Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

The Night Flight Orchestra στο Metal View: Θέλουμε τις μουσικές που γουστάρουμε να τις κάνουμε πιο σύγχρονες και ενδιαφέρουσες

Οι The Night Flight Orchestra αν μη τι άλλο, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ιδιαίτερα συγκροτήματα του σκληρού ήχου στη σήμερον ημέρα. Φυσικά οι χτυπητές τους μελωδίες κερδίζουν τους fans από το πρώτο άκουσμα, ενώ οι αναφορές στα ταξίδια και τη νοσταλγία είναι κάτι που ο καθένας μας αγαπάει. Όλα αυτά, συμπεριλαμβάνονται στο πέμπτο πόνημα των Σουηδών "Aeromantic" για το οποίο μας μιλάει ο κιθαρίστας της μπάντας, David Andersson, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παρθενική εμφάνιση στο Gagarin 205, το Σάββατο 25 Aπριλίου.
Αποτέλεσμα εικόνας για the night flight orchestra


-Καταρχάς συγχαρητήρια για τη νέα σας δουλειά. Βλέπω πως κυκλοφορείτε συχνά δίσκους, και ήθελα να ρωτήσω, είστε συνεχώς γεμάτοι έμπνευση και ιδέες;

Ευχαριστούμε. Ναι εννοείται! Επειδή δουλεύω σαν γιατρός σε νοσοκομείο, περνάω πολλές ώρες με πίεση και τρέξιμο, οπότε το να παίζω και να γράφω μουσική είναι το αγαπημένο μου χόμπυ. Κάπως έτσι βγαίνουν τα κομμάτια, πάνω σε στιγμές χαλάρωσης, κι έπειτα περνάμε με τα υπόλοιπα παιδιά ώρες στο στούντιο οπότε η έμπνευση και η νέα μουσική δεν αποτελεί ποτέ πρόβλημα για εμάς.

-Τα τραγούδια του δίσκου είναι όλα νέα ή υπάρχει και παλαιότερο υλικό;

Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα κομμάτια γράφτηκαν πρόσφατα, από εκεί και πέρα υπάρχουν και 2-3 τα οποία ήταν έτοιμα πιο παλιά, αλλά το 95% του υλικού στο νέο άλμπουμ ναι είναι φρέσκο.

-Πώς προέκυψε ο τίτλος του "Aeromantic";

Ήταν μια ιδέα του τραγουδιστή μας, του Bjorn, ήταν ένα σύνθετο, πιασάρικο λογοπαίγνιο, που ταιριάζει με τις αερομεταφορές, τα ταξίδια και τον ρομαντισμό, οπότε μπήκε αμέσως στην καρδιά μας μόλις το ακούσαμε και ήταν ομόφωνη απόφαση να τον κάνουμε τίτλο του άλμπουμ.


Αποτέλεσμα εικόνας για the night flight orchestra aeromantic-Θεωρείς πως λόγω του μουσικού σας ρομαντισμού και των στιχουργικών σας concept, ο τίτλος του άλμπουμ είναι αντιπροσωπευτικός του άλμπουμ;

Ω ναι, πραγματικά μπορεί να θεωρηθεί ως η κατάλληλη αντιπροσώπευση της μουσικής μας. Οπότε αξίζει να ευχαριστήσουμε το Bjorn για τον τίτλο ακόμα μια φορά, χαχα.

-Μιας και η μουσική σας ασχολείται πολύ με τις πτήσεις και τα ταξίδια, ήθελα να ρωτήσω αν η ζωή στον δρόμο αποτελεί πηγή έμπνευσης;

Κάποιες φορές ναι, αλλά περισσότερο σαν ιδέες. Προτιμώ όλες μου τις σκέψεις και συνθετικά και στιχουργικά να τις υλοποιώ όσο έχω την ησυχία μου και είμαι σπίτι, αφού η ζωή στον δρόμο είναι λίγο χαοτική και με πίεση. Βέβαια, μου δίνει κίνητρο και έμπνευση κάποιο ταξίδι ή κάποιο ωραίο μέρος που θα δω όσο περιοδεύουμε, αλλά προσπαθώ απλώς να το απομνημονεύσω και στις στιγμές χαλάρωσης μου να εμβαθύνω γράφοντας για αυτό μουσική ή κάποιους στίχους.

-Γενικά ποια είναι τα συναισθήματά σου όταν ταξιδεύεις ή όταν είσαι στον δρόμο;

Αποτέλεσμα εικόνας για the night flight orchestra davidΕίναι πολύ περίεργο, γιατί βρίσκεσαι μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους, την οικογένεια και τα παιδιά, οπότε σου λείπουν και τους σκέφτεσαι συνέχεια, αλλά από την άλλη ξέρεις ότι εκεί που πας θα περάσεις ωραία, θα συναντήσεις νέα μέρη, κόσμο και φυσικά είναι απίστευτο συναίσθημα να παίζεις πάνω στη σκηνή. Υπάρχει άγχος αλλά και ένα όμορφο συναίσθημα.


-Η μουσική σας σε αυτό το άλμπουμ μπήκε σε πιο 80s pop και disco πεδία. Πώς προέκυψε αυτό;

Εσένα πως σου φάνηκε αυτό που κάναμε βασικά;

-Προσωπικά μου άρεσε πολύ αυτή η προσέγγιση στη μουσική σας γιατί μου αρέσουν αυτοί οι ήχοι...

Χαίρομαι, κι εμείς επειδή είμαστε φίλοι και αυτής της μουσικής, θέλαμε κάπως να εξελίξουμε τη μπάντα μέσω αυτού του τρόπου. Προέκυψε τελείως φυσικά και αυτό είναι το ωραίο όταν γράφουμε, πως δεν έχουμε περιορισμούς. Δουλεύουμε όπως μας αρέσει, ηχογραφούμε κομμάτια που ταιριάζουν με το στυλ μας, και οτιδήποτε θεωρούμε καλό, εννοείται μπαίνει. 
Αποτέλεσμα εικόνας για the night flight orchestra aeromantic
-Υπήρχαν συγκεκριμένες επιρροές που σας οδήγησαν σε αυτό το στυλ;

Περίπου, αλλά γενικά δώσαμε έμφαση σε ανάλογους ήχους της εποχής καθώς μας άρεσαν διάφορες κινηματογραφικές μουσικές των 80s. Kάτι τέτοια μοτίβα μας έκαναν να τα μεταφράσουμε στο στυλ μας και να τα εντάξουμε σε αυτό που εμείς παίζουμε.

-Μπορεί γενικά να έχετε στοιχεία από αυτά τα πράγματα, αλλά παράλληλα η μουσική σας στα αυτιά μου ακούγεται και πολύ φρέσκια. Αυτός είναι ένας τρόπος να αποφύγετε να γίνετε απλώς μια νοσταλγική μπάντα;

Ποτέ δε θέλαμε να μπούμε στο τρυπάκι να γίνουμε μια νοσταλγική ή ρετρολαγνική μπάντα. Κυρίως μας ενδιέφερε όλες αυτές τις μουσικές με τις οποίες μεγαλώσαμε και γουστάραμε, να τις βάλουμε σε καλούπια και να τις πάμε σε πιο νέα και ενδιαφέροντα μονοπάτια. Eίμαστε μια σύγχρονη μπάντα που θέλουμε τους παλιούς ήχους να τους εξελίξουμε και να δείξουμε ότι η ρόδα του rock n roll συνεχίζει να γυρνάει.
David Andresson
-Εσύ, ο Bjorn και ο Sharlee είστε άτομα που ασχολείστε με τον extreme χώρο. Είναι δύσκολο να γράφετε μουσική για κάτι διαφορετικό σε σχέση με τους Soilwork ή τους Arch Enemy;

Όχι δε θα το έλεγα. Για εμένα όλα είναι μουσική και ναι, μπορεί αν είμαι συνηθισμένος σε πιο βαριά και χαμηλά κουρδισματα, αλλά όταν υπάρχει έμπνευση δε λέω σε τίποτα όχι. Μου είναι εύκολο να γράψω οτιδήποτε μου βγαίνει, είναι τελείως φυσικό και πηγαίο. 

-Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα, πώς νιώθετε για αυτή την επικείμενη επίσκεψη σας;

Φανταστικά, ήδη βλέπω ανταπόκριση και με χαροποιεί πολύ. Επίσης ήδη έχουμε ξεκινήσει κάποιες ακόμα συνεντεύξεις με Έλληνες, οπότε με κάνει από τώρα να ανυπομονώ. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά γενικά που θα επισκεφθώ τη χώρα σας!
Αποτέλεσμα εικόνας για the night flight orchestra aeromantic
-Τι να περιμένουμε από την εμφάνιση στην Αθήνα;

Θα είναι φοβερό! Να περιμένετε κάτι εκρηκτικό, κάτι που θα σας παρασύρει, κάτι αρκετά διαφορετικό από τις συνηθισμένες ροκ συναυλίες, κι ελπίζουμε να το απολαύσετε.

-Ευχαριστώ για τη συνέντευξη David, ο επίλογος είναι δικός σου...

Κι εγώ ευχαριστώ! Ακούστε το νέο μας άλμπουμ, κι ελπίζουμε να σας δούμε τον Απρίλη στην Αθήνα που θα παίξουμε πολλά από τα νέα μας κομμάτια, θα γουστάρουμε, θα κουνηθούμε και θα χορέψουμε!

Γιάννης Χαρτζανιώτης




Δεν υπάρχουν σχόλια: