Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Cryptosis στο Metal View: Θέλουμε ο ακροατής να σκέφτεται και να φαντασιώνεται το μέλλον

Θέλει αρετή και τόλμη να τα παρατάς όλα και να χτίζεις από την αρχή το όνειρό σου. Κάπως έτσι μάλιστα το σκέφτηκε και η Ολλανδική τριάδα των Cryptosis, που υπό ένα σκοτεινό, φουτουριστικό και δυσοίωνο πρίσμα, άφησαν κατά μέρος τα πεπραγμένα των Distillator, και μπήκαν σε τροχιά για το νέο του άλμπουμ, το "Bionic Swarm". Σε έναν συνδυασμό του παρόντος με το μέλλον, οι δύο βασικοί πυλώνες των εν λόγω thrashers, o μπροστάρης Laurens Houvast κι ο μπασίστας Frank Te Riet μίλησαν στο Metal View.

-Πρώτα απ 'όλα, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς αποφασίσατε να αφήσετε το όνομα των Distilator πίσω και τώρα να έρθετε ως Cryptosis;

Laurens: Η αλλαγή του ονόματος ήταν μια ιδέα που υπήρχε στο μυαλό μας τα τελευταία 2 χρόνια περίπου. Όταν ιδρύσαμε τους Distillator, στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε καθαρό παλιό thrash metal στη φλέβα των Slayer, Sodom και Exodus. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 ετών κάναμε πολλά υπέροχα πράγματα με κυριότερα το 70.000 Tons Of Metal, μεγάλες περιοδείες με Metal Church, Pestilence, Vektor και Angelus Apatrida, και παίξαμε ως βασικά support για τους Anthrax, Gojira, Testament, WASP μεταξύ άλλων. Γνωρίσαμε περισσότερα συγκροτήματα εκτός του είδους μας και αναπτύξαμε μια πιο διαφορετική γεύση της μουσικής. Νιώσαμε ότι απομακρυνόμασταν από τον κλασικό thrash metal ήχο και παρατηρήσαμε ότι αναπτύσσουμε έναν δικό μας ήχο. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του τραγουδιού του άλμπουμ "Summoning" αποφασίσαμε ότι θέλαμε να κάνουμε ένα «τρίπτυχο». Το πρώτο άλμπουμ είναι για το παρελθόν, το δεύτερο για τις τρέχουσες ώρες και το τελευταίο για το μέλλον. Νιώσαμε έναν έρωτα για την επιστημονική φαντασία και αποφασίσαμε να εμμείνουμε σε αυτό.

Frank: Δεδομένου ότι η δουλειά μου έχει να κάνει με το branding, παρατήρησα ότι το όνομα της μπάντας μας "Distillator" και η σχέση που είχαν πολλοί άνθρωποι με αυτό (που ήταν ένα τυπικό thrash metal συγκρότημα) δεν ταίριαξαν και μια νέα κατεύθυνση με τις θεματικές και την ταυτότητά μας δε θα μπορούσαν να συνάδουν. Έτσι διαλύσαμε την πρώτη μας μπάντας μετά  το split album μας το 2018. Έμεινε μια ιδέα, μέχρι να μπούμε στο στούντιο για την ηχογράφηση του "Bionic Swarm". Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας σύνθεσης τραγουδιών, ουσιαστικά απλώς αφήσαμε τη δημιουργικότητά μας να ρέει και δεν δώσαμε μεγάλη προσοχή σε ποιο είδος θα πήγαινε ή τυπικά θα έπρεπε να έχει. Για εμάς, απλώς χρειάστηκε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο μεγαλειώδες και δυνατό. Ακούσαμε το τελικό μάστερ του άλμπουμ, κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον και αποφασίσαμε να αλλάξουμε το όνομα και να το κάνουμε ντεμπούτο του νέου μας συγκροτήματος, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν ακόμα χωρίς όνομα. Αποφασίσαμε να ονομάσουμε αυτή τη νέα ομάδα «Cryptosis», που, για εμάς, σημαίνει "τεχνολογική ύπνωση", μια κρυπτογράφηση. Αυτό το όνομα μας ενώνει με την επιστημονική φαντασία που θα θέλαμε.

-Αυτό το άλμπουμ παρέχει μια πολύ δυνατή και μαζεμένη τεχνική και prog προσέγγιση. Ήταν μια δοκιμή που θέλατε να επιχειρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα;

L: Ήταν μια φυσική εξέλιξη με τα χρόνια που μας έφερε σε αυτό το σημείο. Αν δεις για παράδειγμα το τελευταίο σπλιτ μας ως  Distillator με το Space Chaser από τη Γερμανία, θα προσέξεις πως ακούγονται πολλά prog και τεχνικά τραγούδια εκεί. Αναγεννημένοι ως Cryptosis έχουμε μια καθαρή στάση. Ως νέο συγκρότημα με το ντεμπούτο άλμπουμ του στη Century Media Records, έχουμε θέσει τα θεμέλια για κάτι που δεν συνδέεται συγκεκριμένα με ένα είδος. Αυτό μας δίνει πολύ χώρο για να αναπνέουμε και να είμαστε δημιουργικοί στο μέλλον.

- Επίσης, βλέπω ένα πολύ δυστοπικό συναίσθημα σε ολόκληρο το άλμπουμ, νομίζετε ότι στο μέλλον θα είναι πολύ δύσκολα πράγματα;

F: Το Bionic Swarm είναι ένα πρωτότυπο άλμπουμ που αποτελείται από οκτώ δυστοπικές ιστορίες που έλαβαν χώρα το έτος 2149. Κάθε κομμάτι είναι μια προσωπική αφήγηση συγκεκριμένης προόδου ή τεχνολογικών εξελίξεων που βλέπουν τα μάτια των κατοίκων του, τόσο ανθρώπινων όσο και μη ανθρώπων.

L: Οι έννοιες του άλμπουμ αφηγούνται ιστορίες για τη σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας. Πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι τεχνολογίες στο μέλλον, εάν εφευρεθούν ποτέ, δεν ξέρουμε. Οι έννοιες βασίζονται σε sci-fi / fantasy, αλλά με μια ρεαλιστική πινελιά. Εάν πριν από 130 χρόνια, θα είχατε πει στους ανθρώπους ότι όλοι θα είχαμε έναν σούπερ υπολογιστή στις τσέπες μας κάθε μέρα, δεν θα σας πίστευαν. Οι ιστορίες μας πραγματοποιούνται 130 χρόνια στο μέλλον, σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Ο ουρανός είναι το όριο. Γι 'αυτό πιστεύουμε ότι είναι τόσο ενδιαφέρον να γράφουμε σχετικά με αυτά τα θέματα. Μια βιωνική ανάπτυξη δηλαδή. Αυτό το κάνουμε ήδη στις μέρες μας, αλλά στο 2149 αυτό σίγουρα θα είναι σε πολύ υψηλότερο και πιο εξελιγμένο επίπεδο. Θέλουμε λοιπόν ο ακροατής να σκέφτεται και να φαντασιώνεται και το μέλλον. Τους δίνουμε τη νοοτροπία και η φαντασία είναι δική του. 

-Πώς σκεφτήκατε μια τέτοια ιδέα επιστημονικής φαντασίας; Πώς πιστεύετε  ότι θα είναι ο κόσμος μέχρι το 2149;

L: Πιστεύουμε ότι ορισμένες έννοιες σε αυτό το άλμπουμ δεν είναι εντελώς μη ρεαλιστικές αν το δούμε από συγκεκριμένες οπτικές γωνίες, όπου άλλες έννοιες στο άλμπουμ έχουν λίγο περισσότερη φαντασία. Πιστεύουμε ότι το μέλλον μπορεί να έχει τέτοιου είδους επιστημονικές εξελίξεις, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για το καλό όσο και για το κακό.

F: Η ιδέα του δεύτερου κομματιού στο άλμπουμ "Decypher" αφορά την ανθρωπότητα που βασίζεται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία. Το 2149, είναι η ίδια η τεχνολογία που κρατά τους ανθρώπους φυλακισμένους σε αυτήν. Αυτό συμβαίνει και σήμερα, αλλά θα είναι ακόμη πιο έντονο σε 100 χρόνια από τώρα. Το τραγούδι είναι γραμμένο από την προοπτική της τεχνολογίας, που βλέπει την ανθρωπότητα ως κοπάδι της. Όπως οι άνθρωποι κοιτάζουν τα ζώα ως πηγή διατροφής τους δηλαδή. Η ιδέα του ένατου κομματιού στο άλμπουμ "Mindscape" αφορά τη ρομποτική που έχει σχεδόν αναλάβει τη δουλειά των ανθρώπων. Οι άνθρωποι βαριούνται μέχρι θανάτου και διερευνούν άλλους τρόπους για να σκοτώσουν το χρόνο τους. Είναι σαν να υπάρχει ένα νέο είδος συνθετικών ναρκωτικών στην αγορά όπου μπορείς να ξεφύγεις από την πραγματικότητα και να μπεις σε έναν σουρρεαλιστικό κόσμο φαντασίας. Όπως και η ηρωίνη, αυτό το ναρκωτικό είναι εξαιρετικά εθιστικό και καταστροφικό. Κάθε φορά που το χρησιμοποιείς, η πιθανότητα θα αυξάνεται για να κολλήσετε στο ταξίδι. Μουσικά και στιχουργικά, το τραγούδι είναι γραμμένο σαν να πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αυτό το ναρκωτικό και να ζήσετε μόνοι σας το ταξίδι μέσα από το τραγούδι.

-Ολόκληρη η ιδέα και η νοοτροπία του δίσκου επηρεάστηκε από την τρέλα της πανδημίας τώρα;

F: Φαίνεται αστείο, γιατί στην πραγματικότητα ολοκληρώσαμε αυτό το άλμπουμ πριν από την έναρξη της πανδημίας, περίπου τον Ιανουάριο του 2020. Λόγω του Covid και της νέας μας συμφωνίας με την Century Media Records, αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει το δίσκο ένα χρόνο αργότερα στις 26 Μαρτίου 2021 .

-Ποιο είναι το πιο δυστοπικό πράγμα που μπορεί να υπάρξει κατά τη γνώμη σας;

L: Να είσαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα μείνει στη Γη,  χωρίς κοινωνικές επαφές και συντρόφους. Εντελώς μόνος μέχρι να πεθάνεις.

- Σχετικά με το άλμπουμ και πάλι, νομίζω ότι υπάρχει ένα δυνατό αίσθημα κοντά σε αυτό των Voivod μέσα σε αυτό, αλλά με μια πιο φρέσκια πινελιά. Είναι ένα από τα συγκροτήματα που σας εμπνέουν ή σας επηρεάζουν;

F: Όχι απαραίτητα. Ακούμε πολλά άλλα είδη όπως prog rock, τζαζ, όπερα και ηλεκτρονική μουσική της δεκαετίας του 70. Αν και παίζουμε σε μια metal μπάντα, αυτά τα άλλα είδη επηρεάζουν κατά κάποιο τρόπο το υποσυνείδητό σας. Σε όλους τους αναγνώστες που ενδιαφέρονται πραγματικά για αυτό το θέμα, έχουμε κυκλοφορήσει μια λίστα αναπαραγωγής στη σελίδα Spotify για κάθε μέλος της μπάντας. Μπορείτε να δείτε τη μουσική που μας εμπνέει πραγματικά. Όταν γράφαμε το «BIONIC SWARM» ήμουν πραγματικά επηρεασμένος σε κινηματογραφικές μουσικές. Νομίζω ότι με βοήθησε πολύ όταν έγραψα το outro για το 3ο τραγούδι στο άλμπουμ «Prospect of Immortality». Η αντίθεση μεταξύ του εξαιρετικά μεγάλου και του επικού μέρους και του ήσυχου τέλους είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο.

- Πιστεύετε ότι το όνομα των Cryptosis και του "Bionic Swarm" ανοίγει μια νέα εποχή για εσάς;

L: Ναι, σίγουρα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που είμαστε συνδεδεμένοι με μια μεγάλη εταιρεία. Η Century Media Records έχει ήδη καταστήσει πολύ καλά τα πράγματα με δυνατότητες που θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε μόνο στο παρελθόν.

-Υπάρχουν σχέδια για συναυλίες ή livestream show;

F: Θα κάνουμε ένα livestream show για το νέο μας άλμπουμ στις 24 Απριλίου στις 21:45. Είναι 100% δωρεάν και μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο Facebook και στο YouTube. Θα είναι μια ειδική παράσταση όπου θα παίξουμε ολόκληρο το άλμπουμ από από την αρχή μέχρι το τέλος. Συντονιστείτε να το δείτε!

-Σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη, τα τελευταία λόγια είναι δικά σας ...

Το πρώτο μας άλμπουμ "BIONIC SWARM" θα κυκλοφορήσει στις 26 Μαρτίου στο Century Media Records. Θα κυκλοφορήσει ως Gatefold LP + CD, Digipak CD και κασέτα. Εάν γουστάρετε περισσότερο φυσικές μορφές, επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

ENGLISH VERSION

 -First of all I would like to ask you how did you decide to leave Distilator behind, and now united Cryptosis?

Laurens: Changing the name was an idea that has been dwelling in our minds for the past 2 years or so. When we founded Distillator, our goal was to deliver pure old-school thrash metal in the vein of Slayer, Sodom and Exodus. During the first 5 years we did a lot of great stuff with highlights being 70.000 tons of metal, nightliner tours with Metal Church, Pestilence, Vektor and Angelus Apatrida, direct support for Anthrax, Gojira, Testament, WASP just to name a few. We got to know more bands outside our genre and developed a more diverse taste of music. We felt that we were drifting away from the classic thrash metal sound and noticed we were developing a sound of our own. At some point during the songwriting of the Summoning album we decided that we wanted to make a “triptych”. The first album is about the past, the second out current times and the last about the future. We fell in love with the sci-fi themed concepts and decided to stick onto it. 

Frank: Since my work is all about branding and identity, I noticed that our band name “Distillator” and the association that many people had with it (which was a typical thrash metal band) didn’t add up. The new direction that we were headed in didn’t match the lyrical themes at all. At this point we just finished our split album in 2018. It kind of stayed an idea, until we hit the studios for the recording of “Bionic Swarm”. During the whole songwriting process we basically just let our creativity flow and didn’t pay much attention to what genre it had, or should have. For us it just needed to sound as great and powerful as possible. We listened to the final masters of the album, looked at eachother and decided to change the name and make it the debut of our new group, which at that time was still unnamed. We decided to name this new group “Cryptosis'', that, for us, stands for “technological hypnosis”. This name connects to the concept albums we want to release, about futurism and sci-fi. 

-This album provides a very massive technical and progressive approach. Was it a trial that you wanted for a long time?

L: It was a natural development over the years that brought us to this point. If you take for example the last Distillator split album (with Space Chaser from Germany), you already hear a lot of progressive and technical songs on there. Reborn as Cryptosis we got a clean slate. As a new band with a debut album at Century Media Records, we have laid the foundation of something that is not specifically bound to a genre. This gives us a lot of space to breathe and to be creative in the future. 

-Also I see a very dystopian feeling in the whole album, do you think that the future holds very difficult things?

F: Bionic Swarm is a concept album consisting of eight dystopian stories that take place in the year 2149. Each track is a personal narrative of certain progress or technological advancements seen through the eyes of its inhabitants, both human and non-human. 

L: The concepts on the album tell stories about the dark side of technology. How these technologies will be used in the future, if they are ever invented, is yet to be seen. Our debut album is a concept album containing various stories that take place in the year 2149. The concepts are sci-fi/fantasy based, but with a realistic touch. If 130 years ago, you would have told people we would all have a super computer in our pockets with us every day, they would not have believed you. Our stories take place 130 years into the future, practically anything can happen. The sky is the limit. That’s why we think it’s so interesting to write about these topics. Bionic augmentations? We are already doing that nowadays, but in 2149 this will sure be at a much higher and sophisticated level. So we want the listener to think and fantasize about the future too. We’re giving them the mindset, the imagination is theirs.

-How did you think about a sci-fi concept? How do you believe that will be the world until 2149?

L: We think that some concepts on this album are not totally unrealistic if you look that them from certain angles, where other concepts on the album have a bit more fantasy intertwined. We think the future might hold these kinds of developments, which in turn can be used for both good and bad. 

F: The concept of the second track on the album “Decypher” is about humanity relying more and more on technology. In 2149, it is the technology itself that holds the people in its grasp. It’s happening today, but it will be even more intense a 100 years from now. The song is written from the perspective of technology, who looks down on humanity as its cattle. Like humans look down on animals as a source of their nutrition. The concept of the ninth track on the album “Mindscape” is about robotics that have almost completely taken over people's jobs. People are bored to death and are exploring other ways to kill time. There is a new kind of synthetic drug on the market where you can escape reality and enter a hyper realistic fantasy world. Just like heroin, this drug is highly addictive and damaging. Each time you use it, the chance will increase to get stuck inside the trip. You will be in a constant state of mindscape. Musically and lyrics wise, the song is written like you are going to use this drug and experience the trip yourself.

-The whole idea and concept of the album influenced you by covid situation or sth?

F: It’s a funny question, because we actually finished this album before the start of the pandemic, around January 2020. Because of Covid and our new deal with Century Media Records, it was decided to release the record a year later on March 26th 2021. 

-Which is the most dystopian thing that exists in your opinion?

L: Being the last human left on earth without any social contacts. Totally alone until you die.

- About the album again, I think that there is a strong Voivodian feeling on it but with a fresher touch. Is it one of the bands that inspire or influence you?

F: Not necessarily. We listen to a lot of other genres like 70’s prog rock, jazz, opera, and electronic music. Though we play in a metal band, these other genres influence your subconsciousness somehow. To all readers who are really interested in this topic, we have released a playlist on our Spotify page for each band member. You can check out the music that really inspires us. When we were writing “BIONIC SWARM” I was really into film scores. I think that helped me a lot when I was writing the outro for the 3rd song on the album “Prospect of Immortality”. The contrast between the super big and epic part and the quiet fade out is what I love the most about it. 

-Do you think that the name of Cryptosis and "Bionic Swarm" open a new era for yourselves?

L: Yes, most definitely. This is the first time we are signed to a major label. Century Media Records has already made things possible that we could only dream of in the past. 

-Are there any plans for shows or a livestreaming?

F: We are doing a live stream album release show on April 24th at 20:45 CET. It’s 100% free and can be watched on Facebook and YouTube. It will be a special show where we will play the entire album from front to back. Make sure to check it out!

-Thank you for this interview, the last words are yours…

Our debut album “BIONIC SWARM” will be out March 26th on Century Media Records. It will be released as Gatefold LP+CD, Digipak CD and cassette tape. Make sure to check out! If you are more into physical formats, please visit our webshop. 

John Hartzaniotis

Δεν υπάρχουν σχόλια: