Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

FUNERAL STORM/SYNTELEIA-THE ANCIENT CALLING (Split Review)

 Οι Funeral Storm με τους Synteleia αποτελούν δύο από τα πιο καυτά ονόματα του ελληνικού black metal που κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις των 90s, έχοντας μάλιστα κυκλοφορήσει και οι δύο σχετικά πρόσφατα τα ντεμπούτα τους. Φέτος το σχήμα του Wampyrion με τον Necroabsyssious ενώνει τις δυνάμεις του και συμμαχεί με το συγκρότημα των Nyctelios και Drakon Hesperion ώστε να μετουσιώσουν τον αποκρυφισμό με τη μυθολογία του Lovecraft σε ένα πλούσιο split υπό τον τίτλο "The Ancient Calling".


Με τον πένθιμο και συμβολικό τόνο του "Η Ζωή Εν Τάφω" το κλίμα μαυρίζει από τα πρώτα δευτερόλεπτα και οι νότες των Funeral Storm με το "Mistress Of The Night" μας ανυψώνουν και δίνουν μια ερεβώδη ενέργεια, προχωρώντας πιο άμεσα και ωμά, κόντρα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα και τον θείο χαρακτήρα της έναρξης, εξαπολύοντας φωτιά και ατσάλι τόσο στη μουσική σκοπιά, όσο και στα βορβορώδη φωνητικά του πρωτοστάτη των Varathron, δημιουργώντας μία ευθεία σύνθεση με επικά μελωδικά ξεσπάσματα. Δίχως μεγάλες αλλαγές, αλλά σαν ουσιαστική συνέχεια του εν λόγω έργου, οι Synteleia φέρνουν το "Stellar Return" με τη μονολιθική και πρωτόγονη αισθητική τους δίνοντας βάση στην κιθαριστική τους πλευρά με τις heavy επιρροές να συνάδουν πλάι στη μαυρίλα της προσωπικότητάς τους, όπως άλλωστε προστάζουν και τα Νοτιοευρωπαϊκά δεδομένα του μαυρομεταλλικού ιδιώματος. Εκτός αυτού όμως, οι ταχύτητες και η φορά των riffs δημιουργούν μια υποβόσκουσα, τραχιά λυρικότητα που μέσα στην αγριάδα και τα απότομα κοψίματα φτιάχνουν κάτι μαγικό, ανάλογο φυσικά του δεδομένου μυστηριακού ύφους.

Η υποχθόνια σύμπραξη των Μεγάλων Παλαιών με τον ¨Εξαποδώ" μόνο αποτυχημένη δε θα μπορούσε να φανεί, αφού το ακραίο στυλ και η βαναυσότητα του ήχου, βρίσκουν καταφύγιο σε τέτοιες θεματικές. Αυτή η μοχθηρή και συνάμα παλιομοδίτικη προσέγγιση όχι μόνο έρχεται να θυμίσει και να αναζωογονήσει, αλλά και να μάθει στους νεότερους πράγματα και στιγμές του παρελθόντος αναδεικνύοντας τον τίτλο της κυκλοφορίας. Εκτός των γνωστών όμως, αυτό που μένει στο άκουσμα του "The Ancient Calling", τέλος,  είναι μια μεστή, ζεστή και κατραμιασμένη δουλειά σαν φόρος τιμής σε μουσικές και λογοτεχνικές επιρροές που παραμένουν ζωντανές σε κάθε υπογραφή των δύο γκρουπ.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: