Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Maraton στο Metal View: Στις μέρες μας αναπτύσσεται η Βόρεια progressive σκηνή

Οι Maraton μας έρχονται από τη Νορβηγία με έναν ιδιαίτερο, πολύχρωμο και τεχνικό ήχο. Μπορεί μόλις στα μέσα της περσινής χρονιάς να κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους αλλά ήδη πατούν με γερά βήματα, ενώ είναι και ένα από τα support της περιοδείας των Leprous στην Ευρώπη. Λίγο μετά την παρθενική τους εμφάνιση στην Αθήνα, ο τραγουδιστής τους Fredrik Klemp και ο πληκτράς τους, Magnus Johansen, μίλησαν για τον μουσικό τους "μαραθώνιο" και το "Meta".
Αποτέλεσμα εικόνας για maraton band


-Πώς σας φαίνεται η περιοδεία μέχρι στιγμής;

Fredrik: Α, η περιοδεία είναι υπέροχη ήδη από την πρώτη μέρα. Τα παιδιά από τους Klone και τους Leprous είναι φανταστικά, ο tour manager το ίδιο, και όλα έτσι κυλούν πιο ευχάριστα και εύκολα.

Magnus: Επίσης και με τον κόσμο τα πράγματα είναι ωραία, γιατί όσοι fans των Leprous δε μας ξέρουν, καταφέρνουν και απολαμβάνουν τη μουσική μας και βλέπουν ότι ταιριάζουμε ακουστικά.

-Πώς νιώθετε με την κυκλοφορία του ντεμπούτου σας, του "Meta";

F: Πω πω φίλε, είναι ένα απίστευτο συναίσθημα. Και η ανταπόκριση είναι κάτι παραπάνω από θετική στο πρώτο μας βήμα. Πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος, είχαμε ήδη κλείσει σε κάποια φεστιβάλ στη Σκανδιναβία και μετά από την κυκλοφορία του κάθε single, αυτό όλο και μεγάλωνε. Δε λέω ότι γίναμε Beatles χαχα, αλλά για τα δεδομένα μας βλέπαμε ότι με κάθε κομμάτι που έβγαινε τα πράγματα γίνονταν όλο και καλύτερα, και η δουλειά μας διαδιδόταν. Είναι αστείο ότι είμαστε εδώ, είναι τρελό χαχα, απίστευτο συναίσθημα ειλικρινά ότι έχουμε ένα άλμπουμ!


-Φαντάζομαι ότι η ανταπόκριση είναι πραγματικά καλή στο άλμπουμ και τώρα με την περιοδεία;

F: Ναι, βλέπουμε τον κόσμο να απολαμβάνει αυτό που κάνουμε, δεχόμαστε κάθε μέρα μηνύματα και αυτό μας δίνει ώθηση για τη μουσική μας...

-Πως αποφασίσατε το όνομα της μπάντας να είναι μια "ελληνικής προέλευσης" λέξη;

F: Ισχύει ότι είναι δικής σας καταγωγής χαχα και έτσι ακριβώς όπως λεγόμαστε εμείς, είναι η Νορβηγική εκδοχή της, για το ομώνυμο άθλημα. Πρακτικά το όνομα προήλθε γύρω στο 2010 από τον κιθαρίστα μας, μιας και οι αγαπημένη του μπάντα ήταν οι Marathon, και όσο δουλεύαμε, επειδή θεωρούσαμε ότι είναι μια αρκετά πιασάρικη λέξη, googl-άραμε, είδαμε ότι πρακτικά βγάζει σαν αποτέλεσμα μόνο το άθλημα κι έτσι το κρατήσαμε χαχα.


Αποτέλεσμα εικόνας για maraton meta-Το "Meta" είναι ένα concept άλμπουμ;

F: Nαι, έχει να κάνει με την ανθρώπινη ύπαρξη, το περιβάλλον γύρω, πως νοητικά αντιδρά ο ένας με τον άλλον και πως μπορεί ο καθένας να αλλάζει με τον χρόνο. Είναι μια μεταφυσική ιδέα για τον εσωτερισμό του ανθρώπου και πως αυτό εξελίσσεται.

-Πολλοί θεωρούν τη μουσική σας ως progressive pop, αλλά βλέπω πολλές rock επιρροές και δυνατές κιθάρες, riffs κτλ. Ποια η άποψή σας γι'αυτό;

F: Ενδιαφέρον αυτό, ποια όμως η δική σου άποψη;

-Εγώ σας βλέπω πιο κοντά σε αυτό το "stadium rock" στυλ των Muse με το prog των Leprous...

F: Kαλό αυτό, οι Muse είναι βασική μας επιρροή που μας ώθησε να ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι. Φυσικά και το metal με μπάντες σαν τους Messugah. Ουσιαστικά θέλαμε να πάρουμε την τεχνική από το heavy metal και να το ενώσουμε με την pop και το prog. Θέλουμε να γράφουμε κομμάτια με ένταση αλλά να είναι χτυπητά, νιώθουμε πως οι μελωδίες μας περνούν στον κόσμο. όπως τώρα στο live, ήθελα να μιλάω με το κοινό, να έχω επικοινωνία. Θα ήθελα και στα φεστιβάλ να επικοινωνήσω έτσι, χωρίς μικρόφωνο και ακουστικά, αλλά εδώ ήταν πιο εύκολα και μου άρεσε που η Αθήνα είχε κόσμο από νωρίς και ήρθε σε επαφή με τη μουσική των Maraton και τις ιδιαιτερότητες της χαχα. Ο ήχος μας θέλω να δημιουργεί επικοινωνία.
Maraton


-Πραγματικά βλέπω πως τα τραγούδια σας είναι κολλητικά και χτυπητά. Είναι δύσκολο να γράφεις catchy τραγούδια μόλις από το πρώτο άλμπουμ;

F: Ναι είναι αρκετά. Όλον αυτόν τον καιρό πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ είχαμε πραγματικά πολλά κομμάτια που δε μας έκαναν και τα πετάξαμε, γύρω στα 20-25 και μερικά από αυτά ήταν ήδη σε demo μορφή.

M: Κρατήσαμε μόνο τα αγαπημένα μας...

F: Ακριβώς, θέλουμε όπως είπα πριν η μουσική  μας να δημιουργεί μια επικοινωνία με τον ακροατή, και θέλουμε να του κολλάνε τα κομμάτια μας, όπως γίνεται και στην pop. Θέλουμε και οι ρυθμοί  μας να είναι έντονοι, να έχουμε hitάκια ας πούμε. Λίγο πολύ είναι στη ψυχή του είδους μας, και οι Leprous το έχουν αυτό (σσ: τραγουδώντας το "The Valley"), Θέλουμε παιχνιδιάρικα και δυναμικά κουπλέ και με τα ρεφρέν τα "σπάμε".

-Τι είναι το "bubblegum prog" όπως περιγράφετε τη μουσική σας;

F: Όταν παραείμασταν μικρή μπάντα ψάχναμε κάτι που να "μείνει" στον άλλον χαχα. Ουσιαστικά ήταν ένα αστείο μεταξύ μας. Ψάχναμε να δούμε τι τελικά παίζουν οι Maraton, ποιο είναι το είδος μας, χαχα. 

M: Ακόμα και τώρα είναι δύσκολο να μας περιγράψεις, οπότε πάλι bubblegum prog είμαστε χαχα.

F: Ουσιαστικά, νομίζω πως η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία προσφέρουν πολύ υλικό στον μοντέρνο progressive ήχο, με τους Leprous μάλιστα να είναι πιονέροι σε αυτό, και πάνω εκεί πατούν πολλές μπάντες.

-Με αφορμή αυτό που λέτε, μου δίνετε πάσα. Η Νορβηγία γενικά έχει μια παράδοση στο black metal και εν γένει στον ακραίο ήχο. Πιστεύετε στις μέρες μας σιγά σιγά δημιουργείται μια νέα σκηνή με βάση το progressive;

F: Το ελπίζουμε. Γενικά αναπτύσσεται μια Βόρεια σκηνή στις χώρες που προανέφερα, και εδώ και μερικά χρόνια αυτό γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Δηλαδή μπορεί να μιλάμε για μια εξέλιξη ως nordic modern progressive ή κάτι τέτοιο. Όπως είπα οι Leprous βοήθησαν να καθοριστεί το είδος, οι 22, που ήμασταν και μέλη τους, και οι Δανοί Mew. Ήδη από τις αρχές του 2000 είχε χαραχτεί μια πορεία και αυτή θέλουμε να συνεχίσουμε με τους Maraton. Όταν ήμασταν έτοιμοι να κυκλοφορήσουμε το άλμπουμ πολλές δισκογραφικές δεν ήθελαν επειδή δεν ήξεραν πως να περιγράψουν τη μουσική μας. Σιγά σιγά ανοίγει ο δρόμος για πολλά πράγματα.

-Κατά καιρους έχετε παίξει με διάφορες μπάντες, αλλά νομίζετε πως αυτό το tour με τους Leprous ήταν ο πιο ταιριαστός συνδυασμός για εσάς;

M: Απολύτως!

F: Εννοείται, η μουσική μας ταιριάζει αρκετά κι έχουμε κοινά χαρακτηριστικά. Είναι το ιδανικό δέσιμο για να προωθήσουμε και το άλμπουμ μας μέσω μιας τέτοιας περιοδείας.  Επίσης και εμφανίσεις με τους Mew θα έδεναν τέλεια με τη μουσική μας σίγουρα.

-Οι Leprous έχουν αποτελέσει επιρροή σας;

F: Ναι σίγουρα. Μαζί με τον Einar ήμασταν στην ίδια σχολή γύρω στο 2010, οπότε λίγο πολύ ανταλάζαμε και ιδέες.

M: Δε ξέρω σε τι μέγεθος βγαίνει αυτό στη μουσική μας, αλλά σίγουρα μας έχουν επηρεάσει αλλά και μας έχουν εμπνεύσει με τη δουλειά τους. 

F: Πριν δύο χρόνια, παίζοντας στους 22 είχα έρθει ξανά εδώ για ένα live με τους Leprous και τους Agent Fresco, οπότε είναι ένα παράδειγμα ότι όσο τους βλέπεις από κοντά και συνεργάζεσαι αποκομίζεις πράγματα.

-Ευχαριστώ για τη συνέντευξη παιδιά, ο επίλογος είναι δικός σας...

Κι εμείς. Ελπίζουμε ο κόσμος να ακούσει το "Meta" και να νιώσει αυτό που νιώθουμε και εμεις με τα κομμάτια, και μπορείτε να μας βρείτε στο Facebook και το Instagram.

Γιάννης Χαρτζανιώτης







Δεν υπάρχουν σχόλια: