Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

DEFECTO-DUALITY (Album Review)

Οι Defecto μας έρχονται από τον μακρινό Βορρά, και πιο συγκεκριμένα τη Δανία, που ουκ ολίγες φορές μας έχει χαρίσει συγκροτήματα, κυρίως στον ακραίο χώρο. Λίγο πιο χαλαροί και δυναμικοί οι εν λόγω κύριοι βγάζουν τα μουσικά τους απωθημένα, χαρίζοντας διάφορα μουσικά στοιχεία, αφού όπως θα φανεί τα κάνουν όλα και συμφέρουν στο ολοκαίνουριο "Duality".

Με ακουστικούς, ραδιοφωνικούς ήχους και μια μοντέρνα rock διάθεση υποδεχόμαστε στην αρχή το "Rings of Saturn" που δε θα δυσκολευτεί να πάρει γρήγορα μπροστά και με εκρηκτικές στιγμές και κολλητικά, μελωδικά σημεία. Με αυτά τα γκάζια θα συνεχίσουμε και στα "The Uninvited" και "Rise" όπου με περίσσια ενέργεια η heavy αύρα τους γίνεται πιο έντονη με ένα ογκώδες  rhythm section πλάι στις κιθάρες που παίρνουν φωτιές στα ξεσηκωτικά solos τους. 

Το "Paradigm Of Deceit" κατευνάζει τα πνεύματα με μια καθηλωτική ερμηνεία στο μπαλαντοειδές, γκρίζο στυλ του μέχρι να ακολουθήσουν οι γκρούβες του "All For You" που θα μας κάνουν να επανέλθουμε στην κανονική ροή του υπόλοιπου συνόλου με τη δυναμική και τη ζωντάνια του. Με άρωμα Αμερικής όπως και το προηγούμενο θα έρθει το "Untamed" με τα κολλητικά και ζεστά leads του να πατούν στα χνάρια των συμπατριωτών τους, Volbeat, ενώ το "Condemned" που θα ακολουθήσει βγάζει στην επιφάνεια πιο επιθετικά metal στοιχεία ξεφεύγοντας με διαφορετικό τρόπο από όσα είχαμε ακούσει μέχρι στιγμής στο εν λόγω άλμπουμ.

 Το "Βed Of Nails" σε παρόμοιες μεταλλικές βλέψεις γίνεται πιο βαρύ και δραματικό σε αντίθεση με το "Washed Away" που κάνει στροφή 180 μοιρών και μας πάει στο ύφος της αρχής. Το "Tempest" λίγο πριν το τέλος συνδυάζει διάφορα από τα στυλ που συναντήσαμε προηγουμένως προχωρώντας αδιάκοπα μέχρι τον επίλογο και το "Don't Say Goodbye" που όπως δηλώνεται κι από τον τίτλο, μας αφήνει με μεγαλειώδεις, μελαγχολικούς αλλά και καταιγιστικούς, πονεμένους ήχους.

Oι Δανοί σε αυτά τα λίγα χρόνια πορείας τους έχουν κάνει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, ιδίως γύρω από τη Σκανδιναβική χερσόνησο. Η μουσική τους πέρα από ενδιαφέρουσα, μπλέκει τέλεια το μοντέρνο hard rock με το heavy metal και τα progressive στοιχεία  δημιουργώντας ποικιλία που στέκει και δημιουργεί την απόλυτη συνοχή από το Α εώς το Ω. Τέλος το τρίτο άλμπουμ των Defecto ίσως να είναι και το ιδανικό για τους μάθει και νέος κόσμος από διάφορα παρακλάδια του σκληρού ήχου, μιας και καλύπτουν περίτεχνα και εμ αγάπη, πολλά γούστα.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: