Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Yoth Iria στο Metal View: Είναι δύσκολο πλέον να φτιάξεις νέες σκηνές και "μόδες"

 Οι Yoth Iria αποτελούν το εγχώριο φιλόδοξο supergroup του ακραίου ήχου, που από την πρώτη μέρα της δημιουργίας τους σήκωσαν κύμα ενθουσιασμού από τους κάφρους οπαδούς. Η χώρα μας γνωστή για το black metal της, έφερε σε μια ανίερη συμμαχία παλιά μέλη των Rotting Christ και άτομα που συνδύασαν το όνομά τους με τους Necromantia, Varathron και Lucifer's Child κυκλοφορώντας έπειτα από ένα ΕΡ το σκοτεινό και βαρύ "As The Flame Withers". Ο θρυλικός μπασίστας και ένα εκ των βασικών μυαλών της μπάντας, Jim Μutilator, μίλησε  στο Metal View, για το εν λόγω ανοσιούργημα, τη δύναμή του, τα κρυφά του νοήματα και πως βλέπει τον ήχο του χθες και του σήμερα.

-Kαταρχάς ποια η ανταπόκριση στο "As The Flame Withers";

Θεωρώ ότι για μια νέα μπάντα σαν εμάς, η ανταπόκριση είναι μεγαλύτερη των προσδοκιών μου. Πολύ θετική, καλύτερη απ'όσο μπορούσαμε να φανταστούμε και οι περισσότερες κριτικές είναι πάρα πολύ καλές και οι πωλήσεις του δίσκου, ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο όπως η τωρινή, πάνε καλά. Υπάρχει ένα τρομερό feedback, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχουμε δει και πιο αρνητικές απόψεις, αλλά όλα είναι σεβαστά. 

-Ο ελληνικός black metal ήχος έχει καθιερωθεί, αλλά εσείς φέρνετε κάτι πιο φρέσκο και μοντέρνο μεταξύ άλλων. Πιστεύεις πως ο κόσμος είχε ανάγκη να δει κάτι νέο, κόντρα σε παλιομοδίτικες κυκλοφορίες και κόπιες;

Ωραία η ερώτησή σου. Με βάζει σε σκέψη αυτό που λες, γιατί δεν το είχα φανταστεί ποτέ έτσι. Ίσως ο κόσμος να θέλει να ανακαλύπτει πράγματα, κάτι που κι εγώ ο ίδιος το κάνω. Σαν μουσικός δε μπαίνω στη σκέψη να πω πως θέλω να ακουστώ, με τι θέλω να μοιάσω και τι μπορεί να βγει. Γράφω και παίζω όπως μου βγαίνει, και νομίζω πως στη μουσική των Yoth Iria υπάρχει ένα πάντρεμα του παλιού με τον σύγχρονο ήχο. Υποσυνείδητα όλο αυτό έχει να κάνει προφανώς με τις επιρροές μου, αλλά και με τον δικό μου τρόπο έκφρασης από μέσα. Είμαι σε αυτή τη μουσική από τις αρχές του 80' και ακόμα έχω αυτό το πάθος και ψάχνομαι ακόμα σε όλα τα είδη του metal και θεωρώ πως όλα τα ακούσματα έχουν κάποιο ερέθισμα. Δε ξέρω πραγματικά τι θέλει να ακούσει ο κόσμος, αλλά με τιμά αυτό που λες, και ίσως κάτι να βρει σε εμάς που να του αρέσει και να τον γεμίσει. Αναζητούμε συνεχώς και όλα αυτά περνάνε για να κάνουμε τα πλάνα μας στο νέο δίσκο, να σκεφτώ τι θα άλλαζα, αν κάτι μου αρέσει ή όχι. Αυτός είναι πάντα ο γνώμονας για τους Yoth Iria! Είναι λογικό να υπάρχει κάτι παλιό και κλασικό μέσα, αλλά δε μπορώ να μη δω και το σήμερα και να μη ψάξουμε κάτι μοντέρνο. Ζούμε στο σήμερα, μας επηρεάζει το σήμερα, όλα εξελίσσονται και έτσι θέλω να εξελίσσομαι και εγώ στη μουσική και τη ζωή μου.

-Μιλώντας για επιρροές, τόσο στο ΕΡ αλλά και κυρίως τώρα σε κάτι πιο ολοκληρωμένο, μπορούμε να δούμε επιρροές από Black Sabbath, από Iron Maiden, αλλά και διάφορα ambient και ethnic στοιχεία. Όλα αυτά βγήκαν με προσπάθεια γιατί θέλατε να μπουν ή μπήκαν ασυναίσθητα μέσα;

Όλο αυτό ήταν κάτι τελείως φυσικό και αβίαστο για εμάς. Τόσο τα δικά μου ακούσματα όσο και των υπόλοιπων μελών είναι πάρα πολλά και είναι λογικό να βγουν πράγματα του εαυτού μας και των επιρροών μας μέσα, είναι σαν να υπάρχει μια εφηβική ενέργεια. Δε σου κρύβω πως όταν τελείωσε ο δίσκος υπήρχαν στοιχεία των Maiden μέσα που φοβήθηκα ότι όλοι θα μιλήσουν για αντιγραφή, στο "The Red Crown Turns Black" πχ, αλλά ήταν αργά για να αλλάξει κάτι και είμαστε χαρούμενοι τελικά για το αποτέλεσμα. Το ΕΡ με το άλμπουμ δεν έχουν τρομερές αλλαγές, μιας και το μεγαλύτερο μέρος ηχογραφήθηκε την ίδια περίοδο, πέρα από λεπτομέρειες και παραγωγικές διαφορές.

-Μιας και μιλάμε για μπάντα με άτομα από τα πρώτα black metal σχήματα της χώρας, είναι δύσκολο γενικά να εξελίξεις τον ήχο σου και θα υπάρξουν αλλαγές σε μια μετέπειτα δουλειά; 

Η εξέλιξη είναι κάτι φυσικό, λειτουργώντας πάντα με τα δικά μας θέλω. Η αλήθεια είναι πως έχω όρεξη 18χρονου, κυριολεκτικά, παίζοντας και δουλεύοντας με τους Yoth Iria, όπου έχω γράψει τόσο υλικό που φτάνει για δύο ακόμα κυκλοφορίες χαχα, και μέσα στον κορονοϊό, είχα ακόμα περισσότερο χρόνο για να βυθιστώ σε αυτό το εγχείρημα. Έχουμε ξεκινήσει τα πλάνα για το επόμενο άλμπουμ όπου κατά βάση θα κυμαίνεται στο ήδη γνωστό ύφος της μπάντας αλλά με νέες βλέψεις και επιρροές, με κοινό πυρήνα γενικά το metal, εννοείται. Οι Yoth Iria είναι ένας οργανισμός, κι όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έτσι και εμείς εξελισσόμαστε, αλλάζουμε, αλλά πάντα με τον σεβασμό σε όσα ήδη έχουμε κάνει και σε όσα αγαπάμε. Οι κλεφτές ματιές στο μέλλον όμως είναι βέβαιες.

-Ο δίσκος βασίζεται στην μελέτη και την έννοια του αποκρυφισμού. Αυτό το νόημα μπορεί να γίνει και πιο προσωπικό;

Σίγουρα, το αποκρυφιστικό στοιχείο είναι διάχυτο στο άλμπουμ γιατί στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει εμάς, και έτσι γίνεται πιο προσωπικό, Μιλάμε για έναν τρόπο ζωής, μια μαγική πορεία. Όταν λέμε αποκρυφισμό και μαγεία δε μιλάμε για τρέλες, θυσίες και ιπτάμενες σκούπες, αλλά για μια εσωτερική ανακάλυψη. Αυτό μας κάνει να πορευόμαστε κι εμένα αυτή η σκέψη με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Αν το σκεφτείς, όλα γύρω μας είναι μαγεία, η ύπαρξη μας, η ζωή μας, είναι μια αρμονική ένωση. Αυτά περνάνε στον εαυτό μας κι από εκεί στην τέχνη μας. Από εκεί και πέρα, στο άλμπουμ, το εν λόγω στοιχείο περνάει στο κομμάτι της αναζήτησης, του εσωτερισμού και τι υπάρχει από πίσω. Αν ο καθένας καλυτερεύει και ψάχνει τον εαυτό του σαν μονάδα, σιγά σιγά θα βοηθήσει σε μια καλύτερη κοινωνία. Το μήνυμα του δίσκου είναι να είσαι ελεύθερος, να ψάχνεις, και να μη φοβάσαι το οτιδήποτε, γιατί ο φόβος τελικά σε κρατά δέσμιο. Μέσα σε όλο αυτό υπάρχει η εικόνα του Yoth Iria, ενός χαρακτήρα που με ακολουθεί από παιδί, εξωτερικεύτηκε με το "The Fourth Knight Of Revelation" στους Rotting Christ και μετά από χρόνια ξαναβγήκε σαν όραμα για τα νέα μου μουσικά μονοπάτια. Η ύπαρξή του και η μορφή του φαίνεται μέσω της μουσικής μας και της ισορροπίας.

-Εσύ με τους Rotting Christ και τους Varathron, κι ο Magus στους Necromantia και Thou Art Lord δώσατε κάτι σημαντικό και στον ακραίο ήχο της χώρας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιστεύεις πως τώρα με τους Yoth Iria βάλατε ένα ακόμα λιθαράκι στο ελληνικό black metal;

Εν έτει 2021 δε θα έλεγα πως δώσαμε κάτι καινούριο ή βάλαμε ένα λιθαράκι, ειδικά μέσα σε τόση πληροφορία. Ούτε αυτός ήταν άλλωστε ο σκοπός μου. Ήξερα συνειδητά τι έκανα στα βήματά μου, κι απλώς θεωρώ πως οι Yoth Iria είναι ένα ακόμα μέρος του τροχού που λέγεται black metal. Αυτή η μουσική μπορεί να συνεχιστεί για πάντα όσο υπάρχουν μπάντες που ασχολούνται και προχωράνε με αυτή τη διάθεση. Κάνω απλώς αυτό που μου λέει η ψυχή μου. Οι Rotting Christ και οι Necromantia πχ, έκαναν την αρχή, δημιούργησαν κάτι πρωτοποριακό και πέρασαν στην ιστορία, τώρα είναι αλλιώς τα πράγματα και δε μπορεί κανείς να αντικαταστήσει τα ήδη πεπραγμένα. Είναι δύσκολο πλέον να φτιάξεις νέες σκηνές και "μόδες".

-25 χρόνια μετά το "Triarchy Of The Lost Lovers", ήταν μια δύσκολη και ανατρεπτική περίοδος της μπάντας μετά από ένα μεγάλο άνοιγμα; Επίσης για εσένα ήταν και μια μεταβατική περίοδος;

Το "Triarchy Of The Lost Lovers" ήταν ένα άλμπουμ που πέρναγε τους Rotting Christ σε ένα άλλο επίπεδο, με μεγάλη δισκογραφική, δουλειά, παραγωγή και ταξίδια στο εξωτερικό και με πολλές δυσκολίες. Σίγουρα τόσο για τη μπάντα όσο και για εμένα προσωπικά ο δίσκος αυτός ετοιμαζόταν να φέρει την ανατροπή αφού μετά κυκλοφόρησε το "A Dead Poem" στο οποίο συνέχισα κάπως να συμβάλλω αφού είχα γράψει αρκετά κομμάτια μέσα, άρα υπήρχε ο εαυτός μου. Όσον αφορά τη μουσική πάντα ο Σάκης ήταν ο βασικός υπεύθυνος, αλλά από εκεί και πέρα, εγώ αποφάσισα εκεί να πάρω άλλους δρόμους και να κάνω διαφορετικές επιλογές, οπότε η αληθινή μετάβαση έγινε λίγο αργότερα από το "Triarchy..." και το "A Dead Poem". Βέβαια πάντα ήμουν μέσα στη μουσική, κυρίως μέσα από το μαγαζί που είχα και όλες αυτές οι ασχολίες με έκαναν να ακούσω τόση μουσική που ίσως λίγοι έχουν ακούσει σε τέτοια πληθώρα, και δεν το λέω καθόλου εγωιστικά. Πλέον, και με τους Yoth Iria και με τους Medieval Demon γύρισα στην ενεργό δράση και σε όλο αυτό που αγαπώ. Μια δεύτερη νιότη στα 50 μου που με κάνει να θυμάμαι από εκεί που ξεκίνησα. Το metal όπως και να το κάνεις, είναι τρόπος ζωής, δε φεύγει.

-Είχατε αρχικά ως πλάνο να παίξετε ζωντανά με τους Νορβηγούς Mortem, κάτι που λόγω της κατάστασης δεν έγινε. Συναυλιακά πλάνα γενικά υπάρχουν ακόμα; Προσωπικά σου έλειψε να παίζεις live;

Είμαι πεινασμένος για live και με χαροποιούν όλες οι προτάσεις που κατά καιρούς γίνονται για τους Yoth Iria και όλο το ενδιαφέρον που υπάρχει. Σημασία έχει να επιτραπεί πλέον αυτό, γιατί μου έχει λείψει η όλη συναυλιακή εμπειρία, όπως και σε όλους. Τα δύο live με τους Mortem σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι στον αέρα, αλλά ελπίζω να γίνουν και εμείς σίγουρα θέλουμε να παίξουμε στη χώρα μας. Από εκεί και πέρα θέλουμε να δούμε τι θα κάνουμε και στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου.

-Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Σε ευχαριστώ κι εγώ, και ευχαριστώ όλα τα μέσα για το σημαντικό έργο που κάνουν καθώς και τον κόσμο που μας στηρίζει και αγκάλιασε το έργο των Yoth Iria!

Γιάννης Χαρτζανιώτης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: