Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Heathen στο Metal View: Η πανδημία θα αλλάξει τον κόσμο με πολλούς τρόπους

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή των Heathen άργησε μια ολόκληρη δεκαετία, φέρνοντας μαζί της εκτός από εσωτερικές αλλαγές, διεθνή κοσμοϊστορικά γεγονότα. Οι υπερβολικά υποτιμημένοι αλλά επιμένοντες θρύλοι της Bay Area σκηνής κυκλοφόρησαν φέτος το "Empire Of The Blind" κάνοντας το στυλ τους ακόμα πιο μεστό και σεμιναριακό στον ήχο του. Για αυτό το ποικίλο άλμπουμ κι όσα συνέβησαν στο παρασκήνιο του, ο κιθαρίστας τους, και πρώην αναπληρωτής του μεγάλου Gary Holt στους Exodus, Kragen Lum, έδωσε τις απαντήσεις του στο Μetal View.


-Πρώτα από όλα τα συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ. Γιατί χρειάστηκαν 10 χρόνια για μια νέα κυκλοφορία;

Ευχαριστώ! Είχαμε κάθε πρόθεση να διαδεχτούμε το Τhe Evolution Of Chaos με ένα νέο άλμπουμ το 2012 όταν υπογράψαμε για πρώτη φορά με το Nuclear Blast. Εκεί μου ζητήθηκε να αρχίσω να αντικαθιστώ τον Gary Holt στους Exodus από το 2013, οπότε τόσο ο Lee όσο και εγώ ήμασταν πολύ απασχολημένοι και περιοδεύσαμε έντονα με το συγκρότημα που έπαιζε για το "Blood In Blood Out" για τα επόμενα χρόνια. Μόλις το 2019, είχαμε μπόλικο διάλειμμα για να δουλέψουμε σκληρά και να ολοκληρώσουμε τη σύνθεση και την ηχογράφηση του άλμπουμ.

- Είστε μια μπάντα που δεν κυκλοφορεί πολύ συχνά νέες δουλειές. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πιστεύετε ότι αυτό βοηθά στις ιδέες σας ως καλλιτέχνες ή αποτελεί ρίσκο;

Δεν νομίζω ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις μεταξύ των άλμπουμ είναι σκόπιμες. Δυστυχώς, η μπάντα είχε κάποια κακοτυχία με τα χρόνια και κάποιες χαμένες ευκαιρίες. Το Victims of Deception είναι αγαπημένο των θαυμαστών, αλλά δεν τα πήγε καλά όταν κυκλοφόρησε αρχικά το 1991. Το συγκρότημα έκανε κάποιες περιοδείες στην Ευρώπη και στη συνέχεια ήρθε το grunge κι έγινε πολύ δημοφιλές. Το μελωδικό Thrash Metal των Heathen δεν ήταν πλέον τάση. Προσπαθήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε υλικό για ένα τρίτο άλμπουμ και στη συνέχεια ο Lee κλήθηκε να συμμετάσχει στη γερμανική industrial μπάντα Die Krupps. Έμεινε απασχολημένος για λίγα χρόνια κάνοντας αυτό, έως ότου ο Heathen μεταρρυθμίστηκαν για τη συναυλία του Thrash of the Titans το 2001. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να βρεθεί μια σταθερή σύνθεση μετά την ηχογράφηση του demo του 2005 και να ξεκινήσει να δουλεύει η μπάντα  στο Evolution of Chaos. Περιοδεύσαμε για μερικά χρόνια για να υποστηρίξουμε αυτό το άλμπουμ και μετά ξεκινήσαμε να δουλεύουμε για τη σύνταξη του νέου άλμπουμ. Είναι σίγουρα ρίσκο τα άλμπουμ να έχουν τέτοια χρονικά κενά. Σίγουρα πλέον σχεδιάζουμε να βγει το επόμενο άλμπουμ πιο γρήγορα!

- Στο νέο σας άλμπουμ μπορούμε να δούμε πολλές επιρροές της δεκαετίας του '80 με μοντέρνες δόσεις. Ήταν ο πραγματικός σας στόχος με το "Empire Of The Blind";

Σίγουρα θέλαμε να ακούγεται και να αισθανόμαστε σαν ένα κλασικό άλμπουμ της δεκαετίας του '80 ή των αρχών της δεκαετίας του '90 σε συνδυασμό με σύγχρονη παραγωγή. Λάβαμε επίσης μια συνειδητή απόφαση να γράψουμε συντομότερα, πιο εστιασμένα τραγούδια αυτή τη φορά. Η ιδέα ήταν να συνδυαστεί το στυλ γραφής και η επική αίσθηση από τα Victims of Deception και το The Evolution of Chaos με τις μικρότερες δομές τραγουδιών από το Breaking the Silence. Θέλαμε επίσης να έχουμε μια πραγματική συνοχή στο άλμπουμ με αρχή και τέλος και μια δυνατή αίσθηση σαν roller coaster κάπου στη μέση. Εκτός από αυτό, ακολουθήσαμε την ίδια προσέγγιση όπως συνήθως: γράψαμε τη μουσική που μας φαίνεται καλή χωρίς όρια ή κανόνες. Νομίζω ότι έχουμε ένα υπέροχο σετ τραγουδιών και μεγάλη ποικιλία για να προσφέρουμε στο νέο άλμπουμ, όπως και στα προηγούμενα άλμπουμ και είναι μια πραγματικά αληθινή εμπειρία για όσους απολαμβάνουν να ακούνε πλήρεις δουλειές.

- Επίσης, τα έργα του Heathen έχουν πολλές μελωδίες και τεχνικά στοιχεία, οπότε αυτό το άλμπουμ έχει τα ίδια πράγματα αλλά είναι πιο ελκυστικό και άμεσο. Πιστεύετε ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι σαν trademarks της ταυτότητας σας;

Οι Heathen είναι μέρος του Bay Area Thrash  αλλά σε συνδυασμό με τους NWOBHM ήχους, την επική αίσθηση συγκροτημάτων όπως οι Rainbow και οι αρμονίες των Thin Lizzy. Αυτό είναι όλο το DNA των Heathen μέχρι αυτό το σημείο. Δεν θέτουμε πραγματικά κανόνες ή όρια στο τι γράφει η μπάντα. Εάν έχουμε μια ιδέα για ένα γρήγορο, τεχνικό τραγούδι, το γράφουμε. Το ίδιο για μια μπαλάντα ή ένα αργό, βαρύ τραγούδι. Απλώς γράφουμε αυτό που μας φαίνεται καλό και ταιριαστό.

- Στο συγκρότημα έχετε δύο νέα μέλη, τον Jason Mirza και τον Jim DeMaria σε μπάσο και ντραμς. Πώς είναι αυτή η συνεργασία μέχρι στιγμής; Πιστεύετε ότι έδωσαν κάτι πιο φρέσκο ​​στον ήχο της μπάντας;

Οι Heathen δεν είχαν κάποια σταθερή σύνθεση με τα χρόνια. Ήταν σημαντικό για εμάς να το αλλάξουμε αυτό πριν ηχογραφήσουμε και κυκλοφορήσουμε το νέο άλμπουμ. Γνωρίζω τον Jason Mirza και είμαστε μαζί στους Psychosis από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Πέρασε επίσης λίγο χρόνο στη σκηνή του Bay Area πριν τον γνωρίσω στο Λος Άντζελες, οπότε ήδη γνώριζε τον David και τον Lee. Ήταν πραγματικά τέλεια προσθήκη. Το ίδιο και για τον Jim DeMaria. Γνωρίζαμε τον Jim για πολλά χρόνια και είχαμε περιοδεύσει μαζί όταν ήταν στους Generation Kill. Και τα δύο παιδιά είναι σπουδαίοι μουσικοί και υπέροχοι άνθρωποι. Είναι πραγματικά ένα cool οικογενειακό κλίμα στο συγκρότημα τώρα, το οποίο θα μας εξυπηρετήσει καλά στο μέλλον. Η μουσική γράφτηκε ως επί το πλείστον όταν ο Jason και ο Jim μπήκαν στο συγκρότημα, άρα έδωσαν απίστευτες στιγμές στο νέο άλμπουμ και είμαστε όλοι πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα!

-Βλέπω μερικούς τίτλους τραγουδιών όπως "Shrine Of Apathy", "The Gods Divide" και τα singles σας "The Blight" και "Empire Of The Blind". Έχετε επηρεάσει τα τρέχοντα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα στις ΗΠΑ και στον κόσμο;

Σε κάποιο βαθμό, ναι. Οι κοινωνικοί και πολιτικοί στίχοι στο άλμπουμ επικεντρώνονται στη χειραγώγηση του κοινού μέσω της προπαγάνδας στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά μέσα. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλη την ιστορία από την αυγή του πολιτισμού, αλλά συμβαίνει πολύ, πιο γρήγορα και είναι πολύ πιο διαδεδομένο στην εποχή του Διαδικτύου. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν τις ειδήσεις και τις πληροφορίες τους μέσω του Διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης αυτές τις μέρες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι είναι αληθές ή ψευδές, πραγματικό ή ψεύτικο και η παραπληροφόρηση συχνά διαδίδεται και κοινοποιείται πολύ γρήγορα πριν επαληθευτεί. Τα κοινωνικά και πολιτικά τραγούδια επικεντρώνονται στον τρόπο που αυτό επηρεάζει την κοινωνία και χρησιμεύει ως προειδοποίηση με κάποιους τρόπους.

- Ξέρεις, στην καριέρα σας είχατε ένα demo με τον Paul Baloff και εσείς με τον Lee είστε επίσης μέλη του Exodus. Πιστεύεις ότι οι Exodus και οι Heathen είναι σαν "αδερφές" μπάντες; Υπάρχουν σχέδια για μια συνδυασμένη περιοδεία;

Υπάρχει σίγουρα ένα είδος δεσμού μεταξύ των Heathen και των Exodus. Τα συγκροτήματα έπαιξαν πολλές συναυλίες μαζί τα πρώτα χρόνια. Ο Lee ήταν ένας από τους πρώτους οπαδούς των Exodus. Έκανε ακόμη και τη δική του μίξη στο demo τους, Turk Street. Επίσης ο David πήγαινε μαζί στο γυμνάσιο με τον Kirk Hammett και τον Tom Hunting επίσης. Ο Lee είναι μέλος του Exodus εδώ και 15 χρόνια και εγώ συμπλήρωσα τον Gary Holt για 6 χρόνια. Μανατζάρω επίσης  και τους Heathen και τους Exodus, έτσι οι μπάντες είναι πολύ συνυφασμένες αυτές τις μέρες. Θα ήταν απολύτως, ακόμα υπέροχο να κάνουμε μια άλλη περιοδεία με τις 2 μπάντες μαζί, όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν!

- Είναι δύσκολη αυτή η επιστροφή κατά τη διάρκεια της πανδημικής κατάστασης να προωθηθεί το άλμπουμ; Ειδικά όταν έχετε μια κυκλοφορία μετά από πολλά χρόνια;

Δυστυχώς, η πανδημία προκάλεσε καθυστέρηση στην κυκλοφορία του νέου άλμπουμ των Heathen και μας ανάγκασε επίσης να ακυρώσουμε όλα τα σχέδια περιοδείας μας για το τρέχον έτος. Όλοι κάνουμε ό, τι μπορούμε για να παραμείνουμε θετικοί, να είμαστε υγιείς και να προωθήσουμε το νέο άλμπουμ όσο καλύτερα μπορούμε τώρα με τους τρόπους που είναι εφικτοί. Θεωρώ ότι η πανδημία θα αλλάξει τον κόσμο με πολλούς τρόπους. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι πλάσματα της συνήθειας και θα έχουν αναπτύξει ήδη νέες συνήθειες τους τελευταίους μήνες. Λιγότερες εξόδους, περισσότερα streamings, διαφορετικές συνήθειες αγορών κ.λπ. Έχουμε ήδη αρχίσει να το βλέπουμε μπροστά μας και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί στο μέλλον. Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Προς το παρόν, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε ζωντανές εμφανίσεις και περιοδείες σύντομα, όπως κάναμε.

-Σε ευχαριστώ Kragen για τη συνέντευξη, τα τελευταία λόγια είναι δικά σου ...

Ευχαριστώ επίσης για τη συνέντευξη! Για εκείνους που διαβάζουν, ρίξτε μια ματιά στα νέα single του Heathen για το "The Blight" και το "Empire of the Blind" και τσεκάρετε το νέο άλμπουμ που κυκλοφόρησε στις 18 Σεπτεμβρίου! Ανυπομονούμε να περιοδεύσουμε μόλις γίνουν ζωντανές εμφανίσεις ξανά. Μέχρι τότε, ακολουθήστε το συγκρότημα στο Facebook, το Instagram και το YouTube στους παρακάτω συνδέσμους! Τα λέμε!

Facebook: www.facebook.com/heathen.official

Instagram: @heathenthrash

YouTube: www.youtube.com/user/heathenmetalofficial

Γιάννης Χαρτζανιώτης

ENGLISH VERSION

 -First of all congratulations for your new album. Why really did you need 10 years for a new release?

Thanks! We had every intention of following up Evolution with a new album back in 2012 when we first signed with Nuclear Blast. I was asked to start filling in for Gary Holt in Exodus starting in 2013, so both Lee and I got very busy and toured heavily with the band supporting “Blood In Blood Out” for the next few years. It wasn’t until 2019 when we had a long enough break to dig in and finish writing and recording the album.

-You are a band that doesn't release very often new works. Why does that happen? Do you think that helps on your ideas as artists or is a risk?

Well, I don’t think that the long delays in between albums are intentional. Unfortunately, the band has had some bad luck over the years and some missed opportunities. Victims of Deception is a fan favorite but it didn’t do that well when it was originally released in 1991. The band did some touring in Europe and then Grunge became very popular. Heathen’s style of melodic Thrash Metal was no longer in favor. They tried to continue working on material for a 3rd album and then Lee was asked to join the German Industrial band Die Krupps. He stayed busy for a few years doing that until Heathen reformed for the Thrash of the Titans benefit concert in 2001. It took the guys a long time to find a stable lineup after recording the 2005 demo and start work on the Evolution of Chaos. We toured for a few years to support that album and then started work on writing the new album. It’s definitely a risk to have the albums come out so far apart. We certainly plan to have the next album come out more quickly!

-On your new album we can see many 80s influences with a modern feeling. Was it your real goal with "Empire Of The Blind"?

We definitely wanted it to sound and feel like a classic late ‘80s/early ‘90s album mixed with modern production. We also made a conscious decision to write shorter, more focused songs this time. The idea was to have the writing style and epic feel from Victims of Deception and The Evolution of Chaos mixed with the shorter song structures from Breaking the Silence. We also wanted to have a real album experience with a beginning and end, and a roller coaster ride through the middle. Other than that, we took the same approach as we usually do: write music that sounds good to us without any boundaries or rules. I think we have a great set of songs and a lot of variety to offer on the new album, just like on the previous albums and it’s a really cool album experience for those who enjoy listening to full albums.

-Also Heathen works have many melodies and technical elements, so this album has the same stuff but it's more catchy. Do you think that all these elements are like trademarks of yours?

Heathen is part Bay Area Thrash mixed with the songwriting of NWOBHM, the epic feel of bands like Rainbow and harmonies of Thin Lizzy. That’s all part of the Heathen DNA at this point. We don’t really put any rules or boundaries on what the band writes. If we have an idea for a fast, technical song, we write it. Same for a ballad or a slow, heavy song. We simply write what sounds good to us.

-In the band you have two new members, Jason Mirza and Jim DeMaria in bass and drums. How is this collaboration so far? Do you believe that they gave something fresher on the band's sound?

Heathen has not had a stable lineup over the years. It was important to us to change that before recording and releasing the new album. I have known Jason Mirza and been in Psychosis with him since the early ‘90s. He also spent some time in the Bay Area scene before I met him in Los Angeles so he already knew David and Lee. It was really a perfect fit. The same for Jim DeMaria. We had know Jim for many years already and had toured together when he was in Generation Kill. Both guys are great musicians and great people. It’s really a cool family vibe in the band now, which should serve us well in the future. The music was mostly written by the time Jason and Jim joined the band but they gave incredible performances on the new album and we’re all very happy with the results!

 -I see some song titles like "Shrine Of Apathy", "The Gods Divide" and your singles " The Blight" and "Empire Of The Blind". Have you influences by the current political and social problems in the USA and in the world?

To a certain extent, yes. The social and political lyrics on the album focus on the manipulation of the public through propaganda in the media and social media. This is something that has been going on throughout history since the dawn of civilization but happens much, much faster and is much more widespread in the age of the internet. Most people get their news and information through the internet and social media these days. The problem is that we don’t know what is true or false, real or fake and misinformation is often spread and shared very quickly before it’s verified. The social and political songs focus on the way that this is affecting society and serves as a warning in some ways.

-You know, in your career you had a demo with Paul Baloff and you with Lee are members of Exodus as well. Do you think that Exodus and Heathen are like "sibling" bands? Are there any plans for a combined tour?

There is definitely a sort of bond between Heathen and Exodus. The bands played many shows together in the early years. Lee was one of the earliest Exodus fans. He even made his own mix of the Turk Street demo. And David went to high school with Kirk Hammett and Tom Hunting as well. Lee has been a member of Exodus for 15 years now and I filled in for Gary Holt for 6 years. I also manage both Heathen and Exodus, so the bands are very intertwined these days. It would absolutely be great to do another tour with the 2 bands together as we have done in the past!

-Is it difficult this return during the covid situation to promote the album? Especially when you have a work after many years?

Unfortunately, the pandemic caused a delay in the release of the new Heathen album and also forced us to cancel all of our tour plans for the year. We are all just doing what we can to stay positive, stay healthy and promote the new album as best we can right now. I do think that the pandemic will change the world in some ways. I believe that people are creatures of habit and will have developed new habits during the last few months. Less going out, more streaming, different shopping habits, etc. We are already starting to see this, and I believe it will continue into the future. Of course, there is no way to know for sure how things will develop. For now, we just hope that we can return to live shows and touring soon.

-Thank you for the interview, the last words are yours...

Thanks to you for the interview as well! For those reading, please check out the new Heathen singles for “The Blight” and “Empire of the Blind” and look for the new album to be released on September 18th! We look forward to touring just as soon as live shows are possible. Until then, please follow the band on Facebook, Instagram and YouTube at the links below! Cheers!

Facebook: www.facebook.com/heathen.official

Instagram: @heathenthrash

YouTube: www.youtube.com/user/heathenmetalofficial

John Hartzaniotis

Δεν υπάρχουν σχόλια: