Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

WHITE STONES-KUARAHY (Album Review)

Τον Martin Mendez ο περισσότερος κόσμος ενδεχομένως να τον ξέρει από τη δουλειά του στους Opeth, τα τελευταία 23 χρόνια. Θέλοντας όμως να βγάλει τη δική του μουσική με τις προσωπικές του εμπειρίες και επιρροές, έβαλε μπροστά τους White Stones. Έτσι, λιθαράκι-λιθαράκι, βγήκε το death metal γκρουπ και το πρώτο τους πόνημα με τίτλο "Kuarahy".
Αποτέλεσμα εικόνας για kuarahy white stones
Με σκοτεινούς και ατμοσφαιρικούς τόνους, καθώς και μια πιασάρικη λάτιν προσέγγιση, το ομότιτλο "Kuarahy" μας καλωσορίζει δίνοντας την πρώτη γεύση του δίσκου, ενώ εξίσου ατμοσφαιρικά και τεχνικά συνεχίζει το "Rusty Shell" με αρκετές 70s επιρροές στον ήχο, αλλά και μια έντονη αγριάδα στη φωνή.

Το "Worms" που αποτελεί και video clip του δίσκου, έρχεται με διάθεση να ταξιδέψει τον ακροατή αλλά και να τον σαγηνεύσει  με τις έντονες μελωδίες του, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν παιχνιδιάρικες πινελιές με πολλά βαριά και αρρωστημένα στοιχεία που κάνουν το αποτέλεσμα πιο ποικίλο. Από την άλλη το "Ashes" είναι από τα πιο άμεσα και κάφρικα σημεία του δίσκου, αν και πιο πριν η τριπλέτα των "Drowned In Time", Guyra" και "The One"-το οποίο είναι το μόνο κομμάτι χωρίς σόλο του Akesson μιας και τη θέση ανέλαβε ο Per Eriksson των Katatonia-δίνει μια αιθέρια ζωηράδα, ρυθμικές ανυψώσεις και κολλητικές μελωδίες, που κάνουν να φαίνονται ως τα μεγάλα highlights του δίσκου.

Το "Infected Soul" βέβαια με τις αργές του ταχύτητες και τις γκρούβες, μαυρίζει λίγο ακόμα περισσότερο το σκηνικό με μια σχεδόν doom αίσθηση. Το "Taste Of Blood" ξεφεύγοντας αρκετά από το προαναφερθέν, στο πρώτο κιόλας άκουσμα θυμίζει τους πρώιμους Opeth που και ο ίδιος ο Mendez έχει ζήσει για τα καλά, φτάνοντας έτσι και στο τέλος με το "Jasy" και την απαλά χαοτική του αύρα.

Αυτή η ιδιαίτερη νεκρομεταλλική άποψη που έχουν οι White Stones είναι το πρώτο πράγμα που κερδίζει τις εντυπώσεις. Φυσικά τα περάσματα που υπάρχουν καθώς και οι ποικίλες rock και metal φόρμες του, στολίζουν κατάλληλα το ντεμπούτο του εν λόγω project ενώ δεν παραλείπεται σε διάφορα μέρη η φολκλόρ πλευρά που ήθελε να επιτύχει ο ίδιος ο Martin Mendez, δίνοντας φόρο τιμής στην καταγωγή του από την Ουρουγουάη. Κλείνοντας, το "Kuarahy" σαν σύνολο είναι η νέα πνοή που θέλει ο κόσμος από την αγριότητα των Opeth, η οποία δεν υπάρχει πια.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: