Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

UFO-THE SALENTINO CUTS (Album Review)

 Πέρασαν δύο χρόνια από τότε που οι θρύλοι του Αγγλικού hard rock επισκέφθηκαν το studio, ώστε να ηχογραφήσουν την πιο πρόσφατη τους δουλειά. Εν έτει 2017 λοιπόν και μετά από το "Α Conspiracy Of Stars", το νέο πόνημα τους αποτελεί μια ντουζίνα από γνωστές, αλλά και άγνωστες διασκευές, και φέρει τον τίτλο "The Salentino Cuts".





Ήδη από τις πρώτες μελωδίες της κιθάρας συνειδητοποιούμε πως διάπλατα μπροστά μας ξεδιπλώνεται, όχι ένας δίσκος από επανεκτελέσεις, αλλά από καθαρές διασκευές. Με το "Heartful Of Soul" για αρχή συνειδητοποιούμε τις bluesy προτιμήσεις των Βρετανών πηγαίνοντας στη πορεία στο αγαπημένο πολλών, των Doors, το "Break On Through To The Other Side". Κρατώντας τη βασική, γνωστή riff-ολογία, η μεγάλη διαφορά είναι  στη swing μετάφραση του κομματιού, ενώ πιο νοσταλγικά μας υποδέχεται το "River Of Deceit" των Mad Season, που προσωπικά το θεωρώ και σαν έκλπηξη.

Σίγουρα θα συναντήσουμε μέσα στο τζουκμποκ του παρελθόντος, δυνατά κομμάτια με κλασικές αμερικάνικες καταβολές όπως το "Τhe Pusher" των Steppenwolf, το "Paper In Fire", αλλά και πιο άγνωστα για τους νεότερους "Mississipi Queen" από τους Mountain, το outsider "Τοο Rolling Stoned", ή το "Rock Candy".
Φυσικά αυτό που προσωπικά αγάπησα μέσα στο σύνολο του άλμπουμ ήταν η τρομερή εκτέλεση του "Ain't No Sunshine" που δένει υπέροχα. O επίλογος γράφεται με επίσης κάτι ιδιαίτερο, και συγκεκριμένα με μια επιστροφή στα 60s, και το "It's My Life" των Animals.

Ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος που εκτιμούσε ολοκληρωμένες συλλογές διασκευών, αλλά η περίπτωση των UFO είναι μία από τις λίγες εξαιρέσεις, καθώς πέρα της ξεχωριστής bluesy προσέγγισης τους και της προσωπικής τους σφραγίδας, το "The Salentino Cuts" αποτελεί ένα ταξίδι πίσω, στη μουσική rock ιστορία.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: