Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Goditha στο Metal View: Είμαστε σίγουροι πως υπάρχουν πολλές ροκ όπερες κλεισμένες μέσα σε συρτάρια στην Ελλάδα

Οι Goditha, είναι ένα ιδιαίτερο, κι όπως φαίνεται πολυδουλεμένο σχήμα, που άνοιξε τα φτερά στην ομώνυμη ροκ όπερα και στη σπουδαία σύμπραξη 16 υπέροχων μουσικών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην εγχώρια metal σκηνή. Το όραμα της ταλαντούχας Ελίνας Εγγλέζου πήρε σάρκα και οστά αφού κι ο φτασμένος και πολυπράγμονας Βob Katsionis έβαλε το χεράκι του, ενώ η ίδια ως ιθύνων νους της μπάντας, μιλάει στο Metal View, για το Μεσαιωνικό μουσικό ταξίδι με τη συμβολική όψη του σήμερα.

 -Καταρχάς πως προέκυψε η όλη ιδέα για τη δημιουργία της εν λόγω rock όπερας και τι ήταν αυτό που σε ιντρίγκαρε πίσω από αυτό το όραμα;

Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας στο έργο μας. Παρά το γεγονός ότι πάντα ήθελα να καταφέρω να γράψω ένα μιούζικαλ με μία μάγισσα, η ιδέα , όπως όλες οι ιδέες , ήρθε ξαφνικά από το πουθενά, εκεί που δεν το περίμενα. Όταν το έγραψα , μετά αρχίσαμε να το προχωράμε βλέποντας και κάνοντας χωρίς μεγάλα σχέδια και προσδοκίες.

-Ήταν δύσκολη η διαδικασία επιλογής ατόμων για αυτό το μεγάλο εγχείρημα και πως επέλεξες όλους αυτούς τους συντελεστές στο τέλος;

Ναι ήταν δύσκολη διαδικασία επειδή άκουγα τόσες πολλές υπέροχες φωνές και έπρεπε να επιλέξω αυτές που ταίριαζαν απόλυτα στους ρόλους και από χροιά και από έκταση αλλά και από παρουσιαστικό.

-Η άμεση συνεργασία με τον Bob Κατσιώνη πως προέκυψε;

Από την αρχή είχα αποφασίσει να πάω στον Μπομπ επειδή κι εκείνος όπως κι εγώ έχει ασχοληθεί με διάφορα είδη μουσικής και έχει ποικίλα ακούσματα. Αυτό στο θέμα της ενορχήστρωσης σε ένα μιούζικαλ είναι πολύ σημαντικό. Συνεργαστήκαμε άψογα και το αποτέλεσμα που βγάλαμε μου αρέσει πάρα πολύ.

-Επίσης πόσο δύσκολη ήταν η πρακτική διαδικασία για τη δημιουργία της μουσικής; Ο Bob έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να γίνουν πιο ομαλά όλα αυτά;

Υπήρχε απόλυτη κατανόηση και εμπιστοσύνη. Του πήγαινα τα δικά μου μέρη για να προσθέσει πάνω σε αυτά τα δικά του ή να αφαιρέσει κάτι αν δεν του άρεσε οπότε δουλεύαμε ρολόι. Δεν υπήρξαν ποτέ διαφωνίες μεταξύ μας. Ούτε μία φορά. Έχει απίστευτη μουσική αντίληψη και καταλάβαινε αμέσως τις σκηνές και την ατμόσφαιρα σε κάθε κομμάτι. Η συμβολή του στο έργο και σε εμένα προσωπικά ως δημιουργό ήταν τεράστια.

-Θεωρείς πως έλειπε από τη rock/metal σκηνή της Ελλάδας ένα "οπερατικό" έργο;

Τέτοιες δουλειές δεν είναι εμπορικές. Ουσιαστικά, σε πετάνε από το παράθυρο οικονομικά και κατανοώ απόλυτα το λόγο που σπάνια τις βλέπουμε. Δεν είναι οτι κάποιος δεν έχει το ταλέντο να την γράψει αλλά ίσως δεν μπορεί να βρει τα χρήματα για να την προχωρήσει. Είμαι σίγουρη πως υπάρχουν πολλές ροκ όπερες κλεισμένες μέσα σε συρτάρια στην Ελλάδα.

-Επηρεάστηκες για αυτή τη δουλειά από μπάντες όπως οι Therion ή οι Ayreon;

Επηρεάστηκα από όλα τα σχετικά που έχω ακούσει ποτέ. Αλλά δεν ήθελα να ούτε να αντιγράψω ούτε να κάνω διασκευή μία καλής ιδέας που κάπου άκουσα. Ήθελα να είναι ακριβώς αυτό που είχα στο μυαλό μου και να αποδοθεί πιστά. Είμαι τυχερή που όλοι όσοι συνεργάστηκαν σε αυτό το έργο “είδαν” αυτό που “έβλεπα” και φυσικά τα παιδιά που τραγούδησαν το απογείωσαν με τις ερμηνείες τους..  

-Η ιστορία της Goditha με όλα όσα συμβαίνουν στο μυαλό και τη ζωή της με όλο το σκοτάδι, θα μπορούσε να συμβολίσει πιο μεταφορικά τις δυσκολίες της ζωής ενός τυπικού ανθρώπου;

Ναι φυσικά. Το έργο είναι εκατό τοις εκατό συμβολικό. Κάθε φορά που μας πληγώνουν ή μας προδίδουν αν μπει μπροστά ο εγωισμός μας και αναζητήσουμε εκδίκηση ανοίγουμε την πόρτα στο κακό να φωλιάσει μέσα μας. Και πάντα κάποιοι θα μας συμπονέσουν και κάποιοι άλλοι θα μας χτυπήσουν. Και οι 16 χαρακτήρες του έργου συμβολίζουν από έναν τυπικό άνθρωπο.

-Η κλασική μουσική με το rock πόσο εύκολα συμβαδίζουν και πόσο αλληλένδετα είναι τελικά;

Πιστεύω πως είναι ένας τέλειος συνδυασμός για μία ροκ όπερα και όχι μόνο φυσικά. Γενικά η κλασική μουσική είναι ένας ηχητικός παράδεισος και ανάλογα την ατμόσφαιρα που θέλει κάποιος να δώσει στη δουλειά του μπορεί να την συνδυάσει με χίλιους τρόπους.  

-Θα υπάρξει κάποιο sequel της Goditha;

Δε νομίζω να χρειάζεται κάτι τέτοιο. Θα προχωρήσουμε σε νέα πράγματα.

-Μετά την κατάσταση της πανδημίας υπάρχουν σχέδια για λάιβ;

Δυστυχώς είναι δύσκολα τα πράγματα για θέατρο αυτή τη στιγμή. Αν όλα επιστρέψουν στην κανονικότητα η ελπίδα μας είναι να το ανεβάσουμε στη σκηνή .

-Ευχαριστώ για τη συνέντευξη ο επίλογος είναι δικός σου;

Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδία που τραγούδησαν και πραγματικά υπερβήκανε τον εαυτό  τους ερμηνευτικά ζωντανεύοντας τους ρόλους μου και επίσης στήριξαν το έργο με κάθε τρόπο. Είναι όλοι τους υπέροχοι και άξιοι θαυμασμού. Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Γιάννης Χαρτζανιώτη


Δεν υπάρχουν σχόλια: