Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

CAVALERA CONSPIRACY-PSYCHOSIS (Album Review)

 Kλείνοντας φέτος δέκα χρόνια ύπαρξης, οι Cavalera Conspiracy επιστρέφουν με το τέταρτο τους άλμπουμ, "Psychosis", το οποίο φέρνει τους Βραζιλιάνους αδερφούς σε μια δευτερη εφηβεία μέσω του επί των πλείστων ατόφιου thrash metal τους.
 Cover art


Με τις πρώτες νότες του "Insane" μας πιάνει όντως μια τρέλα. Χοντροκομμένα και στακάτα riffs που αναγεννούν παλιές και αγαπημένες εποχές που μαζί με τη φωνή του Max ταιριάζουν γάντι. Κάπως έτσι και με το "Terror Tactics" το "back to the future" ύφος συνεχίζει. Θυμίζοντας πολύ τα "Chaos AD" χρόνια με το στυλ των ρυθμικών και του στιχουργικού περιεχομένου αλλά και με τα δολοφονικά solos προχωράμε έπειτα στο πιο groove αλλά και άγριο "Impalement Execution" με τα ηχοχρώματα του να δίνουν κάτι από Soulfly και "Roots". Με τον ίδιον αέρα συναντάμε και το "Hellfire" στο οποίο προσθέτεται και μια απόκοσμη industrial πινελιά που φέρνει άλλη εποχή στο μυαλό μας, πιο μηχανική και σκοτεινή.

Αφήνοντας πίσω το πιο αδιάφορο, κατ'εμέ κομμάτι του δίσκου, το "Crom", με τις ambient/industrial προσθέσεις σε ένα σχεδόν instrumental κομμάτι, με λίγα φωνητικά για το τέλος, δίνω βάση σε δύο τρομερές και αντιφατικές συνθέσεις.
Η μία είναι το "Spectral War" που είναι εμφανώς επηρρεασμένο από το "Territory", έχει την ίδια χαοτική ατμόσφαιρα και κάποια μαγευτικά και ανατριχιαστικά εφέ. Ο  Marc Rizzo για άλλη μια φορά κάνει κιθαριστικά θαύματα όντας ο αφανής ήρωας της υπόθεσης. Το δευτερο κομάτι που λάτρεψα ήταν το "Judas Pariah". Όχι τόσο για την τεχνική του, αλλά για την επιθετικότητα και την ωμότητα στα riffs και αυτές τις παλιομοδίτικες κραυγές και τα "ugh" του Max, ενώ ο Igor στα τύμπανα είπε να βάλει και μερικά διάσπαρτα κομμάτια από τη Βραζιλιάνικη κουλτούρα!

Μια και το χάος είναι σήμα κατατεθέν του άλμπουμ, το ομώνυμο "Psychosis" είναι ένα ερεβώδες και χαοτικό instrumental, με αρκετές tribal στιγμές και ambient μελωδίες που λειτουργεί σαν πρόλογος για το καταληκτικό "Excurciating". Μια ακόμα άγρια σύνθεση με πολλά brutal στοιχεία που μας πιάνει από τα μαλλιά και όσο μας κοπανάει,  μας επαναφέρει παλιές καλές εποχές των Seps.


Προσωπικά πιστεύω οτι οι Cavalera Bros επιτέλους έδρασαν σαν ομάδα, δημιουργόντας ένα αρκετά ικανοποιητικό άλμπουμ. Η παλιά και καλή thrash αισθητική έδωσε πολλά στο σύνολο του δίσκου, και όπως ποροανέφερα, πέραν των Max και Igor που έδωσαν όλο τους το είναι, βοήθησε σίγουρα και ο Marc με τα leads του. Σίγουρα η "Roots" περιοδεία βοήθησε και ίσως αναζογόννησε τους Cavalera Conspiracy, και πιστεύω ότι αν τα δύο αδέρφια συνέχιζαν στους Sepultura, κάπως έτσι θα ακούγονταν εν έτει 2017.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης



Δεν υπάρχουν σχόλια: