναι η ζωή και η καθημερινότητα στο δρόμο, κάτι που επίσης σου διδάσκει πολλά καθώς η περιοδεία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην πορεία μιας μπάντας. Συνέβαλα επίσης και στην υλοποίηση του "Kingdom Of Horrors". Η διαδικασία της γέννησης και κυκλοφορίας ενός studio album είναι κάτι που, σε έναν καλλιτέχνη, οξύνει κατά τη δημιουργικότητα του.
Αποτέλεσμα εικόνας για dimlight
-Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές εντός και εκτός metal;

Μερικά metal συγκροτήματα που με έχουν επηρεάσει κι έχω μεγαλώσει με τη μουσική τους είναι οι Katatonia, Paradise Lost, Epica, Evanescence, Dark Tranquility, In Flames, Opeth , οι Lamb of God, οι Black Sabbath, Alice in Chains, οι Black Label Society και αρκετοί άλλοι από το αντίστοιχο φάσμα. 
Πέρα από αυτα η κλασσική και jazz μουσική αποτελούσαν έμπνευση για μένα. Εκτός από τη μουσική, προσπαθώ να "εκμεταλλεύομαι" οτιδήποτε μπορεί να μου φανεί inspiring, είτε αυτό είναι μία ταινία, μια ιστορία από κάποιο βιβλίο ή ένα προσωπικό μου βίωμα.

-Ποιες θεωρείς τις σημαντικότερες γυναικείες φωνές στο heavy metal;

Σίγουρα κάποιες τραγουδίστριες των οποίων η συμβολή αποτέλεσε ογκόλιθο στην εξέλιξη της metal μουσικής όλα αυτά τα χρόνια, όπως είναι η Tarja, η Simon Simons και η Amy Lee.  Σε πιο ακραίο αλλα και εναλλακτικό χώρο θα ξεχώριζα σίγουρα την Angela Gossow (εμβληματική παρουσία).

-Η φωνή σου έχει κάτι μοντέρνο αλλά και αρκετά κλασικά στοιχεία για το dark/symphonic ύφος. Θεωρείς ότι έχεις βρει την ταυτότητα σου σαν μουσικός όλον αυτόν τον καιρό;

Όσο ζει κανείς μαθαίνει, κι όσο μαθαίνει εξελίσσεται. Αγαπάω τη metal μουσική αλλά όπως είπα και προηγουμένως και την κλασσική μουσική, το οποίο είχα και το προνόμιο να το σπουδάσω και να εμβαθύνω σε αυτό τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ πως έχω διαμορφώσει μια ταυτότητα σαν τραγουδίστρια η οποία μπορεί να φανεί μέσα από το παρόν αλλά και το μελλοντικό μου μουσικό έργο, αλλά παράλληλα μου αρέσει να έχω μια ευελιξία και να μην είμαι μονοδιάστατη. Άλλωστε όπως είπα μου αρέσει να εξελίσσομαι. 
Αποτέλεσμα εικόνας για dimlight
-Συμφωνείς με αυτό που κατά κόσμον θεωρείται ως "female fronted metal"  σαν όρο;

Δεν τίθεται θέμα συμφωνίας ή διαφωνίας, αλλά το κατά πόσο αντιλαμβάνεται κανείς και χρησιμοποιεί σωστά το "female fronted". Είναι ένας όρος σύμβασης για να συνεννοείται ο κόσμος κατά μία έννοια, αλλά σίγουρα δε μπορεί να αποτελέσει μουσική ταμπέλα όπως κάποιοι θεωρούν, διότι αδυνατεί να περιγράψει το ύφος μιας μπάντας. Female fronted μπορούν να χαρακτηριστούν οι Arch Enemy αλλά και οι Nightwish, χωρίς όμως να έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.  Προσωπικά δεν θεωρώ αναγκαία την ύπαρξη του όρου.

 -Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από το περσινό Ladies Of Metal;

Ήταν πολύ όμορφη εμπειρία για μας, περάσαμε υπέροχα! Αντίστοιχα πιστεύω και το κοινό. Το event ήταν άρτια οργανωμένο, υπήρχε πολύ καλή διάθεση και όρεξη για συνεργασία, γεγονός που μας κάνει να ανυπομονούμε και για το φετινό!
Αποτέλεσμα εικόνας για dimlight
-Τι να περιμένουμε από τη φετινή σας headline εμφάνιση;

Ένα πολύ δυνατό show, με κομμάτια κυρίως από τις  πιο πρόσφατες κυκλοφορίες της μπάντας.

-Πώς βλέπεις τα άλλα συγκροτήματα που θα συμμετάσχουν;

Η κάθε μπάντα που πλαισιώνει το φετινό event έχει κάτι διαφορετικό να πει μέσα από τη μουσική της, κάτι που προσδίδει μια πολύ ευχάριστη ποικιλία σε αυτό. Πιστεύω πως αυτή η επιλογή διαφορετικών μουσικών ιδιωμάτων θα ικανοποιήσει όλους που θα παρευρεθούν το Σάββατο 7 Μαρτίου.
Αποτέλεσμα εικόνας για dimlight
-Υπάρχει πλάνο για νέο άλμπουμ από τους Dimlight;

 Ένα μέρος του επόμενου δίσκου έχει ήδη γραφτεί. Παρ όλα αυτά δεν βιαζόμαστε. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου θέλουμε να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο την πρόσφατη κυκλοφορία μας "Kingdom Of Horrors" μέσα από lives στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. 'Άλλωστε η τριλογία ήταν πολύ υλικό του οποίου το βάρος έπεσε αποκλειστικά επάνω μας, διότι ήταν μια self released κυκλοφορία. Επίσης, υπάρχουν κάποια πλάνα για ένα πρωτοποριακό βήμα του σχήματος όσων αφορά τη βιομηχανία και τη δισκογραφία, το οποίο μελετάμε.  Time will tell... 

- Ευχαριστώ ο επίλογος είναι δικός σου...  

Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και το βήμα που μας δόθηκε. Σας περιμένουμε όλους στο 3ο Ladies Of Metal, αυτό το Σάββατο 7 Μαρτίου στο Hollywood Stage. 
Nα είστε όλοι καλά!

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: