Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Samael στο Metal View: "Το Hegemony αποτελεί ένα μείγμα industrial, με τις metal ρίζες μας"

 Oι Samael αποτελούν ένα από τα πιο τρανταχτά και ιστορικότερα σχήματα του ακραίου metal. Ο σκληρός τους ήχος, με τα industrial στοιχεία και τις black metal επιρροές, αλλά και η μονολιθική τους αρχή, είναι κάτι που εδώ και 30 χρόνια προσελκύει πολλούς fans. Κοντά στο τέλος του 2017, κι έπειτα από έξι χρόνια οι Ελβετοί extreme metallers, κυκλοφορούν το πιο συμφωνικό και εορταστικό album τους, κι ο frontman τους Vorph, μίλησε στο Metal View. Μια μεγάλη συζήτηση περί του ολόφρεσκου "Hegemony", της πρώιμης black metal εποχής τους, και της τριακονταετούς ύπαρξης τους.

 


-Γεια σου Vorph, πως είσαι;

Γεια Γιάννη, όλα καλά, χαίρομαι που μιλάμε...

-Καταρχάς τα συγχαρητήρια μου για τη νέα σας δουλειά..

Ω, ευχαριστούμε πολύ!

-Θεωρώ πως το "Hegemony" ακούγεται πιο φρέσκο και ανανεωμένο, συμφωνείς;

Ναι, λοιπόν σκέψου ότι ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το υλικό μας ήδη από το 2013. Μας πήρε καιρό γιατί θέλαμε να ασχοληθούμε ξεχωριστά με το κάθε κομμάτι. Επίσης τα κομμάτια τα γράψαμε εξ ολοκλήρου εγώ κι ο Xy, αν και ο αδερφός μου ασχολούταν και με άλλα projects παράλληλα. Βέβαια είναι και η πρώτη φορά που είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με παλιές συνθέσεις που εμειναν πίσω, και θεωρήσαμε πως με λίγη δουλειά θα ταίριαζαν εδώ.

-Αυτός ήταν γενικά ο λόγος της εξάχρονης καθυστέρησης μιας νέας δουλειάς;

Και αυτό που σου είπα πριν, αλλά και άλλες δουλειές που ύπηρχαν παράλληλα. Kάθε χρόνο σχεδόν μας άρεσε να παίζουμε και shows στην πόλη μας στη Zion, εδώ στην Ελβετία και παράλληλα έτρεχαν και περιοδείες και shows. Τελικά αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις, και είναι και η πρώτη φορά που είμαστε με αληθινή ορχήστρα να μας βοηθαει για την ολοκλήρωση του δίσκου. Οι αρχικές πρόβες, τα τελειώματα των συνθέσεων και οι ηχογραφήσεις μας πήραν πάνω από ένα χρόνο, αλλά παρ'όλη την καθυστέρηση νομίζω ότι όλα πήγαν καλά. Η μπάντα δείχνει πως έχει συνέχεια, αλλά και μια ιστορία. Τα τελευταία δύο χρόνια παίζαμε  ολόκληρο το "Ceremony Of Opposites", ξεκινόντας από τον Καναδά και την Ελβετία, και  σε μερικά shows και φεστιβάλ, μετρώντας πάνω από 40 εμφανίσεις, που αποτέλεσαν και διάλειμμα στις ετοιμασίες του "Hegemony". Τελικά πέρσι ολοκληρώσαμε τα πάντα στο studio, και φέτος επιτέλους κυκλοφορεί από την Napalm. Βέβαια ξέρεις, με όλο αυτό το πρόγραμμα, τα τελευταία έξι χρόνια πέρσαν γρήγορα χαχα.

-Τα ορχηστρικά μέρη είναι πολύ πιο έντονα σε σχέση με τα industrial/electronic.  Πως διαλέξατε αυτή την αλλαγή;

Ειλικρινά δε ξέρω για να σου απαντήσω, ήταν κάτι αυθόρμητο. Aποφασίσαμε να φέρουμε την ισσοροπία στον ήχο μας, με κάποια πιο metal κομμάτια. Βέβαια νομίζω πως τα industrial στοιχεία υπάρχουν ακόμα, καθώς ο ήχος ακούγεται πιο τετραγωνισένος, με πολλούς θορύβους και αφύσικες μουσικές. Προσωπικά θεωρώ το "Hegemony" ένα μείγμα industrial με τις metal ρίζες μας, όμως αυτή είναι η δική μου γνώμη, μ'αρέσει να βλέπω τις απόψεις και από έξω. Σίγουρα πάντως υπάρχουν πολλά έντονα ορχηστρικά μέρη κυρίως στο εισαγωγικό μας κομμάτι, που κυκλοφόρησε και πριν λίγες μέρες!


-Συμφωνώ όσον αφορά τις metal ρίζες που ανέφερες, επειδή παρατηρώ περισσότερα επιθετικά στοιχεία σε αυτό το δίσκο. Επηρρεαστήκατε από τις πρώτες σας μέρες ευρύτερα;

Εντάξει σίγουρα. Εννοώ ότι πάντα βρίσκουμε έμπνευση και από τις αρχές μας, και επηρρεαζόμαστε από αυτές. Κάθε μας άλμπουμ αποτελεί σελίδα της ιστορίας μας. Δε ξέρω αν αυτός ο δίσκος είναι πιο ακραίος, αλλά σίγουρα τα φωνητικά έχουν βγει πιο επιθετικά, σε σχέση  με την προηγούμενη μας δουλειά. Αυτό το στυλ με επηρρέασε ιδιαίτερα και από την περιοδεία μας για το "Ceremony..." όπου τα φωνητικά έβγαιναν πιο άγρια. Η τελευταία φορά νομίζω που χρησιμοποίησα έτσι τη φωνή ήταν το 1996 με το "Passage", πριν από είκοσι  χρόνια. Επίσης σε σχέση με τις τελευταίες μας κυκλοφορίες, η παραγωγή είναι λίγο πιο ωμή και δε ξέρω αν συμφωνείς, αλλά νομίζω ότι εδώ έχουμε και περισσότερα κιθαριστικά σημεία. Και το "Solar Soul" και το "Reign Of Light" είναι καλές δουλειές, αλλά στα live θέλουμε περισσότερες δυναμικές και η κιθάρα προσθέτει σίγουρα.

-To "Ηegemony" είναι concept album;
Αποτέλεσμα εικόνας για vorph samael

Ίσως να είναι, αλλά δε το ξεκινήσαμε με αυτό το σκοπό. Θέλω να πω πως κάποια κομμάτια έχουν μια συνοχή μεταξύ τους, αλλά δεν τα δουλέψαμε μεταξύ τους σαν σύνολο. Τα στήσαμε από την αρχή, ένα ένα ξεχωριστά. Πιστεύω πως το κάθε ένα τραγούδι, θέλει να μας πει τη δική του ιστορία και δώσαμε  ιδιαίτερη σημασία στους στίχους, ασχολούμενοι με τον κύκλο της ζωής, την ανθρώπινη φύση και την αναγέννηση. Προσωπικά δεν το βλέπω όμως σαν κάποιο concept.

-Το ομότιτλο κομμάτι σας, αποτελεί κάποια πολιτική δήλωση;

Δεν είμαστε πολιτική μπάντα, παρ'όλα αυτά, κατά κάποιον τρόπο είναι, ναι.  Αυτός ο δίσκος θεωρώ πως συνδέεται με τον κόσμο, και με τη ζωή όπως σου είπα. Δε μας ενδιαφέρει η πολιτική και οι ιδέες της, αλλά με το "Hegemony", δίνουμε το στίγμα πως ζούμε και ασχολούμαστε με τον κόσμο, ενώ πίσω στην αρχή, ήμασταν πιο απομονωμένοι και κλειστοί. Ασχολούμασταν με πιο απόμοσμα και Ερμητικά πράγματα, αλλά πάντα αντλούσαμε πληροφορίες και ψαχνόμασταν.

-Πως βλέπεις το μέλλον του κόσμου;

Είναι εύκολο να φερθώ πεσιμιστικά, αλλά προτιμώ τα δύσκολα χαχα. Γενικά βλέπω τη θετική πλευρά και κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και τα πράγματα αλλάζουν. Οπότε θεωρώ πως το μέλλον θα γίνει καλύτερο όταν και οι ίδιοι προσπαθήσουμε για το καλύτερο προσωπικά στις ζωές μας.

-Για να επιστρέψουμε λίγο στα του δίσκου. Ένα από τα κομμάτια που λάτρεψα, ήταν η διασκευή σας στους Beatles. Πως αποφασίσατε να παίξετε το "Helter Skelter";

Ω, χαίρομαι που αρέσει, ναι είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι σίγουρα. Μου αρέσουν οι Beatles, καθώς τους ακούω από παιδί, μιας και αποτελούσε μέρος της μουσικής των γονέων μου. Είναι από τα λίγα που κράτησα πριν ξεκινήσω να ψάχνομαι κι εγώ με τη μουσική, αφού η προσωπική μου αρχή ήταν με τους Kiss, και η διαφορετικότητα τους αποτέλεσε επιρροή μας. Αγαπώ το "Helter Skelter", ήταν από τα πολύ πρωτότυπα κομμάτια της εποχής, πολύ κοντά και στα ακούσματα που αγαπώ, όπως το metal και το punk με τις δυσαρμονίες του. Είναι από τα πιο άγρια κομμάτια τους και κάτι τελείως διαφορετικό απ'ότι τους ξέρουμε οι περισσότεροι, ίσως να ήταν μεθυσμένοι και να το έγραψαν χαχα. Εμείς από τη μεριά μας θέλαμε να το κάνουμε τελείως διαφορετικό απ'ότι το έχουν κάνει οι U2 ή οι Motley Crue.

-Φέτος κλείνετε τα 30 σας χρόνια. Να περιμένουμε κάτι επετειακό;

Όχι, όχι, τιποτα ιδιαίτερο. Θεωρώ πως είναι ιδανικό, ότι γιορτάζουμε τα 30 χρόνια ζωής μας με ένα νέο άλμπουμ. Δε θέλουμε να αναδείξουμε όλο μας το παρελθόν, τόσο όσο να παρουσιάσουμε πως είμαστε ακόμα εδώ και η φωτιά καίει. Μέσα στο 17, ούτως ή αλλως δε θα κανουμε πολλά, μιας κι έχουμε κλείσει μόνο 5 shows, ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα από την Καλιφόρνια. Το 2018 θα έρθουν πιο πολλά, κάποιες περιοδείες και φεστιβάλ, για τη νέα δουλειά.

-Τι δυσκολίες υπήρχαν πριν 30 χρόνια;

Δεν υπήρχαν ιδιαίτερες δυσκολίες για εμάς. Όλα βέβαια τότε ήταν πιο cool. Επικρατούσε το underground στο black metal, επικοινωνούσαμε με άτομα του ίδιου στυλ, χωρίς να έχουμε κάποια δισκογραφική από πίσω. Ξέρεις μακριά απ'ότι mainstream, καθώς προωθούσαμε τη μουσική μας με ταχυδρομικές παραγγελίες ή μέσω των fanzines. Ήταν τόσο ωραίο κι ενδιαφέρον που προσπαθούσαμε να αρπάξουμε από την αρχή την ευκαιρία ώστε να ακουστεί κάπου έξω η μουσική μας.

-Ποιες είναι γενικά οι μεγαλύτερες αναμνήσεις σου από εκείνη την εποχή, με τις πρώτες black metal μπάντες που έβγαιναν;

Είχαμε επαφή με τους Mayhem, συγκεκριμένα με τον Euronymous. Eίχε ένα δισκάδικο στο Όσλο και μια μικρή ανεξάρτητη δισκογραφική, όπου μέσω ταχυδρομείου του είχαμε στείλει το τότε ΕΡ μας, το "Passage" γιατί το είχαμε βρει ενδιαφέρον. Αλληλογραφούσαμε για αρκετά χρόνια, αν και δε βρεθήκαμε ποτέ, μιας κι έγινε ότι έγινε...

-Μπορούμε να περιμένουμε για κάποιο live των Samael στην Ελλάδα;

Το θέλουμε, αλλά δε ξέρουμε ακόμα πότε. Η τελευταία μας φορά ήταν πριν πολλά χρόνια, και πραγματικά με το νέο χρόνο θα ήταν η κατάλληλη ευκαιρία.


-Τι θέλετε να επιδιώξετε με το "Hegemony";

Να παίξουμε όσα περισσότερα shows μπορούμε, με ένα γεμάτο setlist από το νέο δίσκο, μιας και ήδη έχουμε παίξει μόνο τρία. Θέλουμε να προβάλλουμε τη δύναμη του "Hegemony", και γιατί όχι, να το παρουσιάσουμε αν γίνεται κι ολόκληρο.

-Αυτά από εμένα, σε ευχαριστώ πολύ. Κλείσε όπως θέλεις...

Μεγάλη μου ευχαρίστηση. Ανυπομονώ να ξαναγυρίσω στα μέρη σας, κι ελπίζω να απολαύσετε τη νέα μας δουλειά, διαβάζοντας αυτή τη συνέντευξη!

Γιάννης Χαρτζανιώτης


-

Δεν υπάρχουν σχόλια: