Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

MÖRK GRYNING-HINSIDES VREDE (Album Review)

H παύση και έλλειψη συχνότητας κυκλοφοριών, έκανε όλα τα χρόνια, τους Mork Gryning να τους καθηλώσει στα μετόπισθεν του black metal underground όσο κι αν οι δίσκοι τους έχουν υμνηθεί κατά καιρούς από τους απανταχού fans του ακραίου ήχου. Φέτος μετά από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, ανάβουν πάλι τις μηχανές τους έτοιμοι να μας αποσβολώσουν με το έκτο τους πόνημα, "Hinsides Vrede".

Με την ανάλογη τελετουργική διάθεση εισχωρούμε στα άδυτα του νέου δίσκου των Στοκχολμέζων μέσω του βαθέως αβυσσικού "The Depths Of Chinnereth" για να κοπανηθούμε στη συνέχεια με το "Faltherren" που για όσους τους ακολουθούν, με το πρώτο άκουσμα θα φαντάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα από το μακρινό 2005, αφού οι εντάσεις και οι ερεβώδεις δυναμικές της μπάντας συνεχίζουν ακάθεκτα. Φυσικά αυτό σημαίνει πως το παρελθόν ακλόνητο βγαίνει προς τα έξω με ρυθμούς και αύρα άλλων εποχών, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το σκληρό αλλά ταυτοχρόνως λυρικό "Existence In A Dream".

To "Ιnfernal" που ακολουθεί, με κολασμένο στόμφο όπως δηλώνεται κι από τον τίτλο ενώνει την ενέργεια του παρόντος με τις μελωδικές ακουστικές και τα tempo της κατά Dissection σχολής, ενώ η heavy riffολογία περνάει ομαλά μέσα από τη ψύχρα του συνόλου με ένα σόλο που προκαλεί ανατριχίλα. Στο ίδιο μοτίβο, με σπαστούς ρυθμούς και μαγευτικά πλήκτρα καθώς και μια αμυδρή folklore ατμόσφαιρα θα έρθει το "A Glimpse Of The Sky" για να δώσει με τη σειρά του τη σκυτάλη στο ελαφρύ ηχόχρωμα του instrumental "Ηinsides", ώστε να ανοίξει η πύλη για το δεύτερο μισό του δίσκου.

Με αυτόν τον τρόπο το "The Night" μας πετάει το μελανό του πέπλο κατάμουτρα και τόσο βίαια όσο απαιτούν οι ταχύτητες του, σε αντίθεση με το εκρηκτικό και επικά καλπάζον "Sleeping In The Embress" και τις μελωδίες που πάλι καταφέρνουν να θυμίσουν τις ένδοξες στιγμές της εγχώριας σκηνής τους. Το αρμονικό, μελαγχολικό πιάνο του "For Those Departed" θα σηματοδοτήσει την τελική ευθεία του συνόλου με έναν μίνιμαλ τρόπο, όσο το συρτό και βαρύ "Without Crown" ανεβάζει πάλι τους τόνους. Το "Black Spirit" λίγο πριν φανερώσει τον εκρηκτικό του χαρακτήρα μας υποδέχεται με απόκοσμες, πνευματικές γυναικείες χροιές ώστε να εξαπολύσει το δικό μαύρο μπρίο με πίεση, ώσπου να έρθει το καταληκτικό "On The Elysian Fields" με περίεργες, γλυκόπρικες μουσικές πάλι στο πιάνο.

Η επιστροφή των Mork Gryning δε φέρνει δραστικές αλλαγές στο στυλ τους, αλλά ίσα ίσα μας κάνει να νιώθουμε αφενός πως ο χαρακτήρας τους έμεινε ίδιος με την μαγευτική τους φύση και αφετέρου πως εμείς είχαμε ανάγκη μουσικές που θα εξωτερικεύουν τη μοχθηρότητα μέσα από ένα όμορφο και περίτεχνο κάλυμμα. Με πολλά ηχητικά επίπεδα, οι αναζωογονημένοι Σουηδοί φαίνεται πως χαίρονται με τον γυρισμό τους, ενώ έστω και δειλά, η επιστροφή τους είναι διαολεμένη όπως θα'πρεπε κι όπως ιδίως "προδίδει" το εξώφυλλο του "Hinsides Vrede"!

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: