Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

20+1 Xρόνια από το "Unspeakable Cults" των Deviser

 Ταξιδεύοντας στο χρόνο, και με γνώμονα τον αγνό ρομαντισμό και το πάθος για ακραίες εκφράσεις, πηγαίνουμε πίσω στο Νοέμβριο του 1996. Εκεί που οι "δικοί" μας, βετεράνοι black metallers Deviser, μέσω της Mascot Records κυκλοφορούν το πρώτο τους πόνημα "Unspeakable Cults". To Μetal View αισθάνθηκε ιδιαίτερη υποχρέωση να ξεσκονίσει λίγο εκείνη την εποχή, και να επικοινωνήσει με τον mainman των Αθηναίων metallers, Νίκο Χρηστογιάννη (μπάσο,φωνητικά, πλήκτρα σε αυτό το album), ώστε να πει μερικές λεπτομέρειες για εκείνη την εποχή και φυσικά για αυτόν τον δίσκο!



Σε μια περίοδο που η άνθιση του black metal ήταν καθορισμένη, οι Deviser, με το ντεμπούτο τους, βάζουν το λιθαράκι για το μεγάλο πύργο της Ελληνικής σκηνής.
Ήδη με το εναρκτήριο "Stand&Deliver" καταλαβαίνουμε πως η χώρα μας έχει δημιουργήσει μια δική της μουσική έκφραση στον σκληρό, μαύρο ήχο, που ξεφεύγει από τον πάγο του Βορρά δίνοντας μυστήριες και γλυκές μελωδίες πίσω από την άγρια riff-ολογία. Μέσα από αυτό το απόκρυφο πέπλο όμως υπάρχει φυσικά και η δόση του σκότους με κομμάτια σαν το "Darkness Incarnate", "When Nightmares Begin" και το instrumental "Afterkill" με μια ανίερη έκβαση που τονίζεται στο "Rape Of Holiness".

Φυσικά όμως, όπως στις περισσότερες black metal κυκλοφορίες της χώρας μας, έτσι και εδω η ποικιλία πρωταγωνιστεί, και αφήνοντας πίσω τις επιθετικές και extreme εκφράσεις,  κομμάτια όπως τα προαναφερθέντα αλλά και σαν το αγαπημένο πολλών "Threnody" φαίνεται η αγάπη για το παραδοσιακό, κλασικό heavy metal που αποτέλεσε και την έναρξη του ήχου!

Η κυκλοφορία του " Unspeakable Cults" ήταν αυτό που έκανε τους Deviser ως ένα από τα top πρωτοεμφανιζόμενα ονόματα του ήχου στον Ευρωπαϊκό metal τύπο, να παίξουν στο εξωτερικό και να μοιραστούν τη σκηνή με συγκροτήματα όπως Ancient Rites, Rotting Christ, Venom και Emperor.

Η κολασμένη τους ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τα πιο κλασικά και απαλά περάσματα που ενώνονται θεατρικά με το ακραίο στυλ είναι κάτι που και στα mid 90s αλλά και μέχρι σήμερα, κάνει τον εν λόγω δίσκο να ποζάρει δίπλα σε άλλες μεγάλες κυκλοφορίες της εποχής στο διεθνές μαυρομεταλικό στερέωμα!

DEVISER INTERVIEW



-Tι ηταν αυτό που ώθησε τους Deviser στη δημιουργία του Unspekable Cults, ποιες ήταν οι επιρροές σας;

Αυτό που ώθησε τους Deviser στην δημιουργία του "Unspeakable Cults" ήταν το πάθος για την μουσική. Ξεκινώντας και εμείς σαν έφηβοι προσπαθούσαμε να παίξουμε κάτι αντίστοιχο και να μοιάσουμε στα είδωλα μας Bathory,Venom,Celtic Frost,Slayer,Kreator κτλ.
Προσπαθούσαμε να παίξουμε κάτι αντίστοιχο θέτοντας όμως το δικό μας ηχόχρωμα-ταυτότητα που εν μέρει πιστεύω στο Unspeakable τα καταφέραμε.
Δεν είχαμε στο μυαλό μας ούτε συμβόλαια ούτε συναυλίες απλά θέλαμε να γράψουμε μουσική και να εκφραστούμε μέσα από αυτή χωρίς να έχουμε πραγματικά καμία άλλη απαίτηση.
Η αρχή έγινε με το Demo thy blackest love -1995-το οποίο τότε χρηματοδοτήσαμε μόνοι μας(Stoned Music Prod) δουλεύοντας σε σκληρές δουλειές του ποδαριού (εγώ σε Μεταφορική Εταιρία τότε και ο Μανθος σε
εργοστάσιο παρασκευής καραμέλας την γνωστή "Κοκος Αγελαδιτσα" πίσω στα 90s για όσους από τους παλαιότερους την θυμούνται. Στο Studio φάγαμε αρκετές από αυτές δια χειρός Μάνθου!).
Ο στόχος μας ήταν ένας και μοναδικός ένα demo που θα είμασταν υπερήφανοι και έτσι έγινε,ούτε τα εξαντλητικά ωράρια ούτε η έλλειψη εξοπλισμού,στάθηκε εμπόδιο για να μας σταματήσει αλλά συνέβη εντελώς το αντίθετο, 3 μεγάλες δισκογραφικές προτάσεις κατέφτασαν τότε στην μπάντα με το  "Thy blackest love" demo ,διαλέγοντας την πιο συμφέρουσα τελικά της Μαscot Rec με έδρα την Ολλανδία.
Το demo τυπώθηκε 3 φορές τότε αφού έγινε 3 φορές sold out (1500 κοπιες-500x3) και οι κριτικές του τότε underground χώρου ήταν διθυραμβικες έτσι ώστε να δώσει την ώθηση στην μπάντα για το επόμενο βήμα όπως και έγινε με το Unspeakable Cults.
Επισης θεωρώ εξίσου, σημαντικό κομμάτι για την μουσική μας κατεύθυνση την παρότρυνση του Euronymous (Mayhem) λίγο πριν την δολοφονία του,για τα σκοτεινα συναισθήματα και την ατμόσφαιρα που έπρεπε να έχει η μουσική των Deviser ,πράγμα που αποτυπώθηκε αργότερα στο "Τhy Blackest Love" demo αλλά και στο "Unspeakable Cults" ,αφού για αρκετό καιρό οι Deviser κρατούσαν επαφή μαζί του.

-Tο θέμα σας ειναι πολυ σκοτεινό και αποκρυφιστικο, είναι κατι που θέλατε αποκλειστικά για εκείνον τον δίσκο;

Η θεματολογία μας γενικότερα έχει να κάνει με το αποκρυφιστικό και σκοτεινό κομμάτι, οπότε δεν ήταν κάτι νέο για την μπάντα. Εξάλλου από το 1989 και το πρώτο μας demo καταπιάνονταν θεματολογικά στον ίδιο τομέα και συνεχίζει μέχρι και σήμερα
Απλά στο "Unspeakable Cults" είναι πιο συγκεκριμένο το όλο concept του δίσκου εμπνευσμένο από τον Robert Howard-H.P Lovecraft κτλ , όπου προσπαθήσαμε να ταξιδέψουμε τον ακροατή μέσω της μουσικής και των στίχων και να περιγράψουμε ότι πιο ακατανόμαστο και σκοτεινό έχει νιώσει αυτος που θα διαβεί το μονοπάτι του δίσκου έτσι ακριβώς όπως αποτυπώνεται και στο εξώφυλλο του.


3) Πως βλέπεις το "Unspeakable Cults" σήμερα;
Σήμερα στα 21α γενέθλια του (25-11-1996) Unspeakable, ακούω το άλμπουμ ακόμα φρέσκο. Δεν ξέρω αν μπορώ να είμαι αντικειμενικός σε αυτό αφού είναι ένα από τα πρώτα μου παιδιά στην δισκογραφία και άρα η μεγάλη μου αγάπη. Αυτό καλύτερα να το κρίνει ο κόσμος
Πάντως αν και είχα την ευκαιρία με την περσινή επανακυκλοφορια του Unspeakable για τα 20 χρόνια να πειράξω τον ήχο κτλ δεν το έκανα. Θα έλεγα πως είναι από τα λίγα άλμπουμ,που αν μου δίνονταν η ευκαιρία δεν θα έκανα αλλαγές ούτε θα άλλαζα με remaster και remix το όλο συναίσθημα που σου βγάζει το ζεστό αναλογικό feeling των 90s και του Unspeakable Cults.

 
 
-Tι διαφορές υπήρχαν στην ελληνική σκηνή αλλά και στη μπαντα πριν 21 χρόνια σε σχέση με σήμερα;
 
Σίγουρα πίσω στα 90s τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα για μια μπάντα.
Χωρίς εξοπλισμούς, Home studios, Smartphones ,Ίντερνετ και Social media γεννήθηκε η Ελληνική Black σκηνή με το λεγόμενο tape trading και την αλληλογραφία.Υπηρχε ένα παθος για μουσική και με σινάμα το ατμοσφαιρικό μελωδικό μεσογειακό χαρακτήρα της, η σκηνή γέννησε το δικό της κίνημα που ακόμα και σήμερα μας κάνει υπηρηφανους με μπάντες μας να παίζουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη δείχνοντας πως  μπορεί να προσφέρει πολλά ακομα, αν και ζει τα τελευταία χρόνια κάτω από μια μεγάλη οικονομική κρίση, αποδείχτηκε πως δεν ήταν ικανή να σταματήσει την Σκηνή μας αλλά να την κάνει ακόμα πιο δυνατή. Τώρα όσο αφορά τους Deviser στα 90s σίγουρα βρίσκονταν στα πρώτα τους βήματα με λιγοστά μέσα εξοπλισμούς κτλ, ξεπέρασαμε όμως αρκετά προβλήματα αφού πάντα είχαμε σαν γνώμονα το πάθος και την δημιουργία για μουσική. Το μεράκι και η αγάπη σε κάνει να ξεπερνάς ότι και να προκύψει και σε κάνει ακόμα πιο δυνατό για την συνέχεια.
Δεν θα ξεχάσω την όλη διαδικασία της προπαραγωγης του Unspeakable. Γράφοντας σε κασετόφωνα με κασέτες (play-rec) κτλ, και με πατέντες να συνδέουμε πάνω τις κιθαρες.

 
-Θεωρείς πως το Unspeakable Cults επηρέασε τη μουσική των Deviser για το μέλλον τους;

Κάθε δίσκος παίζει το δικό του ρόλο και κάθε δίσκος σίγουρα επηρεάζει την μπάντα που το δημιούργησε. Στην δικιά μας περίπτωση πιστεύω πως ναι μας επηρέασε θετικά σαν ντεμπούτο αλλά έβαλε και ένα μικρό λιθαράκι στην Ελληνική σκηνή δείχνοντας μας το δρόμο για την συνέχεια αλλά και να μας θυμίζει τα λογια του Euronymous, πως πρέπει να είναι η μουσική των Deviser.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Metal View για το αφιερωμα του Unspeakable Cults, εσένα προσωπικά αλλα και σε οσους πίστεψαν σε εμάς και μας δίνουν δύναμη για την συνέχεια,στηρίζοντας μας από το 1989 μέχρι και σήμερα.
Σας ευχαριστούμε !!
www.deviser.gr
Contact:deviserband@yahoo.gr

Γιαννης Χαρτζανιώτης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: