Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΜERCILESS: 25 Xρόνια "The Treasures Within"

 Κλείνoντας δυόμιση δεκαετίες από το "The Treasures Within", φέτος, οι ανανεωμένοι underground death/thrash θρύλοι, Merciless, έρχονται "για πρώτη και τελευταία φορά" επί του πατρίου εδάφους, στις 29 Οκτωβρίου. Έτσι, δραττοντας την ευκαιρία, το Metal View αποφάσισε να εμβαθύνει στο δεύτερο πόνημα τους.

Σχετική εικόνα

Από όποια σκοπιά και αν το δούμε, πρόκειται σίγουρα για την πιο ώριμη δουλειά των Σουηδών. Έχοντας περάσει δύο χρόνια από την ιστορική κυκλοφορία του ντεμπούτου τους, και το ενδιαφέρον του underground "Μεσσία" της εποχής, Euronymous, oι Merciless ανεβαίνουν ένα σκαλοπάτι πιο πάνω με τη δημιουργία του "The Treasures Within".

Ήδη με την ατμοσφαιρική αρχή του ομώνυμου κομματιού, μέχρι και ο πιο άσχετος θα καταλάβει ότι η συνέχεια ετοιμάζει κάτι απόκοσμο και κολασμένο, με μια πολύ καλοστημένη παραγωγή για τη χρονιά και το είδος.
Κομμάτια σαν το "Mind Possession" ή το "The Book Of Lies" ξεφεύγουν από την ωμότητα του προηγούμενου δίσκου, προσδίδοντας μια διαφορετική, πιο τεχνική και περίπλοκη αντίληψη με ποικίλα riffs, τα οποία στροβιλίζουν το κεφάλι μας, ενώ το rhythm section του είναι βαρύ σαν ογκόλιθος, ειδικά στα μπάσα του "Darkened Clouds".
Το "Branded By Sunlight" από την άλλη, αφήνει λίγο πίσω όλη αυτή την αισθητική, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στον brutal χαρακτήρα, ο οποίος ενδεχομένως να επηρρέασε και τους Entombed στην πορεία, βάζοντας ταυτότητα στον Σουηδικό death metal ήχο.
 Αποτέλεσμα εικόνας για merciless band
Οι thrash-άδες βέβαια σίγουρα δεν έμειναν παραπονεμένοι, και σίγουρα ακόμα το προσκυνούν αφού βλέπουμε διάσπαρτα στοιχεία του είδους κυρίως στα "Shadows Of Fire" και "Lifeflame", το τελευταίο μάλιστα θυμίζει τις Γερμανικές επιρροές του "The Awakening".

Το κλείσιμο επίσης δυναμικό και γρήγορο, σφραγίζει αυτό το Σκανδιναβικό έπος, με πιο κοφτά φωνητικά και μια αβυσαλλέα αύρα, στακάτη και σκοτεινή, στο "Dying World".


Αποτέλεσμα εικόνας για the treasures within merciless
Ενώ συνήθως λένε πως το τρίτο άλμπουμ αποτελεί την καθοριστική δουλειά ενός συγκροτήματος, oι Merciless απευθείας με το δεύτερο τους έδειξαν τις δυνάμεις, τα κότσια και το πάθος τους για το ακραίο metal, κυκλοφορώντας σίγουρα την πιο ώριμη και καλοπαιγμένη τους δουλειά. Η δεκαετεία του 90' σίγουρα ήταν σημείο αιχμής στον σκληρό ήχο, και το underground ακόμα θαυμάζει και υμνεί το death/thrash τoυ "The Treasures Within".
To 2003, επανακυκλοφόρησε με διαφορετικό εξώφυλλο, και προσωπικά θεωρώ πως εδώ και 25 χρόνια αποτελεί μνημείο για το είδος, και ελπίζουμε στις 29 Οκτωβρίου να δώσουν ιδιαίτερη μνεία σε αυτό. 


https://www.facebook.com/events/1085677694900140/?fref=ts Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: