Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Vulture Industries στο Metal View: Στη μουσική, μας καθοδηγεί η προσωπικότητα του καθενός μας

 Οι Vulture Industries, είναι ένα συγκρότημα-υπερθέαμα. Η σκοτεινιά και η θεατρικότητα της μουσικής τους, έφερε αυτές τις μέρες τους Νορβηγούς avant-garde metallers στη χώρα μας. Λίγο πριν παρουσιάσουν την πιο "περίεργη" δουλειά τους επί του πατρίου εδάφους, ο Γιάννης Χαρτζανιώτης βρέθηκε με τον Bornar "Erevik" Nilsen (φωνή), τον Kyrre Τeigen (μπάσο) και τον Oyvind Madsen (κιθάρα), για έναν όχι και τόσο απλό καφέ, αλλά  για μια κουβέντα εφ'όλη της ύλης!
 Αποτέλεσμα εικόνας για vulture industries 2017

-Καταρχάς πως πάει το tour σας μέχρι στιγμής;

Bjornar: Πραγματικά όλα πάνε καλά. Είμαστε πάνω από δύο εβδομάδες στο δρόμο, με τις ευκολίες και τις δυσκολίες του. Σε μερικά μέρη που παίζουμε η ανταπόκριση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που περιμένουμε και πραγματικά μας ανεβάζει το ηθικό. Η μπάντα έχει καλή επικοινωνία με ένα δυναμικό κοινό και παρ'όλη τη κούραση όλοι μας περνάμε ωραία!



-Γιατί χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για την κυκλοφορία νέου δίσκου;

Bjornar: Πραγματικά δε ξέρω...Είχαμε πράγματα να κάνουμε που ενδεχομένως να μας αποσπούσαν την προσοχή και βρίσκαμε σιγά σιγά την έμπνευση για νέα κομάτια.

Κyrre: Επίσης στο ενδιάμεσο υπήρχε μια περίοδος με tours, οπότε χρειαζόμασταν χρόνο για να προβάρουμε και να προετοιμαστούμε, ενώ παράλληλα συνθέταμε κιόλας. Έπειτα χαλαρώσαμε και ασχοληθήκαμε παραπάνω με νέο υλικό.

Bjornar: Ήταν περίπου ένας χρόνος που είχαμε περιοδείες και έπρεπε να ετοιμάσουμε κάτι νέο αφού ασχοληθήκαμε πολύ με το "The Tower" και τα προηγούμενα άλμπουμ.

-Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής;

Βjornar: Βλέπουμε πραγματικά ένα πολύ δυνατό feedback, και ο τύπος έχει υποδεχτεί κι έχει εκλάβει θετικά το νέο δίσκο. Επίσης και στις συναυλίες μας που δίνουμε βάση στο "Stanger Times" ο κόσμος φαίνεται ότι το απολαμβάνει. Το 95% έχει πολλή καλή γνώμη, αλλά πάντα υπάρχουν και άνθρωποι που ίσως να προτιμούν κάτι από τα παλιά. Όλα είναι γνώμες και πάντα είναι δεκτές.Σχετική εικόνα

-Σε παλαιότερες συνεντεύξεις λέγατε ότι το "The Tower" είναι η καλύτερη σας δουλειά. Το πιστεύετε ακόμα;

Bjornar: Όχι, νομίζω ο νέος μας δίσκος είναι πιο καλός. Χαχα, ξέρω είναι η απάντηση που περίμενες, αλλά κάπως έτσι είναι. Θέλω να πω ότι το "Stranger Times" είναι μια πιο ωραία δημιουργία σε πολλούς τομείς σε σχέση με το "The Tower", αλλά και αυτό είχε σε πολλά σημεία διαφορετικά πράγματα που δεν υπάρχουν τώρα. 

Kyrre: Είναι μια αρκετά διαφοροποιηένη προσπάθεια...

Bjornar: Αυτό είναι και στην τελική η τέχνη, να μην παλεύεις να ξεπεράσεις κάτι, αλλά η ποιότητα που δίνεις να είναι καλή και με διαφορές.

-Δηλαδή δε νιώσατε πίεση στο να συνθέσετε κάτι νέο; Δυσκολίες υπήρξαν;

Oyvind: Το πήραμε πιο χαλαρά το πράγμα αυτή τη φορά.


Bjornar: Ναι, πήραμε το χρόνο μας και δουλέψαμε πιο ήρεμα. Γράψαμε πράγματα όλοι ξεχωριστά, ο καθένας με τη δική του προσωπικότητα, και δεν ήμασταν ποτέ η μπάντα που θέλει να φέρει κάτι ξεχωριστό ή ιδιαίτερο. Προτιμάμε να πηγαίνουμε με τη δική μας γραμμή, και να καθοδηγούμαστε από τους εαυτούς μας. Ξέρουμε έτσι ότι κάναμε αυτό που νιώσαμε και μας άρεσε.

Kyrre: Πίεση δε νιώσαμε καθόλου. Σίγουρα θέλουμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο άλμπουμ, αλλά ποτέ δε ξεκινάμε με αυτόν το στόχο.

Bjornar: Ακριβώς, και με όλα αυτά σκιαγραφείται η ταυτότητα των Vulture Industries... Όλα βγαίνουν φυσικά χωρίς να πιέζουμε καταστάσεις!

Σχετική εικόνα
-Προσωπικά νομίζω πως το νέο άλμπουμ δεν είναι τοσο πειραματικό. Συμφωνείτε;

Kyrre: Μπα δε νομίζω..Ίσως σε μερικά σημεία..

Oyvind: Σε θέμα παιξίματος νομίζω πως είναι!

Bjornar: Ναι αυτό, σε σχέση με το "The Tower" νομίζω αποδοτικά το "Stranger Times" έχει άλλη αισθητική και άποψη, αλλά αν μιλάς γενικά για τον ακραίο ήχο τότε δεν έχουμε τόσο πειραματισμό.

-Επίσης είναι πιο σκοτεινό με αρκετές heavy στιγμές και έντονο δραματισμό. Θέλατε να πρωταγωνιστήσει αυτό το στυλ στον ήχο σας;

Oyvind: Ήρθε από μόνο του όλο αυτό.

Kyrre: Δεν ήταν επιτηδευμενο κάτι τέτοιο αν και θέλαμε κάτι διαφορετικό.
Αποτέλεσμα εικόνας για vulture industries guitar

Bjornar: Βασικά ναι, απλώς μας τράβηξε το ρεύμα προς τα εκεί, ήταν τελείως φυσικό και αφού μας άρεσε έτσι όπως έβγαινε, προτιμήσαμε να βασιστεί σε αυτό το ύφος ο δίσκος μας.

-Κάποια από τα μέλη σας ασχολούνται και με το black metal. Επηρρέασε τη μουσική σας αυτό στο νέο δίσκο;

Oyvind: Προσωπικά όχι εδώ. Στο παρελθόν ίσως να ήταν πιο εμφανής μια τέτοια προτίμηση.

Bjornar: Ούτε σε εμένα ιδιαίτερα, ίσως να υποβόσκει κάτι τέτοιο μια και ακολουθεί τα μέλη της μπάντας αυτή η μουσική, αλλά κι εγώ τον τελευταίο καιρό ακούω λιγότερο black metal, οπότε δε νομίζω να με επηρρέασε. Ότι black metal επιρροές είχαμε τις εξαντλήσαμε πιο παλιά, πλέον δε νομίζω να υπάρχει πολύ από αυτο στο υλικό μας.

-Εφόσον η θεατρικότητα στη μουσική σας και στις εμφανίσεις σας είναι κάτι πρωταγωνιστικό, έχετε σκεφτεί να κάνετε κάτι σαν μιούζικαλ;

Bjornar: Να είμαι ειλικρινής κάτι σαν ένα πολυθέαμα, αν εννοείς αυτό, έχουμε κάνει. Είχαμε μαζί μας χορευτές και ηθοποιούς που μας βοήθησαν.
Αποτέλεσμα εικόνας για vulture industries 2017

Kyrre: Είναι κάτι που μας αρέσει. Περνάμε εικόνες μέσω της μουσικής μας και σε αυτό βοηθούν πολύ οι στίχοι των Vulture Industries. H δραματικότητα στα λόγια μας ξεκίνησε από το "The Tower" και τώρα αναπτύχθηκε. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε και αυτή τη συνεργασία.

Bjornar: Ναι, η συνεργασία αυτή έλαβε χώρα σε κάποια ευρωπαϊκά φεστιβάλ στη Τσεχία, τη Σλοβενία, στη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Είχαν σκηνοθετηθεί βιντεοσκοπηθεί μάλιστα από τον Costin Chioreanu, που φτιάχνει και το artwork των δίσκων μας. Μιούζικαλ δεν έχουμε σκεφτεί να κάνουμε αλλά θα είχε πλάκα χαχα...υπερπαραγωγή, χαχα. 

-Υπάρχει κάποιο concept πίσω από τον τίτλο του "Stranger Times";

Bjornar: Ακριβώς. Τα πράγματα γύρω μας είναι περίεργα, η ίδια η εποχή που ζούμε είναι περίεργη. Ζούμε μια περίοδο που δύσκολα καταλαβαίνουμε τι είναι αληθινό και τι όχι. Κατακλύζεσαι από πληροφορίες και πολλές φορές έμμεσα σου επιβάλλουν το σωστό και το λάθος χωρίς έσυ πλέον να έχει τη βούληση και τη σκέψη για να καταλάβεις από μόνος σου τι πραγματικά ισχύει. Ο τίτλος θέλαμε να μοιάζει σαν όνομα εφημερίδας, που να αντικατοπτρίζει την πραγματική έννοια της αλήθειας και του ψέματος. Και το concept του άλμπουμ και το ίδιο το εξώφυλλο, θέλαμε να βασίζεται στις αντιθέσεις.

-Θεωρείς ότι τα χρόνια που διανύονται είναι δύσκολα σε όλους τους τομείς;

Σχετική εικόναBjornar: Ναι ξεκάθαρα. Στη Νορβηγία είναι κάπως πιο ασφαλή και κλειστά τα πράγματα, αλλά και εμείς αποτελούμε κομμάτι της Ευρώπης, και του κόσμου με κάποιες κοινές ανησυχίες και προβλήματα. Γενικά ο κόσμος είναι γεμάτος αλλαγές. Από την αλλαγή του περιβάλλοντος και του κλίματος, μέχρι τον υπερπληθισμό και τη μετανάστευση ολόκληρων λαών λόγω του πολέμου. Ο πόλεμος και η τρομοκρατία είναι αυτό που αλλάζει όλο τον κόσμο, και την Ευρώπη. Η Νορβηγία είναι κάπως απομονωμένη σαν χώρα αλλά όλοι πλέον έχουμε γίνει ένα, και ζούμε στον παλμό των δυσκολιών, οπότε ναι, είναι παράξενες εποχές, χαχα.

 -Πως βλέπετε τη Νορβηγική σκηνή στις μέρες μας;

Oyvind: Υπάρχει τρομερή αλλαγή στις προτιμήσεις, σε σχέση με τα 90s.

Bjornar: Σίγουρα, τα τελευταία 20 χρόνια η σκηνή αναπτύσσεται από νέες μπάντες με διαφορετικό προσανατολισμό.

Oyvind: Βέβαια οι ήδη γνωστές μπάντες ακολουθούν το δρόμο τους,  όπως ξέρεις συνεχίζουν ακόμα.

Bjornar: Πέρα από αυτές όμως, η νεότερη metal σκηνή της Νορβηγίας έχει έναν πιο επαγγελματικό χακτήρα, έχει πάτησει πάνω σε γερές δομές, επόμενως βγαίνουν πολλές καλές μπάντες από νέα άτομα. Κυρίως στο Bergen που ζούμε είναι ανεπτυγμένο το progressive rock. Bέβαια οφείλω να ομολογήσω πως και στην Ελλάδα έχετε φοβερές μπάντες, κυρίως στον ακραίο ήχο, όπως τους Hail Spirit Noir, τους Rotting Christ και τους Lucifer's Child.

Σχετική εικόνα
-Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, τέλος, ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Bjornar: Την Κυριακή παίζουμε στη Θεσσαλονίκη, έπειτα συνεχίζουμε για μια περίπου εβδομάδα το Ευρωπαϊκό tour και μετά σπίτι για διακοπές χαχα. Το 2018 μας εριμένει με συμμετοχές μας σε διάφορα φεστιβάλ της Ευρώπης και σιγά σιγά θα ξεκινήσουμε τις ετοιμασίες για το πέμπτο άλμπουμ. Ποιος ξέρει, ίσως να βγει και σε δύο χρόνια από τώρα χαχα!

Γιάννης Χαρτζανιώτης







 

Δεν υπάρχουν σχόλια: