Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

KALANDRA-THE LINE (Album Review)

Οι folk καλλιτεχνικές ανησυχίες σήμερα έχουν κάνει τρομερό ντόρο και έχουν απασχολήσει τις σκληρές και ακραίες μουσικές ουκ ολίγες φορές. Ένα συγκρότημα λίγο πιο εναλλακτικό, που απέσπασε το μεγάλο χειρoκρότημα των οπαδών σε μια επιτυχημένη διασκευή του "Helvegen" από τους Wardruna, είναι οι συμπατριώτες τους, Kalandra. Φέτος, έχοντας ήδη γοητεύσει και στρέψει τα βλέμματα με μερικά single τους, έρχονται να παρουσιάσουν επίσημα το ντεμπούτο τους, "The Line".

Το "Borders" μπορούμε να πούμε πως σαν εναρκτήριο σπάει τα σύνορα, ενώνοντας το εθιμικό, τελετουργικό, Σκανδιναβικό μοτίβο με σύγχρονα rock στοιχεία, και μαγευτικά φωνητικά, σηκώνοντας μας την τρίχα από τα πρώτα δευτερόλεπτα, ενώ το "The Waiting Game" βάζει αυτό το ύφος σε πιο μίνιμαλ καλούπια με έναν καθαρά πιασάρικο και radio friendly αέρα. Δίχως πολλές αλλαγές θα συναντήσουμε και το "Slow Motion" για να κάνει εντελώς μοντέρνο αυτό που λέμε folklore, εξίσου στις μελωδίες αλλά και στις φωνητικές εκφάνσεις που λίγο-πολύ μπορούν να μας παραπέμψουν με τις εκρηκτικές τους δόσεις στους Katatonia του "Viva Emptiness".

Σε πιο pop διαστάσεις θα έρθει το ζωηρό και εμφανώς φωτεινό "Naive" ώστε πάλι να κάνει πιο ανανεωμένες τις ρίζες που υπηρετούν, θυμίζοντας λίγο μια ανάμιξη της Eivor με το τελευταίο ΕΡ του Ihsahn. Το "Virkelighetens Etterklang" ξεφεύγει όντας πιο αιθέριο ακολουθόντας μια καθαρή ethnic κατεύθυνση με αμιγώς απαλές neofolk προσθήκες, εντείνοντας την ατμόσφαιρα του συνόλου όπως πρέπει, σε αντίθεση με το γκρουβάτο "Ensom" ή τα ελαφροροκάκια "Brave New World'' και "On The Run".

Με μια ακουστική, τεχνική και αμιγώς ταξιδιάρικη διάθεση θα ακολουθήσει λίγο πριν το τέλος το "Wonderland" που όντως μας οδηγεί σε πιο ξέγνοιαστα μέρη με τους ήχους του, ενώ λίγο πιο μελαγχολικό μα συνάμα ανυψωτικό, στις ίδιες θεματικές θα έρθει το "With You". Κλείνοντας, το "It Gets Easier" ως ο πλέον κατάλληλος επίλογος, ρίχνει την αυλαία με ήρεμους, σκοτεινούς και αργόσυρτους τόνους στην πεπατημένη της ανανεωμένης Βορειοευρωπαϊκής κουλτούρας.

Οι ινδο-ευρωπαϊκές μουσικές φαίνεται πως επηρεάζουν συνεχώς τις νέες γενιές καλλιτεχνών και συγκροτημάτων,δημιουργώντας έναν κύκλο, με γνώμονα κυρίως το κομμάτι των πειραματισμών. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι ταινίες και σειρές εποχής, όπως και οι κατευθύνσεις που χάραξαν μπάντες όπως οι Wardruna, οι Heilung καθώς και οι μεγάλοι παλαιοί Uriah Heep δεκαετίες πριν. Όλα αυτά βρήκαν χώρο μεταξύ άλλων και στους Kalandra, με περίτεχνο και καλοδουλεμένο τρόπο, κάνοντας την παράδοση καινοτόμα σαν ένας ήλιος που ανατέλλει σε νέους κόσμους. Οι φίλοι του σκληρού ήχου που αγαπούν τέτοιες κατευθύνσεις, ακούγοντας το ντεμπούτο των Νορβηγών, θα συναντήσουν κι άλλα πράγματα να τους κερδίσουν μέσα σε αυτό το φάσμα.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: