Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

IHSAHN-TELEMARK (EP Review)

Ο πάλαι ποτέ ιθύνων νους των Emperor,  Ihsahn, γιορτάζοντας φέτος τα 15 του χρόνια ως solo καλλιτέχνης φέρνει μια ιδιαίτερη κυκλοφορία, που πάει τη μουσική του αντίληψη ένα βήμα παραπέρα. Όλα αυτά που αναφέρω συμπεριλαμβάνονται στο ΕΡ "Telemark", που λειτουργεί σαν ένα αφιέρωμα στον τόπο καταγωγής του.
Αποτέλεσμα εικόνας για telemark ihsahn

Το εναρκτήριο "Stridig" που ήταν και το πρώτο δείγμα της εν λόγω κυκλοφορίας, μας υποδέχεται με έναν καινοτόμο τρόπο, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει ο ίδιος ο Ihsahn τελευταία, ενώνοντας το ακραίο metal, με τις crunchy στιγμές και τους βαθείς λαρυγγισμούς του, μαζί με το progressive ύφος του "Angl' και τις γκρίζες jazz επιρροές του "Eremita". 

Επίσης στην μητρική γλώσσα του πολυπράγμονα μουσικού θα έρθει και το "Nord", πιο ατμοσφαιρικό και αιθέριο με πολλές μελωδίες, φαντάζοντας σαν μια πιο ρηχή, ψυχρή  και black-ίζουσα εκδοχή του "Amr", που προς το τέλος στολίζεται με ένα πολύ έντονο κιθαριστικό σόλο.

Ακόμα πιο σκοτεινό θα συναντήσουμε το ομώνυμο "Telemark" με μια βασική μελωδική δομή που χωρίζεται σε πολλά παρακλάδια, τα οποία μας οδηγούν μάλιστα μέχρι και σε folk δρόμους, ενώ τα ρεφρέν δίνουν μια εκρηκτική και ωμή διάθεση στο κομμάτι.

Κάπως έτσι αισίως, φτάνουμε στο τελικό δίδυμο που αποτελείται από δύο διασκευές. Η πρώτη ούσα  αρκετά ιδιαίτερη, είναι στο "Rock And Roll Is Dead" του Lenny Kravitz, όπου ο Νορβηγός βγάζει τη funky πλευρά του, μέσα σε ένα extreme κάδρο, αν και στη δεύτερη με το "Wrathchild" των Iron Maiden, όλα γίνονται πιο heavy και δυναμικά με το σαξόφωνο μάλιστα να δένει πολύ αρμονικά με τους πειραματικούς black n roll ήχους που επέλεξε να ασχοληθεί.
Ο συμπαθέστατος και υπερταλαντούχος Ihsahn, για ακόμα μια φορά δε φόρεσε παρωπίδες, ενώ εξέλιξε τον ήχο του με αρκετές επιρροές και προσωπικά ερεθίσματα όχι μόνο μουσικά, αλλά και βιωματικά. Συν τοις άλλοις, αυτή η δουλειά έχει όσο κρύο του αρμόζει, με όλο το σύνολο να βγάζει προς τα έξω το ώριμο αλλά και τρελαμένο μουσικό πνεύμα του καλλιτέχνη. Τέλος, περιμένουμε με την ίδια ανυπομονησία και περιέργεια για τι μέλλει γενέσθαι και στο επόμενο ΕΡ που θα ακολουθήσει.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: