Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

EUROPE-WALK THE EARTH (Album Review)

 Οι Europe έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, και φέτος κυκλοφορούν την ενδέκατη τους δουλειά. Φρέσκοι, ανανεωμένοι και ορεξάτοι, οι κύριοι από τη Σουηδία έρχονται με το νεο τους πόνημα "Walk The Earth".


Με το ήδη γνωστό, ομώνυμο "Walk The Earth", παρατηρούμε πως οι ιδέες των Σουηδών δεν έχουν στερέψει, παρ'όλο που το κομμάτι έχει μια βαθιά κλίση προς τους Deep Purple.
Bέβαια στην πορεία οι ιδέες του Norum είναι πιο heavy και σύντομες με αρκετές bluesy και heavy rock στιγμές.  Το "The Siege" έχει φοβερά riffs, όπως επίσης και το "GTO", που σε συνδυασμό με τα ογκώδη πλήκτρα και τη φωνή του Tempest αποτελούν μια "βαριά" rock n roll σύνθεση. Το "Wolves" επίσης είναι μια καταπληκτική σύνθεση πιο αργή και heavy με κάποιες ατμοσφαιρικές δυνατές στιγμές στο ρεφρέν, ενώ το "Pictures" από την άλλη, έχει πιο pop καταβολές με αρκετά ακουστικά μπαλαντοειδή περάσματα.

Μερικά από τα στοιχεία του δίσκου που προσωπικά μου κίνησαν το ενδιαφέρον είναι τα πολλά αλά 70s solos, αλλά και τα εφέ των riffs που θυμίζουν αυτη την δεκαετία, όπως στο "Kingdom United", όπου συναντάμε και δυνατά μπάσα που αποτελούν γέφυρα προς τα leads του κομματιού. Από ην άλλη το rhtythm section αποτελεί ατού και για το "Whenever You're Ready", κυρίως στα solo parts και την εισαγωγή, αλλά και στο "Haze".

To "Εlection Day", με το μαγευτικό ήχο του οργάνου, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια συνθέσεις (καθώς όλα τα κομμάτια είναι μεταξύ 2 εώς 4 λεπτών), ενώ τέλος, το εφτάλεπτο παρακαλώ, "Turn To Dust" θεωρώ πως είναι από τα μεγαλύτερα highlights του δίσκου με το βαρύ και ρυθμικό του ύφος και το μελωδικό background που οδηγεί σε ένα απαλό bluesy σόλο.

Προσωπικά δε ξέρω αν το "Walk The Earth" θα αποτελέσει διαμάντι των βετεράνων hard rockers, ή θα θαφτεί στο χρονοντούλαπο της μουσικής ιστορίας. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι πως δεν επαναπαύονται στη δόξα των 80s, καθώς η φρεσκάδα και η όρεξη τους, τους κάνει ακόμα να δημιοργούν, και διάσπαρτα στα κομμάτια του δίσκου θα βρούμε πάρα πολλά αξιοσημείωτα στοιχεία.

(7,5/10) 

Γιάννης Χαρτζανιώτης



Δεν υπάρχουν σχόλια: