Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

AUÐN-FARVEGIR FYRNDAR (Album Review)

 Δύο χρόνια μετά το ομώνυμο τους ντεμπούτο, οι Auðn από την Ισλανδία επιστρέφουν με τη δεύτερη τους κυκλοφορία, που αποτελεί σαφώς και μια πιο ώριμη προσπάθεια για το Σκανδιναβικό σχήμα. Το "Farvegir Fyrndar" αποτελεί μια ατμοσφαιρική black metal δουλειά με πολλά ωμά και old school στοιχεία.
 Cover art


Στο εναρκτήριο "Verold Hulin" η απαλή ατμοσφαιρική του αρχή προβάλλει μμια γλυκιά μελαγχολία κι έναν φόβο προς το άγνωστο, με πολλά instrumental σημεία και φτάνοντας προς το τέλος του οι κραυγές δίνουν το πραγματικό έναυσμα του δίσκου. Έτσι, και καθώς υποδεχόμαστε το "Lifvana Jord" τα πράγματα γίνονται πιο επιθετικά και ψυχρά, με ένα Ισλανδικό κύμα να χτυπάει κατά πάνω μας. Mουσική επηρρεασμένη από το κρύο και μακρυνό νησί του Βορρά, με πολλά στιχεία από το Νορβηγικό black metal, οι Auðn θυμίζουν σε κομμάτια όπως το "Haldreipi Hugaris" και το "Blodraud Sol" κάτι από την επιθετικότητα των πρώιμων Emperor μαζί με την ατμόσφαιρα της υπόγειας εποχής των Dimmu Borgir, ενώ τα ξυστά, συνχόμενα riffs του "Prisund" μου έφεραν στο μυαλό τους Immortal.

Θεωρώ πως το "Farvegir Fyrndar" είναι μια καθαρή μουσική εμπειρία, καθώς πέραν όλων των αγριεμένων στοιχείων και της Σκανδιναβικής, παλιομοδίτικης αισθητικής, οι μαγευτικές μελωδίες και η απόκοσμη αύρα των instrumental σημείων είναι ολοφάνερο πως ταξιδεύουν τον ακροατή και τον στέλνουν σε μια άλλη διάσταση, ειδικά στο πάντρεμα της απαλότητας και της καφρίλας του "Ljosaslaedur" ή στο σκοτεινό και προσωπικό μου αγαπημένο "Skuggar".
To "Εilifar Naetur" κοντά στο ίδιο ύφος, αποτελεί μια από τις πιο επικές συνθέσεις, με μία στοιχειωμένη ακουστική εισαγωγή και συνεχόμενες δυσαρμονίες σε πιο αργό tempo.
Σκοτεινός και εξίσου μεγαλειώδης είναι ο επίλογος του δίσκου με το "I Halmstraid Held" ο οποίος αφήνει για το τέλος μια folk επίγευση στο ακραίο black metal και με ένα πραγματικά ταιριαστό solo!

Oι Auðn δεν φέρνουν κάτι νέο με τη νέα τους δουλειά, αλλά σίγουρα εξελίσσουν με τον τρόπο τους τη black metal σκηνή με τους ακουστικούς και μελωδικούς πειραματισμούς τους και την εναρμόνιση τους με τον extreme ήχο. To "Farvegir Fyrndar" δε θα δυσκολευτεί να φέρει το απόλυτο πολικό ψύχος στο χώρο σας καθώς αυτό που ξέρουν πολύ καλά να κάνουν οι Ισλανδοί είναι να δημιουργούν εικόνες μέσω της μουσικής τους!

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: