Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Nekromantheon στο Metal View: Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να βλέπεις μια Νορβηγική μπάντα να ασχολείται με την Ελληνική μυθολογία

Βίαιοι, σκοτεινοί κι απειλητικοί, οι Νορβηγοί Nekromantheon που έκαναν πάταγο στο underground της προηγούμενης δεκαετίας, επέστρεψαν φέτος, έπειτα από εννέα ολόκληρα χρόνια. Η ανίερη thrash metal τριάδα με τις σκοτεινές, και ακραίες καταβολές της, φέρνει φέτος το τρίτο της άλμπουμ, "Visions Of Trismegistos" κι ο μπασίστας/τραγουδιστής, Sindre Solem δίνει εξηγήσεις πίσω από το μυστήριό του γρήγορα και κατατοπιστικά σαν τον ήχο τους.

-Αρχικά, αρκετός καιρός δεν είναι για μια νέα κυκλοφορία τα 9 χρόνια; Γιατί χρειαστήκατε τόσον καιρό;

Προφανώς είναι πολύς καιρός, αλλά στα μάτια μας ήταν εννιά χρόνια που πέρασαν πολύ γρήγορα. Mετά την κυκλοφορία του "Rise, Vulcan Spectre" πιάσαμε τις περιοδείες και παίξαμε σε πολλά shows, όπου χρειάστηκαν χρόνο, αλλά έπειτα από αυτό υπήρχαν κάποιες διαφωνίες για τι θα κάνουμε στη συνέχεια, ήταν τα πράγματα λίγο στον αέρα, κι έτσι εγώ εστίασα στους Obliteration που στο μεταίχμιο κυκλοφορήσαμε το "Black Death Horizon" παίξαμε από κοινού και οι δύο μπάντες διάφορα shows, και στο τέλος, λίγα χρόνια πριν ήρθε το "Cenotaph Obscure". Δεν είμαστε καλού ούτε είναι εύκολο στο να κάνουμε ταυτοχρόνως πλάνα για συναυλίες, να συνθέτουμε και να ετοιμάζουμε νέους δίσκους, είμαστε πιο πολύ άτομα που μαζευόμαστε να τζαμάρουμε και να γράψουμε κάνα riff σπίτι μας, αλλά από την άλλη όταν είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα ενός δίσκου, έχουμε υψηλές απαιτήσεις για ποιοτικό thrash metal. Οπότε καλύτερα να κάνεις αργά και σταθερά βήματα και να σου έρθει ξαφνικά η καλή ιδέα σαν λάμψη, παρά να πιέζεις καταστάσεις γιατί κάποιοι το απαιτούν. Στην τελική δε με νοιάζει πόσο θα χρειαστεί να βγει κάτι νέο αν δεν αντιπροσωπεύει εμάς.

-Η νίκη σας με το Νορβηγικό Grammy στο προηγούμενο άλμπουμ σας δε σας πίεσε ή δε σας έδωσε ώθηση για να πάτε πιο σκληρά το εγχείρημα των Nekromantheon;

Σίγουρα μας έδωσε ώθηση, και ήταν και καλό για την κατάσταση και το όνομα της μπάντας, αλλά δε μπορούσε να μας πιέσει απλώς για να πούμε ότι θα κυκλοφορήσουμε κάτι. δε θα θέλαμε να αποκλίνουμε από τους στόχους μας. Το thrash metal μας θέλαμε να είναι 100% τέλειο, αλλιώς θα είναι βαρετό. Θέλουμε από τη μία να είναι γρήγορο και τεχνικό, αλλά εξίσου σκοτεινό και άμεσο. Αυτά είναι τα στάνταρτ μας στη μουσική, για αυτό εστιάζουμε, και χαίρομαι επίσης που υπάρχουν νεότερες μπάντες που έχουν τις ίδιες βλέψεις.

-Ο δίσκος σας ακούγεται τόσο old school μα κι αρκετά ανανεωμένος. Όλο αυτό το διάλειμμα βοήθησε να φορτίσετε μπαταρίες και να ψάξετε για νέα μονοπάτια;

Ίσως. Θα μπορούσε να έχει κυκλοφορήσει από τη μία κάτι νωρίτερα αλλά δώσαμε τόση βάση στους Obliteration κι ο Arild, ο τραγουδιστής μας, στους Black Viper επίσης, με πιο 80s heavy ιδέες, αλλά ότι μας έκαναν οι υπόλοιπες ασχολίες λίγο να ξεφύγουμε ισχύει. Επίσης αυτό το διάλειμμα βοήθησε να επαναφορτιστούμε κάπως. Γενικά ζούμε γύρω από τη μουσική, και το να ψάχνεις, να ασχολείσαι και να βλέπεις τόσες μπάντες τριγύρω όλο αυτό το χρονικό διάστημα σίγουρα σε επηρεάζει. 

-Σε κάθε σας δουλειά, αλλά ειδικά στην τωρινή, υπάρχουν στοιχεία που ενώνουν το thrash σας με μια black και death αισθητική. Αυτό είναι κάτι σκόπιμο όλον αυτόν τον καιρό ή έρχεται φυσικά;

Νομίζω πως είναι φυσικό. Όταν ενσωματώνεις σε κάτι thrash πράγματα από το πρώιμο black ή το πρώιμο death έχουν και συνοχή, αλλά δίνουν και μια ιδιαίτερη δυναμική. Αυτές οι σκηνές, έχουν κοινά μεταξύ τους, και το βλέπεις σε πολλά συγκροτήματα ή σε πολλά ανάμικτα ιδιώματα, και μάλλον έχεις δίκιο. Μάλλον έρχεται για να μείνει και σε εμάς από δίσκο σε δίσκο.

-Ο νέος σας δίσκος λέγεται "Visions Of Trismegistos". Οι τρεις μεγάλες δυνάμεις θα μπορούσαν να είναι αναφορικά και οι δυναμικές των τριών extreme ιδιωμάτων, thrash-black-death;

Πολύ ωραία παρατήρηση και αναφορά, αλλά δεν υπάρχει κάποιο άλλο νόημα πέρα από το προφανές της ερμητικής φιλοσοφίας και του μυστικισμού, με τον Ερμή τον Τρισμέγιστο και τον γνωστικισμό που δίδαξε. Θέλαμε να δείξουμε την ενσάρκωση και την παρουσία του θεου Ερμή μέσα από τον μυστικισμό ή τον Θωθ που αναφέρουν οι Αιγύπτιοι. Αυτό είναι και το concept στο άλμπουμ.

-Όλη αυτή η αγάπη για τον ελληνισμό και τη μυθολογία πώς προέκυψε;

Πολύ καιρό πριν, ο κιθαρίστας μα είχε πάει για διακοπές στην Ελλάδα, ένα καλοκαίρι, και συγκεκριμένα στην Πάργα. Εκεί, ανάμεσα στις διάφορες περιηγήσεις, ήταν και ο χώρος του Αχέροντα και το Νεκρομαντείο, του έμεινε τόσο πολύ αυτό που ήθελε οπωσδήποτε να το κάνει όνομα στη μπάντα. Αυτή ήταν και η αρχή. Είναι πολύ σύνηθες να βλέπεις Νορβηγικές μπάντες κάθε τόσο να ασχολούνται με τη Σκανδιναβική μυθολογία, και κάποιες φορές καταντά βαρετό, οπότε ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον να βλέπεις μια Νορβηγική μπάντα να ασχολείται με την Ελληνική ή τη Ρωμαϊκή μυθολογία. Μπορεί και κάποιος που δε ξέρει για αυτά, να βρει κάτι που να του κεντρίσει το ενδιαφέρον, από τα μυστήρια και τις θεότητες μέχρι τα έπη όπως την Ιλιάδα, ή σε κάτι πιο αναγεννησιακό όπως η Κόλαση του Δάντη. Είναι πράγματα που μας ιντριγκάρουν, κι έχουν και κάτι το εξωτικό και πάντα σκοτεινό.

-Μιας και το άλμπουμ λέγεται "Visions Of Trismegistos", προσωπικά, ποια δύναμη της μπάντας θεωρείς πιο μεγάλη για να υλοποιήσει το όραμά σας;

Δύσκολο να πω χαχα. Ίσως η δική μας δύναμη στον ήχο, σαν μπάντα, και τα άγρια σόλο μας χαχα. Βασικά είναι συνδυασμός πραγμάτων που ενώνουν τις δυνάμεις του καθενός για κάτι καλό. Γενικά η αγριάδα του ήχου και η αμεσότητα μας, νομίζω είναι κάτι που μπορεί να παρασύρει τον ακροατή. Αλλά σίγουρα εγώ είμαι φανατικός των σόλο, οπότε θεωρώ πως είναι άσος μας χαχα.

-Όλοι ξέρουμε το metal στη Νορβηγία λόγω της black σκηνής, παρόλα αυτά βλέπω πολλές thrash μπάντες στη χώρα τελευταία. Θεωρείς πως δημιουργείται μια νέα σκηνή σιγά σιγά;

Δε ξέρω αν δημιουργείται σκηνή, σίγουρα όμως δεν είναι και μεγάλη ούτε με πολλές μπάντες. Πάνω κάτω τρεις είναι όλες κι όλες χαχα, αλλά σε μια μικρή χώρα, σαν εμάς, βλέπεις διάφορα είδη. Το καλό metal στη Νορβηγία τα τελευταία χρόνια είναι μαζεμένο σε μια μικρή σκηνή που σίγουρα θα χωριστεί σε διάφορα παρακλάδια, αλλά σίγουρα κυρίως σε thrash, black, doom ή στο ψυχεδελικό rock, και οι περισσότεροι μεταξύ μας γνωριζόμαστε και αράζουμε όπου βρεθούμε. Σίγουρα υπάρχει μια παράδοση στη χώρα, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, δε ξέρω μήπως η κατάσταση με τον κορονοϊό, στο τέλος φτιάξει τα πράγματα και δώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις μπάντες. Το επίπεδο του Νορβηγικού metal είναι πολύ υψηλό αλλά σε λίγες μπάντες, μικρή χώρα, μικρή σκηνή.

-Προσωπικά, μιας και βλέπω μια κοινή αγάπη για την Ελλάδα, έχεις κάποια αγαπημένη ελληνική μπάντα;

Φυσικά τους Dead Congregation (σσ: στη συνέντευξη φορούσε μπλούζα τους), τους Zemial, ειδικά τις πρώτες τους δουλειές, καθώς και οι Necromantia έχουν φοβερό και πρωτότυπο υλικό, Οι Τhe Psalm από τη Θεσσαλονίκη μου αρέσουν επίσης, και είχαμε παίξει μαζί όταν είχαμε έρθει με τους Obliteration.

-Σχετικά με το μέλλον, πιστεύεις πως το επόμενο άλμπουμ της μπάντας θα αργήσει τόσο ή θα έρθει νωρίτερα;

Πιστεύω πως θα έρθει πολύ νωρίτερα, μιας και η φάση της μπάντας είναι σε πραγματικά πολύ καλή κατάσταση και με ένα ωραίο vibe, οπότε είμαστε πιο επικεντρωμένοι από ποτέ, ξέρουμε καλύτερα τι θέλουμε, έχουμε πάρει τα πάνω μας κι έχουν πέσει ήδη οι πρώτες ιδέες. Ο ντράμερ μας δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση αυτή τη στιγμή, οπότε είναι απόλυτα επικεντρωμένος σε εμάς, εγώ έχω μόνο τους Nekromantheon και τους Obliteration που δεν είναι ιδιαίτερα ενεργοί, και η κατάσταση με την πανδημία, μιας και μας κράτησε μέσα  μας έκανε να ασχοληθούμε περισσότερο με συνθετικές διαδικασίες. Νομίζω πως θα έρθει η νέα δουλειά αρκετά σύντομα, και ίσως λίγο διαφορετική.

-Τι εννοείς διαφορετική δηλαδή;

Συζητάμε να χαλαρώσουμε κάποια πράγματα, να πάμε σε πιο περίεργα και δυσαρμονικά μονοπάτια, αλλά να κρατήσουμε και το thrash μας. Δε σκεφτόμαστε για κάτι "πειραματικό", αλλά ίσως κάτι πιο κοντά στο Ανατολικοευρωπαϊκό black metal, άλλους ρυθμούς και πράγματα που ενδεχομένως να μας ανανεώσουν κι άλλο. Δε νομίζω να είναι τεράστιες και δραστικές αλλαγές, αλλά κάτι νέο στον δρόμο των Nekromantheon, με περισσότερη μοχθηρότητα.

-Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Υποστηρίξτε την τοπική σας αγορά, και τις μπάντες σας αυτούς τους τρελούς καιρούς!

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: