Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Nightrage στο Metal View: "Με το The Venomous περάσαμε κάτι πιο φρέσκο, χωρίς να ξεχνάμε τις ρίζες μας"

 Ένα από τα θρυλικότερα ονόματα στον μελωδικό καφροήχο του Σουηδικού underground κυκλοφόρησε το έβδομο έργο τους. Ο λόγος για τους Nightrage που με την νέα τους δουλειά "The Venomous" ισοπεδώνουν ότι βρίσκουν στο διάβα τους, ενώ στα μέσα του Δεκέμβρη, τους περιμένουμε για τρεις εμφανίσεις στη χώρα μας, πλάι στους Firewind, Rage και Mystic Prophecy. Το Metal View, μίλησε με τον ιθύνων νου και κιθαρίστα τους, Μάριο Ηλιόπουλο, για τον "επαναπατρισμό" του, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της μπάντας, αλλά φυσικά και τις επικείμενες, επί Ελληνικού εδάφους συναυλίες.
 Σχετική εικόνα


-Καταρχάς τι ήταν αυτό που σε έκανε να γυρίσεις μόνιμα στη Θεσσαλονίκη;

Θεωρώ πως ήταν μια πολλή καλή ιδέα να επιστρέψω στην πόλη που γεννήθηκαν οι Nightrage. Mου είχε λείψει, να σου πω την αλήθεια, η οικογένεια μου, οι φίλοι μου και όλη αυτή η αίσθηση της γειτονιάς που προσωπικά μου δίνει θετική ενέργεια. Σίγουρα ένα ταξίδι στη Σουηδία, το οποίο βέβαια κράτησε 13,5 ολόκληρα χρόνια με βοήθησε να αναπτύξω σχέσεις και έδωσε και πολλά στο χτίσιμο των Nightrage. Όλα αυτά πλέον μέσω της τεχνολογίας και του internet είναι πολύ εύκολο να γίνουν σε όποιο σημείο και αν είσαι.

-Δηλαδή δε θεωρείς ότι θα υπάρξουν τυχόν προβλήματα στη συνέχεια των Nightrage;

Όχι κανένα πρόβλημα. Ουσιαστικά επειδή εγώ ξεκίνησα και την μπάντα από εδώ, ξέρω ότι θα μπορέσει να συνεχίσει μια χαρά και με την οποιαδήποτε απόσταση. Επειδή δούλεψα έξω, θεωρώ και λίγο μύθο ότι αν κάποιος πάει εξωτερικό, τότε θα τα καταφέρει. Όποιος πιστεύει στον εαυτό του και βάζει στόχους, τότε θα τα καταφέρει από όπου και αν βρίσκεται.

-Η ανταπόκριση του "The Venomous" ποια είναι;

 Μέχρι στιγμής είναι πολύ καλή. Έχουμε ένα αρκετά δυνατό feedback, από κριτικές μεγάλων περιοδικών όπως το Rock Hard ή  το Γερμανικό Metal Hammer, αλλά και ο κόσμος δείχνει πως στηρίζει τους Nightrage και σε αυτό το άλμπουμ.
Σχετική εικόνα
-Αυτος ο δίσκος βλέπω ότι είναι αρκετά σκοτεινός και επιθετικός με διάφορα ψυχρά σημεία. Από που αντλεις την έμπνευση για κάτι τέτοιο;

Όλη η έμπνευση έρχεται από όσα ζούμε και βλέπουμε. Θα γράψω πάντα για όσα με αγγίζουν, για κάτι που είδα και με επηρρέασε κτλ. Τα βιώματα μας γίνονται στίχοι, και από αυτούς μετά επηρρεάζομαι ώστε να γράψω μουσική. Παρόλο που όλα ξεκινούν με εμένα στη μπάντα, η διαφορά σε αυτό το album είναι ότι συνεργάστηκα με το νέο μας κιθαρίστα, τον Magnus, όπου γράψαμε μαζί τη μουσική και έβαλε μέσα και δικές του ιδέες. Επίσης ο drummer μας εβαλε το δικό του στίγμα στα τύμπανα, και ο Ronnie βοήθησε στους στίχους. Ήταν πραγματικά ένα teamwork και για αυτό βλέπεις κάτι διαφορετικό στη μουσική μας, συνεχίζοντας όμως να έχει το ύφος των Nightrage. Ξέρω πως αν δεν ήταν όλοι αυτοί μαζί μου, το "The Venomous" δε θα μπορούσα να το κάνω μόνος μου.

-Οπότε βλέπουμε ότι δίνεις και έναυσμα στα νέα μέλη να βοηθήσουν στο τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς..

Φυσικά, πάντα δίνω το βήμα και την ελευθερία έτσι ώστε όλα τα μέλη να συμβάλλουν. Πάνω απ'όλα πιστεύω ότι οι Nightrage είναι μια μπάντα, και όχι ένα δικό μου project.


-Έπειτα από δύο δίσκους με τον Ronnie, θεωρείς πως είναι ο πιο κατάλληλος τραγουδιστής για τους Nightrage;

Φυσικά. Νομίζω πως είναι ο καλύτερος τραγουδιστής που είχα, όχι μόνο επαγγελματικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Είναι πραγματικός φίλος και ακόμα και στις δύσκολες στιγμές ή στις διαφωνίες μας, τα βρίσκουμε γιατί ξέρουμε ο ένας τον άλλο και αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμένα. Με τον Ronnie έχω βρει κατανόηση σε οτιδήποτε μας απασχολεί.

-Και το "Puritan", αλλά και το "Venomous" τώρα, θεωρώ πως είναι τα πιο ποικίλα σας άλμπουμ, απλώς εδώ βλέπω όλα να είναι πιο μαζεμένα και στακάτα. Πάτησες πάνω στις φόρμες του "Puritan" για αυτό το album;

Όχι, νομίζω πως εδώ θέλαμε να κάνουμε ένα πιο μελωδικό και heavy album, και όχι κάτι σαν "Puritan 2". Αυτός ήταν και ο λόγος που ήθελα και τη συμμετοχή του Magnus. Aρχικά νόμιζε πως δεν θα ήθελα τις ιδέες του, σαν να είμαι κάποιος δικτάτορας, αλλά πραγματικά ήταν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα που μας άρεσε. Μέσω αυτού του δίσκου θέλαμε να περάσουμε κάτι πιο δυνατό και φρεσκο, χωρίς να ξεχνάμε τις ρίζες μας και να δείξουμε επίσης ότι νιώθουμε περήφανοι που είμαστε μια metal μπάντα.

-Περίπου αυτή ήταν και η επόμενη μου ερώτηση, χαχα. Γενικά θεωρείτε κάθε δίσκο σας ως εξέλιξη του παρελθόντος;

Ναι σίγουρα, άλλωστε αν δεν εξελισσόμασταν και μέναμε στα ίδια και εγώ ο ίδιος θα βαριόμουν. Μας αρέσει να βάζουμε νέα στοιχεία στη μουσική μας ώστε να την κάνουμε και πιο ενδιαφέρουσα. Νομίζω πως το έχουμε καταφέρει κιόλας μιας και οι πολλές μελωδίες στα riffs μας και οι ακουστικές κιθάρες, κάνουν τους Nightrage να ξεχωρίζουν λίγο από άλλα συγκροτήματα του είδους.
Σχετική εικόνα

-To "The Venomous" είναι concept album;

Ναι, είναι concept album, και μιλάει για τους ανθρώπους και τα δηλητηριώδη συναισθήματα από όπου διακατέχονται. Δίνουμε έμφαση στο μίσος, τις πράξεις των ανθρώπων, τους πολέμους και τους θανάτους τόσων αθώων από θρησκευτικές οργανώσεις, θέλοντας να περάσουμε σαν μήνυμα, την αλλαγή που πρέπει να γίνει, γιατί αλλιώς θα είμαστε οι ίδιοι που θα διαλύσουμε τον κόσμο πολύ σύντομα.

- Πώς συσχετιζεται το εξώφυλλο με τον τίτλο του album;

To εξώφυλλο ήταν μια ιδέα του Ronnie, και συμβολίζει τη θηλυκή δαίμονα Marchosias, η οποία είναι θέα του πολέμου και της καταστροφής και όλοι την προσκυνούν. Με το εξώφυλλο θέλουμε να δείξουμε πως όσα χρόνια και αν περάσουν, οι άνθρωποι δε μαθαίνουν, προσκηνώντας ακόμα τον πόλεμο.

-Μιας και πλέον η επαφή της μπάντας είναι περισσότερο μέσω του internet, θεωρείς πως είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για όλα τα συγκροτήματα;

Σίγουρα 100%! Εμείς έχουμε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία μέσω διάφορων apps, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα που εγώ πλέον είμαι μακριά από τη Σουηδία. Αυτό το πράγμα με το διαδίκτυο δε θα μπορούσε να γίνεται πριν 15-20 χρόνια. Πλέον πολλές μπάντες τζαμάρουν μέσω Skype, πράγμα που έχουμε κάνει και εμείς. Τα νέα συγκροτήματα δε μπορούν να φανταστούν πόσο τυχερά είναι με αυτήν την δυνατότητα, που για εμάς τους πιο παλιούς, όταν ξεκινούσαμε ήταν κάτι αδιανόητο.

Αποτέλεσμα εικόνας για nightrage
-Πως βλέπεις τους Nightrage 20 περίπου χρόνια μετά από τη γέννηση τους; Υπάρχουν πράγματα που ενδεχομένως να μετάνιωσες;

Δε με θεωρώ τέλειο και σε όλη αυτή την πορεία σίγουρα έχω κάνει λάθη. Ίσως έφταιγε ότι με την πάροδο του χρόνου είχα και αρκετά λάθος μέλη στους Nightrage. Βέβαια όσο περνάει ο καιρός μαθαίνεις, και μαθαίνεις και από τα λάθη σου, οπότε ώντας ένας άνθρωπός αφοσιωμένος στη μουσική, σίγουρα είναι δύσκολο να έχω δίπλα μου άτομα με την ίδια ακριβώς ανησυχία. Με το line-up που έχουμε τώρα, σίγουρα είμαι πιο δεμένος όμως. Είμαστε μια μπάντα με πολύ μέλλον μπροστά μας, και σίγουρα τα καλύτερα έρχονται..

-Έχετε δηλαδή κάτι καινούριο κατά νου;

Ναι, έχουμε συμβόλαιο για ένα ακόμη άλμπουμ, με το label που βρισκόμαστε, την Despotz Records. Έχω ήδη ξεκινήσει να γράφω πάνω σε νέα κομμάτια, και θα τα βάλουμε κάτω με τη μπάντα ώστε να συνθέσουμε και στο τέλος του επόμενου χρόνου να το  κυκλοφορήσουμε. Υπάρχουν τόσες ιδέες που πιστεύω ότι θα δημιουργήσουν ένα δυνατό άλμπουμ.
Σχετική εικόνα
-Πως νιώθεις που θα μοιραστείς τη σκηνή με τα παλιά μέλη των Nightrage, τον Gus G και τον Jo Nunez;

Είναι κάτι ιδιαίτερο. Με τον Gus δουλέψαμε μαζί στις αρχές των Nightrage, ήταν πιτσιρικάς όταν ξεκινούσε και τον βοήθησα στην καριέρα του, και ο Jo ξεκινούσε τότε με τους Nightrage και μετά τον πρότεινα στους Firewind για drummer. Επίσης εγώ έπαιζα μπάσο στους Firewind για κάποια live, και ο Bob έχει κάνει πολλά videoclip για εμάς, οπότε υπάρχει αδερφική σχέση με τα παιδιά, και επειδή κάποια πράγματα είναι γραφτό να γίνουν, σίγουρα είμαι πολύ χαρούμενος. Όλες οι μπάντες είναι πολύ καλές και είναι ένα δυνατό πακέτο που ένας metal fan πρέπει να παρακολουθήσει.

-Τι να περιμένουμε από τις εμφανίσεις σας στην Ελλάδα;

Να περιμέντε το καλύτερο που θα μπορούμε να κάνουμε. Είναι τέλειο που θα παίξουμε με αυτές τις μπάντες. Όλοι είμαστε ενθουσιασμένοι που θα ξαναπαίξουμε στην Ελλάδα και παρόλο που έχουμε ξανακάνει tour εδώ, με το τωρινό line-up και το νέο άλμπουμ, η ενέργεια μας φτάνει στο 100%. 

-Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, μια τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Εγώ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και για την υποστήριξη. Θα ξεκινήσουμε τις ετοιμασίες για το δίσκο που σου είπα, και έχουμε έναν νέο tour manager, που κοιτάει να μας κλείσει ένα Ευρωπαϊκό tour και ελπίζουμε να ξαναπεράσουμε με τη νέα χρόνια για headline shows στην Ελλάδα.

Γιάννης Χαρτζανιώτης





Δεν υπάρχουν σχόλια: