Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

GODITHA- GODITHA THE ROCK OPERA (Album Review)

 Εικόνες από άλλες εποχές θα φέρει μια νέα metal όπερα από τη δική μας γειτονιά. Το όνομα αυτής της σύμπραξης, Goditha και αποτελείται από το δυναμικό δίδυμο της Ελίνας Εγγλέζου και του Bob Katsionis που αποτελούν τις βάσεις του δίσκου και φυσικά τους ρόλους που λαμβάνουν σε όλο το σύνολο σημαντικά μέλη της σκληρής μουσικής όπως οι Maxi Nil, Henning Basse, Angel Wolf-Black, Γιάννης Παπανικολάου, Ηλιάνα Τσακιράκη, Διονύσης Χριστοδουλάτος, Μαργαρίτα Παπαδημητρίου, Άννα Τάρμπα, Constantine Alex, Μάριος Καραναστάσης, Γιώργος Εικοσιπεντάκης, Χρήστος Κουνέλης, Mora, Αναστασία Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταμούλη και ο αφηγητής Stratis Steele. Όλοι παρέα συντελούν το "Goditha-The Rock Opera" και όπως έλεγαν οι παλιοί, ''κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη..."!

Όπως μας προμηνύει και η εισαγωγή, τα σκοτεινά μεσαιωνικά χρόνια επιφυλάσσουν πολλά δεινά στην ιστορία που θα ακολουθήσει, με τους ήχους και τα θροΐσματα του ανέμου να απλώνουν ένα μυστηριακό πέπλο για να δώσουν την πρώτη γεύση και για τη συνέχεια. Έτσι ακολουθεί με πιάνο και συμφωνικά στοιχεία το "There He Is" για να δώσει τις πρώτες αληθινές εικόνες αγωνίας, ενώ στο "Save Me" ο Διάβολος πατάει ένα από τα ποδάρια του για να σκοτεινιάσει κι άλλο η ατμόσφαιρα.

Στο ίδιο μοτίβο κι όλο πιο δραματικά εξελίσσεται η πορεία με χαρακτηριστικά παραδείγματα τo μελαγχολικό "Feel The Power", το ακουστικό "Inside Him It Will Burn", το αποκρυφιστικό και αγωνιώδες "Falling Stars" αλλά και τα πιο καταιγιστικά "Fearless" και "God Is Your Father".

Φυσικά η δομή του δίσκου όπως ήδη φαίνεται είναι ιδιαίτερα ποικίλη, με κάθε κομμάτι να αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο όταν όλα μπουν στη σειρά, και μιλώντας για παραμύθι δε θα μπορούσαμε να μη βρούμε ήχους που να παραπέμπουν σε αυτό, κι έτσι λίγο πιο "γλυκά" θα βγουν στην επιφάνεια τα "Think Aagain" και "Folow Me" ενώ δυναμικό και σχετικά πιο σύγχρονο με μια power διάθεση βλέπουμε το "Secrets" σε αντίθεση με το σκοτεινιασμένο "Hang Her" και την χαρακτηριστική του θεατρικότητα.

Η τελική τριπλέτα θα φανεί με το "Light And Darkness" όπου καλό και κακό βρίσκονται στο ίδιο νόμισμα και ο όγκος του κομματιού ελκύει και τις δύο πλευρές για να δώσει την πάσα στο "Forgive Me" που αναζητά με τη μελαγχολική και αλλοτινή του διάθεση την λύτρωση και έτσι να καταλήξουμε στο "When A Full Moon Rises" όπου μετά από κάθε τρικυμία το τέλος γίνεται αίσιο ακόμα κι αν πολλά έχουν χαθεί στη μνήμη ή στην ίδια τη ζωή. 

Τον θρύλο της Goditha μέσα από αυτή τη δουλειά όχι μόνο την ακούμε, αλλά τη βιώνουμε. Ο πόνος, η θλίψη, οι έριδες, και οι προσωπικοί δαίμονες δεν αποτελούν μόνο κάτι φανταστικό αλλά κάτι ουσιώδες και αληθινό, αφού στη θέση της ηρωίδας θα μπορούσε να είναι κάθε ένας από εμάς και το χωριό της κοπέλας, να είναι οι σκέψεις και ο κύκλος μας που μας περιτριγυρίζουν. Πέρα για πέρα βιωματικό και συμβολικό, το εν λόγω άλμπουμ είναι ένα εκπληκτικό δείγμα επίμονης προσπάθειας και θέλησης από τη μία, και αστείρευτου ταλέντου από την άλλη για κάθε ένα από τους συντελεστές της πρωτοποριακής αυτής metal όπερας που δε συναντάς κάθε μέρα με ειδική μνεία στον ιθύνοντα νου της Ελίνας Εγγλέζου. Tέλος οι φίλοι του συμφωνικού metal καθώς και των θεματικών δουλειών σαν αυτές των Therion, των Ayreon ή των Nightwish θα βρουν καταφύγιο σε κάτι εγχώριο και τιμιότατο.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: