Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

ZARATUS-IN THE DAYS OF WHORE (Album Review)

Στα κεφάλια των μελών των μεγάλων Thou Art Lord και Varathron, υπήρχαν πολλοί δαίμονες που επέμεναν να βγουν έξω και να τους μπολιάσουν γύρω από τον λεγόμενο hellenic black metal ήχο. Ο λόγος για τους Zaratus, οι οποίοι δύο χρόνια μετά το ΕΡ τους, κυκλοφορούν τώρα το πρώτο τους ολοκληρωμένο έργο με την ερεβώδη του ατμόσφαιρα, που ακούει στο "In The Days Of Whore".Η δραστηριότητα των μελών τους φαίνεται να είναι μεγάλη, και οι ανησυχίες τους ακόμα μεγαλύτερες όπως θα φανεί και στη συνέχεια.

Με μια ζεστή αλλά ιδιαίτερα απότομη φιλμική, ambient διάθεση, το "Ceremonies Before Light's Existence" ανοίγεται, δίνοντας στη συνέχεια πάσα σε διαδοχικά old school χτυπήματα γεμάτα μένος και ένταση. Με μελωδίες που δείχνουν την ταυτότητα και την καταγωγή της μπάντας, συνεχίζει το "Darkness And Decay", από εκεί που έμεινε η προηγούμενη σύνθεση δημιουργώντας κάτι απόκοσμο κι αβυσσαλέο, αφού κάθε τρίξιμο των riffs φέρνει ένα αγωνιώδες αίσθημα στην επιφάνεια, και μια κάθαρση στις παλιές μέρες των Rotting Christ, των Necromantia, και του βασικού σχήματος του Necroabyssious, τους Varathron.

Ακόμα πιο ωμό και στακάτο θα ακολουθήσει το ομώνυμο, "In The Days Of Whore", με τα heavy ξεσπάσματά του να σπάνε λίγο τη μανιώδη ταχύτητα που παίρνει ο δίσκος, ενώ τα πλήκτρα πλάι σε κάποιες ακουστικές πινελιές, με έναν αιθέριο αλλά σκοτεινό τόνο, χαρίζουν μαγεία. Το "The Haunted Palace" από την άλλη, με ανατολίτικες, μυστηριακές καταβολές μας στοιχειώνει, όπως ακριβώς πρέπει, και σε αυτό συμβάλλει αναμφίβολα η συνέχεια των ηλεκτρισμένων και ευθείων ρυθμών που παίρνουν κεφάλια στο πέρασμά τους.

Η συνέχεια που μας οδηγεί σταδιακά στην τελευταία στροφή μας καταλαγιάζει με τους αργούς τόνους του "Chaos And Blood", δίνοντας μια βασανισμένη doom γεύση στους κλασικούς, ελληνοπρεπείς μαυρομεταλλικούς του ήχους αν και ακριβώς σε κόντρα ρόλο, το "Heritage Of Fire" μας πυροδοτεί ξανά με την καταιγιστική του, γρήγορη κατεύθυνση, τις κιθαριστικές και φωνητικές του εκρήξεις και φυσικά την ακατέργαστη στιβαρότητα του ιδιώματος που υπηρετούν. Τέλος, το "Zoroastrian Priest" λήγει το τελετουργικό του δίσκου με ethnic επιρροές που μας οδηγούν στην Περσική αρχαιότητα και οτιδήποτε επικό μα και περίεργο υπάρχει εκεί, έως ότου να ξαναπεταχτούν οι φλόγες του ακραίου χαρακτήρα της μπάντας μέχρι να σφραγιστεί το τέλος.

To δίδυμο του Βασίλη Ζόμπολα με τον Στέφανο Necroabyssious δείχνει για τα καλά τα δόντια του, με τη σύμπραξη των Zaratus και αυτό το ντεμπούτο να τους βρίσκει σε τρομερή φορμα. Προφανώς δεν ανακαλύπτεται ο τροχός σε μια τέτοια δουλειά, αλλά το μεράκι και το πάθος ανασταίνει και αναβιώνει το χρυσοσκότεινο παρελθόν της "δικής" μας σκηνής, ειδικά για τους Έλληνες και ξένους φίλους του ήχου. Ο ευσεβής πόθος για τις μαύρες τέχνες και το απόκρυφο που υπάρχει από πίσω κάνει το "In The Days Of Whore" ένα αληθινό διαμάντι, ενώ η όλη αναγέννηση ενός τόσο ιστορικού ήχου, προκαλεί ενθουσιασμό και συνάμα νοσταλγία, τόσο από της πλευράς των ίδιων των Zaratus αλλά και από άλλα ανάλογα γκρουπ σαν τους Funeral Storm, Κatavasia, Synteleia και Yoth Iria.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: