Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

MYRKUR-FOLKESANGE (Album Review)

Το προσωπικό σχήμα της Myrkur, ήδη από την αρχή κατάφερε να αγγίξει την κορυφή του σύγχρονου black metal. Έχοντας φτιάξει ένα μεγάλο όνομα γύρω από τη μουσική της, η Δανή πολυμήχανη μεταλλού, αφήνει κατά μέρος τις ηλεκτρικές κιθάρες, τις κραυγές και τη ψύχρα, δίνοντας μας το τρίτο άλμπουμ, "Folkesange", που όπως φαίνεται και από τον τίτλο, θα ασχοληθεί με τη Σκανδιναβική παράδοση από τις μελωδίες μέχρι και τον εξοπλισμό.
Αποτέλεσμα εικόνας για myrkur folkesange


Mε το ήδη γνωστό "Ella", το νέο άλμπουμ της ξανθιάς νεράιδας ανοίγει τις πόρτες του με έναν νοσταλγικό και μελαγχολικό τρόπο, έχοντας παράλληλα και μια μεγαλειώδη ατμόσφαιρα σαν αυτή των Wardruna. Από την άλλη το "Fager Som En Ros" δίνει λίγο φως και ζωντάνια με τους ρυθμούς του, ενώ υπάρχει και μια ελαφριά τσαχπινιά που δεν έχουμε συνηθίσει υπό αυτές τις μουσικές.

Σχετικά σε αυτό το ζωηρό ύφος θα συναντήσουμε και τα "Tor I Helheim" και "Harpens Kraft", όσο βέβαια αντισταθμίζεται αυτή η γκρίζα ομορφιά με την οποία συνεχίζει και το υπόλοιπο άλμπουμ. Συγκεκριμένα κομμάτια σαν τα "Trees Of Yggrasil" μας υπνωτίζουν με τη μαγεία και την απαλότητα τους, όπως έτσι κάνει και το "Ramund" που μας ταξιδεύει στα κρύα μέρη του Βορρά μόλις υποδέχονται την άνοιξη.

Με τα "Svea" και "Gammelkaring" θα βρεθούμε αντιμέτωποι με υπερβολικά πολλές μελωδίες από τα παραδοσιακά έγχορδα, καθώς και με τη χροιά της ίδιας της Myrkur να βρίσκεται στις πιο κορυφαίες αποδόσεις της. Το "Reiar" στη συνέχεια ενώνει τις μουσικές εποχής με το ambient, θυμίζοντας μου ελαφρώς τους Burzum της μεσαίας περιόδου. Το "Gudernes Vilje" λίγο πριν το κλείσιμο θα έρθει πιο αιθέριο, δίνοντας απευθείας την σκυτάλη στο "Vinter" που μας αποχαιρετά με έναν τελετουργικό τόνο και μια γλυκόπικρη μαυρίλα.

Αυτή η προσωπική και βιωματική προσέγγιση που η ίδια η Amalie Bruun βάζει στα κομμάτια της, κάνει πιο συγκινητικό το αποτέλεσμα και πιο ανατριχιαστικό στα αυτιά του ακροατή. Η αμεσότητα που υπάρχει ανεβάζει κι άλλο τους βαθμούς των κομματιών, ενώ τέλος το "Folkesange" σίγουρα δεν έχει απλά τραγούδια, αλλά μουσικές ιστορίες, που σαν τροβαδούρος της Σκανδιναβίας η ίδια η καλλιτέχνις απαγγέλει σε όλους εμάς. Μπορεί, να μου έλειψε λίγο η ένταση του ακραίου στοιχείου, αλλά έτσι όπως προέκυψε αυτό το concept θα ήταν περιττό να υπάρχει.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: