Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Svart Crown στο Metal View: Μέσω της εξερεύνησης και του πειραματισμού θέλουμε να κρατάμε τη μουσική μας φρέσκια

Οι Svart Crown ήδη από τις στιγμές που ήταν στο βάθος του Ευρωπαϊκού underground είχαν δείξει πόσα μπορούν να καταφέρουν. Φυσικά τα τελευταία χρόνια δικαιώνονται με όσα κάνουν, ενώ φέτος, μετά από τρία χρόνια κυκλοφόρησαν το πέμπτο τους έργο, "Wolves Among The Ashes". Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, παρόλο που οι Γάλλοι black/death metallers θα ήταν σε περιοδεία, έμειναν πίσω, και το Metal View άδραξε την ευκαιρία για μια συνέντευξη με τον ιθύνοντα νου, JB Le Bail.


-Αρχικά, πώς ήταν αυτά τα τρία χρόνια μεταξύ του "Abreaction" και του "Wolves Among The Ashes";

Ήταν περίοδος με πολλά tours. Ουσιαστικά θέλαμε να περιοδεύσουμε όσο περισσότερο γινόταν. Βέβαια ήταν λίγο περίπλοκη η κατάσταση μιας και κατά τη διάρκεια αυτή είχαμε κάποιες αλλαγές στο line up μας, αλλά δε μας πτόησε γιατί θέλαμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Σίγουρα σε καλό βγήκε όλο αυτό, αφού δέσαμε μεταξύ μας και μετά βάλαμε όλες μας τις δυνάμεις για το νέο άλμπουμ. Κάπως έτσι πέρασε αυτή η τριετία, η οποία μπορώ να πω πως έτρεξε και αρκετά γρήγορα.

-Σχετικά με τις αλλαγές στο line up πρώτα. Έχετε ένα ολοκαίνουριο μέλος και μερικά που επέστρεψαν ξανά στη μπάντα μετά από κάποια χρόνια. Πώς έγινε αυτό και πώς είναι η συνεργασία σας τώρα;

Όλο αυτό έγινε πολύ εύκολα. Δεν είχαμε ποτέ κάποιο πρόβλημα, ίσα ίσα που συνεχίσαμε να είμαστε και φίλοι παρόλο που δεν παίζαμε πια μαζί στη μπάντα. Όποτε και να χρειαζόταν ο ένας τον άλλον ήμασταν εδώ, και αυτό βοήθησε όταν παίξαμε μαζί κάποια shows ξανά, κι όσο σιγά σιγά αποφασίσαμε να γράψουμε το νέο άλμπουμ. Όλα προέκυψαν τόσο ομαλά.
Αποτέλεσμα εικόνας για svart crown
-Είναι ο δεύτερος σας δίσκος με τη Century Media. Θεωρείς πως βοηθάει στην καριέρα σας ένα συμβόλαιο με ένα μεγάλο label;

Μμ, νομίζω πως ναι! Λίγο πολύ υπάρχει μια "έκρηξη" όσον αφορά τη δημοτικότητα της μπάντας, καθώς επίσης και  η παγκόσμια διανομή του άλμπουμ είναι πιο εύκολη. Επίσης βοηθάει και για να κανονίσουμε κάποιο show, ή να κυκλοφορήσουμε τους δίσκους μας. Υπάρχει ένα τέτοιο χτίσιμο γενικά στο όνομα της μπάντας. Από εκεί και πέρα, ξέρουμε πως δεν μπορούμε να είμαστε η μεγάλη προτεραιότητα της εταιρείας και αυτό μας κάνει να δουλεύουμε και μόνοι μας παράλληλα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά σίγουρα δεν είναι τα πράγματα ακριβώς όπως στις αρχές μας, στο πλήρες underground. Κάποιες συνθήκες λειτουργούν λίγο διαφορετικά υπέρ μας.

-Πίσω από το "Wolves Among The Ashes" υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο concept;

Αποτέλεσμα εικόνας για svart crownΗ όλη ιδέα του δίσκου χρειάστηκε 2-3 χρόνια εντατικού συλλογισμού και σκέψης γύρω από την κατάσταση και τις μάστιγες του κόσμου, γύρω από προσωπικές εμπειρίες και εσωτερικά ταξίδια. Κάθε κομμάτι αφορά σε κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο.


-Ο δίσκος σας πέρα των γνωστών σας black/death metal, έχει και πολλά καθαρά και ποικίλα φωνητικά, καθώς και πολλά heavy στοιχεία. Πώς προέκυψε αυτό;

Μας αρέσει συνεχώς να ψάχνουμε και να εξερευνούμε. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε και τη μουσική μας να την κρατάμε φρέσκια. Είμαστε μια μπάντα σχεδόν 15 χρόνων, δε θέλουμε να δίνουμε προς τα έξω συνεχώς το ίδιο πράγμα, έτσι πιστεύω πως δίσκο με δίσκο πειραματιζόμαστε ελαφρώς και τώρα σε αυτό το εγχείρημα, είχα τους καταλληλότερους ανθρώπους για να συμβάλλουν μαζί. 

-Έχεις σκεφτεί πώς θα ήθελες να πειραματιστείς στην επόμενη δουλειά σας;

Δεν έχω ιδέα ακόμα. Ίσως να αποφασίσουμε να γίνουμε πιο ακραίοι από ποτέ, ή λίγο πιο σκοτεινοί. Γενικά το καλό με εμάς είναι πως στους Svart Crown λειτουργούμε ακριβώς όπως θέλουμε. Είναι ωραίο που με τους μικρούς μας πειραματισμούς δίνουμε στοιχεία, ενώ δουλεύουμε με απόλυτη ελευθερία σκέψης.

-Όλα αυτά τα στοιχεία της μουσικής σας, εκτός ότι αναζωογονούν εσάς, πιστεύεις πως κάνουν πιο φρέσκο και τον όλο ήχο του σημερινού extreme metal;

Μακάρι όντως να το καταφέρνουμε αυτό. Ειλικρινά δε ξέρω αν το καταφέρνουμε, αλλά θέλουμε να κρατάμε όσο πιο ζωντανό γίνεται αυτό το στοιχείο με τα πειράγματα που κάνουμε στο στυλ μας. Δε θέλουμε να είμαστε μια από τα ίδια μουσικά στη σκηνή. Δίνουμε μεγάλη προσοχή σε αυτό.
-Πώς βλέπεις το black metal στις μέρες μας;

Δεν πολυπαρακολουθώ την black metal σκηνή της εποχής να σου πω την αλήθεια. Νιώθω τις περισσότερες φορές πως είναι λίγο βαρετή και επαναλαμβανόμενη χωρίς κάτι ιδιαίτερο απαραίτητα. Βέβαια ο καθένας έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει! Προσωπικά ανατρέχω στα κλασικά μου ακούσματα και στις επιρροές μου από τα παλιά, είτε ανήκουν στο black ή το death, είτε σε οτιδήποτε άλλο. Κρατώ μια μικρή απόσταση σε ό,τι συμβαίνει τώρα.

-Σχετικά με την παρούσα κατάσταση με τον COVID-19, θεωρείς πως θα υπάρξει κρίση στη μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες;

Μπορεί, ναι. Δημιουργείται ένας μεγάλος περιορισμός στους καλλιτέχνες, που είναι και λογικό. Αν αυτό κρατήσει για λίγο θα είμαστε ok, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εκεί τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά δυσκολότερα. Ειδικά αν δούμε τα μεγάλα καλοκαιρινά φεστιβάλ να ακυρώνονται θα καταλάβουμε το μεγαλύτερο βάρος αυτού του προβλήματος. Οι μπάντες πάντως ήδη βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση γιατί οι περισσότερες τώρα θα βρίσκονταν κανονικά σε περιοδεία, όπως και εμείς άλλωστε, ή πολλές βγάζουν δίσκο, οπότε χάνουν χρήματα για τα οποία έχουν επενδύσει. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε κρίσιμη εποχή, και ελπίζουμε για όλους, του χρόνου τα πράγματα να πάνε καλύτερα, γιατί για φέτος υπάρχει μια σύγχυση.
Αποτέλεσμα εικόνας για svart crown
-Γενικά υπάρχουν σχέδια για το τέλος του χρόνου ή για τις αρχές του 2021;

Ναι υπάρχουν κάποια πλάνα για περιοδεία στο τέλος του χρόνου, εκεί γύρω στο Σεπτέμβριο με Νοέμβριο και μετά κάποιες ιδέες για τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Βέβαια λόγω της δεδομένης κατάστασης τίποτα δεν έχει επικυρωθεί. Θα δούμε πως θα πάει.

-Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ και εγώ για την στήριξη και το ενδιαφέρον. Ελπίζω να τα πούμε σύντομα!

Γιάννης Χαρτζανιώτης




Δεν υπάρχουν σχόλια: