Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Zvijer-Vječnost truleži (Album Review)

 Οι Zvijer ερχόμενοι από τη Βοσνία φέρνουν με το ντεμπούτο τους μια χαοτική ατμόσφαιρα. Το απόκρυφιστικό, σκοτεινιασμένο black metal του μας ταξιδεύει, ενώ παρ'όλο που είναι η πρώτη τους ολοκληρωμένη κυκλοφορία, το "Vječnost truleži", δείχνει πόσο ώριμο και αληθινό είναι.

 

Μέσα στα σκοτεινά, μονοπάτια της φύσης των Βαλκανίων μας οδηγεί με τους λεπτούς, αέρινους ήχους της η εισαγωγή του δίσκου, που δίνει πάσα στο "Heretical Bakanian Sabbathism". Μια κλασική, βίαια black metal σύνθεση που με τα συνεχόμενα riffs και τα blastbeats μας παίρνει το κεφάλι.
Βέβαια, με την ίδια ωμότητα αλλά και με μια αίσθηση παράδοσης, συναντάμε τα "U crnom grobu...Ζvijet" και "Divljina", τα οποία κρατώντας τον επιθετικό και σκοτεινό χαρακτήρα, πλάι στα ψυχρά κιθαριστικά ρυθμικά, τα leads έχουν μια επική χροιά από folk μελωδίες. Στο ίδιο μοτίβο αλλά πιο σκοτεινό και τελετουργικό έρχεται το "Proždiranje života", με τους αργούς ρυθμούς και τις παραμορφωμένες συγχορδίες που κορυφώνουν τα επικλητικά growls. 

Από την άλλη όμως με την ίδια αγριάδα και την επιθετικότητα της αρχής , το "...From Black Womb Of Earth" αποτελεί μια πονεμένη δημιουργια με τις μουσικές κατευθύνσεις να ακολουθούν πιο death metal στιγμές, ενώ τα φωνητικά είναι ιδιαίτερα σπαρακτικά. Δε συμβαίνει ομως και το ίδιο για ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια του δίσκου, το "Rural Wastelands". Εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχρές μελωδίες, πιο κοντά στον Νορβηγικό ήχο και πολλά ξυστά riffs που μας οδηγούν στα δάση του Βορρά, συντροφιά με τον guest του κομματιού, τον Αtteringer από τους Gorgroth, χαρίζοντας τα δολοφονικά και μυστήρια φωνητικά του.
Το "Gallows Awaits" κλείνει το άλμπουμ έτσι σκοτεινά όπως άρχισε, στοιχειώνοντας την πλάση με τις μακρυνές φωνές που ακούγονται πίσω από τα μοναχικά κορυστά.

Oι Zvijer είναι ένα πραγματικό μουσικό κτήνος. Χωρίς να περικλύονται από χαζοχαρούμενες παραδοσιακές μελωδίες, το μικρό folk στοιχείο που έχουν το συνδυάζουν, μέσα από τις κιθάρες, απόλυτα κοντά στο black metal χάος, ενώ τέλος, η σκληρή τους δουλειά σίγουρα απέδσε καρπούς.

(9,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: