Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Wolves In The Throne Room στο Metal View: "Στους στίχους του "Thrice Woven" έχουμε επηρρεαστεί από τα ταξίδια του Οδυσσέα"

Καλλυμένοι με ένα μυστήριο και σκοτεινό πέπλο, οι Wolves In The Throne Room, φέτος κυκλοφόρησαν την έκτη τους δουλειά "Thrice Woven". Οι Αμερικανοί black metallers, αναμένεται τον Δεκέμβριο να πατήσουν στα μέρη μας, και το Metal View είχε τη χαρά να συνομιλήσει μαζί τους. Στην άλλη άκρη της γραμμής είχαμε τον ιδρυτή τους, Αaron Weaver, που μας μίλησε με έναν ιδιαίτερα ποιητικό τρόπο για τη νέα τους πιο ψυχρή δουλειά, τις Ευρωπαϊκές τους επιρροές και την εμφάνιση τους στην Ελλαδα.

 Σχετική εικόνα

-Γεια σου Aaron, τι γίνεται;

Όλα καλά Γιάννη, χαίρω πολύ!

-Καταρχάς οφείλω να σε συγχαρώ για τη νέα σας δουλειά.Πως νιώθεις γι αυτή τη δουλειά, και ποια η ανταπόκριση των φανς σας μέχρι στιγμής;

Ευχαριστώ, για εμένα το "Thrice Woven" έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και οι φίλοι μας το έχουν αγαπήσει.

-Νομίζω πως το "Thrice Woven" αποτελεί μια πιο ακραία και επιθετική δουλειά, συμφωνείς;

Ω ναι, η προηγούμενη μας δουλειά ήταν πιο studi-ακή,με πολλά synths, ενώ τώρα εισχωρήσαμε σε καθαρά black metal μονοπάτια.

-Πως διαλέξατε αυτό το δρόμο; Διότι είναι πολύ πιο καθαρό το στυλ σας, με λιγότερους πειραματισμούς...

Ήταν κάτι σαν όραμα για εμάς. Ήμασταν αφοσιωμένοι στο home studio μας, από όπου γράψαμε και τα drums και εμπνεόμασταν τα riffs μας. Θέλαμε κάτι πιο μαζικό και μελωδικό.

-Όσον αφορά τις μελωδίες, νομίζω ότι προσθέσατε περισσότερες ambient μελωδίες που μου θυμίζουν λίγο το "Celestite". Επηρρεαστήκατε καθόλου από αυτή τη δουλειά;

Σίγουρα, μιας και το "Celestite" έφερε κάτι νέο στον ήχο μας. Θέλαμε να δώσουμε ένα παρόμοιο στυλ και στο "Thrice Woven", αλλά με περισσότερο βαρύ ήχο, όπου οι μελωδίες θα έβγαιναν πέραν των πλήκτρων και από τις κιθάρες και τα riffs μας.
Σχετική εικόνα

-Νομίζω πως ισχύει αυτό που λες, μιας και έχετε δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτόν τον τομέα. Επηρρεαστήκατε καθόλου από το κλασσικό black metal;

Ω ναι, εννοείται αυτό. Σκέψου ότι η μεγαλύτερη μας επιρροή σε αυτό το άλμπουμ ήταν οι πρώτες δουλειές των Satyricon. Μας κατεύθυνε πολύ η γραμμή τους. Γενικότερα η μουσική μας έχει τέτοια κατεύθυνση. Έχουμε επηρρεαστεί, κι έχουμε μάθει πολλά από την black metal σκηνή της Ευρώπης.

-Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για το εξώφυλλο; Προσωπικά όσο το βλέπω, παρατηρώ κάτι σκοτεινό και μυστήριο.

Το μυστήριο θα μπορούσε να είναι λέξη κλειδί για όλο το δίσκο, αφού και η μουσική μας είναι σκοτεινή και μυστήρια. Το εξώφυλλο είναι του Ρώσσου Denis Forkas, ο οποίος όλη του τη ζωή ασχολείται με πιο μυστηριακές τεχνικές, έχοντας δώσει μια πιο αποκρυφιστική και μυστήρια αισθητική, σαν μια πρώτη γεύση του δίσκου.

-Μέσω αυτής της δουλειάς, θέλετε να προβάλλετε κάτι πιο  ψυχρό;

Αποτέλεσμα εικόνας για wolves in the throne room 2017Νομίζω πως πηγάζει το πιο βαθύ ψύχος του παγωμένου  Βορρά. Κάτι αγνό και καθαρό, όπως το ατσάλι που μόλις έχει βγει από τη φωτιά,ή η αντανάκλαση του φεγγαριού στο νερό.

-Επίσης βλέπω μια ιδιαίτερη αγάπη, κυρίως μέσω του "Thrice Woven", προς τα δάση και τη φύση. Από που βρίσκετε την έμπνευση για κάτι τέτοιο;

Ανέκαθεν είχαμε τάση προς αυτό το περιεχόμενο. Ειδικά σε αυτό το άλμπουμ και συγκεκριμένα στο "Angrboda", έρχεται στο μυαλό η γιαγιά μου. Ήταν από την Ιρλανδία και μας μεγάλωνε στη φύση, κοντά στο Κάνσας. Μας έλεγε ιστορίες από την Ευρώπη και από την Ιρλανδία. Ήταν ανοιχτόμυαλη, με μεγάλη σοφία, και μας μιλούσε συχνά για τον λοιμό που επικρατουσε, για τον πόνο του κόσμου, που ήθελε να ξεφύγει και για την θρησκευτική πίεση που αντιμετώπιζαν. Oπότε εδώ, εμπνευστήκαμε και από τους προγόνους μας, έχοντας στο μυαλό τη φωνή της γιαγιάς. Γενικότερα αγαπάμε και επηρεαζόμαστε και από αρχαίες ιστορίες.

-Οπότε υπάρχει και ένα συναισθηματικό δέσιμο εδω, μια νοσταλγία...

Ναι θα μπορούσε, η μουσική συνδυάζεται με τη φωνή της, και προσωπικά οδηγούμαι σε κάτι βαθύτερο, ίσως στο πιο ζεστό κομμάτι της Γης.

-Ποιο θεωρείς πως είναι το κατάλληλο μέρος για να ακούσει κάποιος αυτό τον δίσκο;

Οπουδήποτε, από τον πιο ψηλό ουρανοξύστη, ή τη βουή της Αθήνας, μέχρι το πιο μακρυνό δάσος. Σε οποιοδήποτε κομμάτι της Γης, μια και η μουσική μας, δίνει μεγάλη βάση σε αυτή.

- Θέλεις να πεις λίγα λόγια για δυο σημαντικούς guest του δίσκου; Την Anna Von Hauswollf και τον Steve Von Till των Neurosis;

Η Anna έχει μια πολύ όμορφη και μαγευτική φωνή, για εμένα είναι σαν ένα αστέρι που έπεσε από τον ουρανό, και θεωρώ πως ο δίσκος χρειαζόταν μια τέτοια φωνή για την ατμόσφαιρα του. Όσον αφορά τον Steve,  η συμμετοχή του είναι σαν ένα highlight για το album, όπως και το ίδιο το κομμάτι. Είμαστε καιρό φίλοι και θεωρώ ευλογία τη γνωριμία μου μαζί του και τις συμβουλές που μας δίνει. Η πορεία του είναι σημαντική, και η βοηθεία του πάντα πολύτιμη.

-Πιο πριν σε ρώτησα για τις επιρροές σας και την Ευρωπαϊκή black metal σκηνή. Το αμερικάνικο black metal παρ'όλα αυτά, τουλάχιστον στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Τελικά πως είναι η σκηνή εκεί;

To underground είναι δυνατό, και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και στο black, αλλά και σε όλο το metal γενικότερα. Νομίζω πως οι καιροί πλέον είναι πιο κατάλληλοι.
 Φωτογραφία του χρήστη Wolves In The Throne Room.

-Τον Δεκέμβριο ετοιμάζεστε να παίξετε στην Αθήνα. Τι να περιμένουμε από το show σας εδώ;

Είναι υπέροχο που θα έρθουμε να παίξουμε για εσάς. Πάντα αγαπούσα την ιστορία και τους μύθους, και μια από τις επιρροές μας στους στίχους αυτού του δίσκου είναι και τα ταξίδια του Οδυσσέα. Το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου είναι κάτι που με μάγευε, όπως επίσης και τα πνεύματα των ζώων που είχατε ιερά σαν την κουκουβάγια ή το ελάφι, τα έχουμε σαν banners στις συναυλίες μας, συντροφεύοντας τα δικά μας ζώα που αγαπάμε στα δάση, σαν τον λύκο ή τον κάστορα. Νιώθουμε σαν το πνεύμα τους να μας ακολουθεί στον κόσμο. Είναι υπέροχο που θα δούμε αυτό τον όμορφο τόπο, την Ελλάδα.

-Ποια είναι τα σχέδια σας για το 2018;

 Θα κάνουμε δύο περιοδείες σε Αμερική και Ευρώπη και θα συμμετάσχουμε σε μερικά festivals. Γενικά θα έχουμε μια χρονιά γεμάτη από tour, και είναι ωραίο που το πρώτο σκέλος της Ευρωπαϊκής περιοδείας τελειώνει σε εσάς. 

-Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ για την κουβέντα Γιάννη, τα λέμε τον Δεκέμβρη!

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: