Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Nordjevel στο Metal View: H μπάντα είναι ένας ανοιχτός κόσμος, όπως και το ίδιο το metal

Η μεταλομάνα Νορβηγία με το ακραίο της και σκανδαλώδες υπόβαθρο, μας χαρίζει κάθε φορά κι από πληθώρα κυκλοφοριών και συγκροτημάτων. Οι Διάβολοι του Βορρά, Nordjevel, οργισμένοι, αιμοδιψείς και επιθετικοί ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το νέο τους ΕΡ με διάφορα στοιχεία και αναμίξεις. Για τον επερχόμενο "Fenriir" τον λόγο παίρνει στο Metal View ο μπροστάρης του black metal σχήματος, Doedsadmiral ο οποίος βάζει στη σειρά όσα συμβαίνουν στο ψυχρό και σκοτεινό στρατόπεδό του.

 -Αρχικά ακούγοντας το ΕΡ σας νιώθω να ακούω κάτι φρέσκο τον ήχο σας. Περνάει και σε εσάς αυτό, το νιώθετε;

Μμ, και ναι και όχι. Τα δύο κομμάτια ''Fenriir" και "Rovdyr" είναι λίγο παλαιότερα, αφού γράφτηκαν την περίοδο που ετοιμάζαμε το πρώτο μας άλμπουμ και το ΕΡ μας, "Krigsmakt". Βέβαια καταλαβαίνω τι εννοείς, αφού τα φρεσκάραμε λίγο κι έχουμε και ένα νέο κομμάτι, το "Gnawing The Bones" που είναι σαν πρόδρομος του άλμπουμ. Το επόμενο άλμπουμ θα πάρει έναν πιο διαφορετικό δρόμο, και όλα μαζί τα κομμάτια στο ΕΡ δημιουργούν ένα ενιαίο κλίμα στο ύφος και το πνεύμα της μπάντας. Τίποτα από όλα αυτά δε μπορούσαν να μπουν καθαρά σε κάποιο άλμπουμ, οπότε αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ανεξάρτητη κυκλοφορία μιας και πιστεύαμε πως όλα τα κομμάτια άξιζαν να αναδειχθούν. 

-Αυτό το ΕΡ έχει καθαρά έναν δικό του χαρακτήρα, αφού πέρα από το παρελθόν και το παρόν, ενώνει το black metal σας με το death, το heavy και την τεχνική, κι έχετε και μια διασκευή στο "Fallen Angel" των Possessed. Ήταν δύσκολο εγχείρημα να ενώσετε όλα αυτά τα στοιχεία μαζί;

Το ΕΡ δημιουργήθηκε μέσα στην πρόκληση της πανδημίας κι αρχικά λέγαμε να βγάλουμε το άλμπουμ μας πρώτα που θα το γράφαμε μάλιστα στα studio Fredman στη Σουηδία. Αντ'αυτού είπαμε σαν εξέλιξη της μπάντας να δουλέψουμε αυτό το ΕΡ, κι έτσι πήραμε στοιχεία που αγαπάμε, που μας έχουν εμπνεύσει και που έχουν υπάρξει ή θα υπάρξουν στη μπάντα. Η διασκευή στους Possessed ήταν ένα κομμάτι που θέλαμε να φέρουμε στα μέτρα μας και να προβληθεί ένα πιο death στοιχείο της μπάντας. Έτσι μπορούμε να προηγηθούμε σε πολλά ιδιώματα. Δεν ήταν τόσο δύσκολο αφού εγώ κι ο Destructhor βάλαμε τα ακούσματα μέσα μας και βοήθησαν επίσης ο Dominator και ο DeZeptiCunt αλλά ήρθε σε μια δύσκολη εποχή.

-Με όσα φέρνει αυτό το ΕΡ πιστεύεις ότι ανοίγει μια νέα εποχή για τη μπάντα;

Δε νομίζω, όχι. Ξέρω πολύ κόσμο που χωρίζει τους Nordjevel σε δύο κατηγορίες, σε αυτή του πρώτου δίσκου και σε αυτή του δεύτερου. Πάντα θέλουμε να είμαστε ευθείς και αυθόρμητοι, γράφοντας τη μουσική που θέλουμε και θα ακούγεται πάντα φρέσκια. Ακόμα κι εγώ σαν mainman της μπάντας πολλές φορές εκπλήσσομαι για το που μας πηγαίνει η μουσική και σε τι κόσμους μας οδηγεί μέσα από τις ιδέες μου, ή τις κιθάρες του Destruchtor για παράδειγμα. Αυτό το ΕΡ περισσότερο "παντρεύει" τις εποχές και μας δημιουργεί την περιέργεια για το που πηγαίνουμε. Ακόμα είναι λίγο άγνωστο χαχα. Κανείς μας δε ξέρει τι θα φέρει ο νέος δίσκος και το μέλλον μας.  Μ'αρέσει αυτό!

-Η μπάντα σε κάθε δίσκο πειραματιζόταν και έδειχνε κάτι νέο και ενδιαφέρον. Αυτή η αναζήτηση θα μπορούσε να είναι μέρος της ταυτότητας των Nordjevel;

Σίγουρα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν ακολουθούμε νόμους και κανόνες. Διάφοροι θα μας πουν από extreme black metal μέχρι melodic black metal ή death/black metal. Δεν είμαι σίγουρος αν έχουμε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή αν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ή ακόμα και να αναστήσουμε πράγματα. Δε θέλουμε να επαναλάβουμε ή να αντιγράψουμε κάτι που έχει παιχτεί και ειπωθεί στις πρώτες μέρες. Δεν το σκεφτόμαστε πολύ βέβαια, απλώς εξελισσόμαστε γιατί οι Νordjevel είναι ένας ανοιχτός κόσμος, όπως και το ίδιο το metal. Aπό το black metal στο death ή το thrash, δε βάζουμε όρια. Μπορεί στιχουργικά να φαινόμαστε ως black metal μπάντα αλλά σίγουρα δεν είμαστε μουσικά μόνο αυτό. Είναι αυτό που έλεγα και πριν. Σίγουρα αυτή είναι η ταυτότητά μας και κομμάτι του προσωπικού μας χαρακτήρα.

-Το Νορβηγικό black metal είναι ένα trademark στον ακραίο χώρο. Οι Nordjevel θέλουν να εξελίξουν με τη μουσική τους όλο αυτό που ξέρουμε από τη χώρα;

Όχι, απλώς θέλουμε να είμαστε αληθινοί στο συναίσθημα και το πνεύμα μας. Θέλουμε οι αξίες των Nordjevel να είναι ζωντανές χωρίς να υπεραναλύουμε αυτό που κάνουμε κι αυτό που βγαίνει από μέσα μας. Αν τώρα αυτό δίνει κάτι παραπάνω στη σκηνή και στο Νορβηγικό black metal σίγουρα με κάνει να νιώθω ακόμα καλύτερα, αν τώρα μένει μόνο στο θέμα της μπάντας είμαι πάλι ok. Όταν νιώθω πως ακολουθώ το σωστό μονοπάτι για εμένα, όλα τα άλλα δε με επηρεάζουν. Θέλουμε απλώς να είμαστε 100% σίγουροι για τον εαυτό μας. Σημασία έχει να μιλά η μουσική μόνη της.

-Τόσο ο τίτλος του "Fenriir" όσο και το εξώφυλλό του, θέλει να συμβολίσει τη δύναμη της αρχαιότητας να κατασπαράξει όσα έφερε ο Χριστιανισμός;

Δεν είναι μυστικό με το artwork χαχα, και ο Fenrir ήταν ένα θηρίο της Σκανδιναβικής μυθολογίας. Είναι κάτι που νιώθουμε μέσα μας, είναι κάτι που σίγουρα θέλουμε να δηλώσουμε και είναι επίσης κάτι που ενώνει όχι μόνο τα μουσικά ηχητικά στοιχεία των δίσκων αλλά και των concept αφού ο πρώτος δίσκος ασχολείται πιο πολύ με το κλασικό Νορβηγικό, αρχαιοπρεπές στοιχείο, ενώ ο δεύτερος δίσκος στα πιο σατανικά και αντιθρησκευτικά μας συναισθήματα. Γράφοντας τους στίχους, εμπνέομαι κυρίως από τον ήχο της μουσικής μας και αυτό το συναίσθημα με παρασέρνει για το πως θέλω να εκφραστώ. Τώρα μοίρασα τον θάνατο, την ακρότητα και την καταστροφή με την μυθολογία και την αρχαιότητα. Θα ήθελα να δω το Fenrir να τρώει το κεφάλι ενός ιερέα συμβολικά. Είναι σαν ένας κύκλος να τελειώνει και να αρχίζει ένας άλλος.

-Όλα τα μέλη της μπάντας έχουν συνεργαστεί με διάφορες μπάντες, κάποιες mainstream όπως οι Morbid Angel, 1349 και Dark Funeral και κάποιες underground όπως οι Enepsigos και οι Ragnarok. Πιστεύεις πως αυτές οι ενασχολήσεις βοήθησαν στα βήματα των Nordjevel και στην ατμόσφαιρά τους;

Είναι δύσκολο να πω, γιατί στις αρχές λειτουργούσαμε σαν μια ερασιτεχνική μπάντα και ίσως ένα συνονθύλευμα επιρροών να ήταν πιο έντονο μέχρι να κατασταλάξουμε στη σκηνή. Όταν ο Destructhor και ο Dominator ήρθαν στη μπάντα, βοήθησαν ώστε τα πράγματα να γίνουν πιο επαγγελματικά. Αυτό βέβαια σημαίνει πως ο κόσμος πρέπει να περιμένει κάτι ανάλογο, αλλά με το line up που υπάρχει ειδικά τώρα, καταφέραμε να δουλέψουμε και να φτιάξουμε κάτι πιο δικό μας, και όχι κάτι κοπιαρισμένος από τις προηγούμενες μπάντες των υπολοίπων. Υπάρχει τρομερή χημεία και ο ένας παίρνει ιδέες από τον άλλον χωρίς να ανασκαλεύει το παρελθόν. Σίγουρα όλες αυτές οι συνεργασίες βοήθησαν στον επαγγελματισμό και την κατάρτιση του καθενός, αλλά το εκμεταλλευόμαστε τελείως διαφορετικά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


-Πριν μίλησες για τα σχέδια του νέου δίσκου. Ποιο είναι το γενικό του πλάνο και πότε να το περιμένουμε;

Με βάση τα πλάνα της εταιρείας, μάλλον θα κυκλοφορήσει γύρω στον Μάρτιο με Μάιο του 2022 και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το αρχικό μας σχέδιο και να πάμε στη Σουηδία για τις ηχογραφήσεις και την παραγωγή του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Είμαστε ακόμα σε ένα πολύ αρχικό στάδιο, κι όπως είπα δε ξέρουμε που πραγματικά θα οδηγηθούμε, αλλά σίγουρα τα πράγματα θα πάρουν μια ελαφρώς πιο διαφορετική κατεύθυνση και ίσως πιο ακραία. Όλα θα αποκαλυφθούν την τελευταία στιγμή.

-Ευχαριστώ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ κι εγώ. Τσεκάρετε το νέο μας ΕΡ και αναμένετε με την ίδια περιέργεια όπως εμείς το επόμενο μας άλμπουμ!

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: