Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

ENFORCER-LIVE BY FIRE II (Live Album Review)

 Όπως φάνηκε, το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά, και οι απανταχού φίλοι της μουσικής έμειναν χωρίς συναυλίες και φεστιβάλ, με πολλές μπάντες να δίνουν "παρηγοριά στον άρρωστο" κυκλοφορώντας live δουλειές. Τούτου λεχθέντος, βλέποντας μάλλον ξανά live με το κιάλι, πολλές μπάντες συνεχίζουν αυτό το τροπάρι, για να νοσταλγήσουμε και να αναπολήσουμε αυτές τις ωραίες στιγμές. Ένα από τα συγκροτήματα που κάνουν αυτή την κίνηση στο 2021 είναι και οι Enforcer, δύο χρόνια μετά το "Zenith" με τη ζωντανή ηχογράφηση του "Live By Fire II".

Με πάθος και ένα ζεσταμένο κοινό να δίνει τις ιαχές του, το "Die For The Devil" με τα εφέ του και την παλιομοδίτική του αύρα ξεκινά να χώνει riffs και χτυπήματα με τον ιθύνοντα νου, Olof Wikstrand να δείχνει πως είναι σε απόλυτη φόρμα. Oι τρελαμένοι Μεξικάνοι στο κοινό πέρα από τον θαυμασμό τους που ακούγεται σε κάθε στιγμή, φαίνεται επίσης να απολαμβάνουν τα κομμάτια του τελευταίου πονήματος των Σουηδών, με το "Searching For You" και τις γκρούβες του, ή τα "Zenith Of The Black Sun" και "One Thousand Years Of Darkness".

Προφανώς το να κυκλοφορήσεις δίσκο σε μια χώρα στη Λατινική Αμερική, είναι φοβερό promotion αφού οι μεταλάδες εκεί ξέρουν να διασκεδάζουν κι αυτό φαίνεται σε κάθε εμπειρία συγκροτήματος, πόσο μάλλον ενός, όπως οι ίδιοι οι Enforcer που αναβιώνουν τα 80s με κάθε τους νότα. Συγκεκριμένα, χιτ όπως το "Undying Evil" και "Death Rides This Night" δημιουργούν αυτή την κολασμένη διάθεση που όλοι περιμένουν με τις σπίντες της μπάντας, ενώ και το "Mesmerized By Fire" ανάβει τις φωτιές του με τα leads και τις μελωδικές φωνές κοινού και τραγουδιστή που ενώνονται. Κάποια κιθαριστικά και ντραμ σόλο ανεβάζουν την αγωνία και τις εντάσεις, μας κρατούν ξάγρυπνους κι όλη η ενέργεια που πηγάζει μοιάζει σαν να την κάνουμε εικόνα, παρευρισκόμενοι και οι ίδιοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Φυσικά, πέρα από αυτά, υπάρχουν και στιγμές που δε θα περιμέναμε στο σετλιστ της μπάντας, όπως το σκοτεινό "From Beyond" ή το -ταιριαστό βέβαια-"Live For The Night" που είχε χρόνια να ακουστεί ζωντανά, ενώ αντιθέτως κομμάτια σαν τα "Scream Of The Savage", "Katana" και "Destroyer" ήταν αναμενόμενο να λάμψουν με την παρουσία τους αφού πλέον θεωρούνται κλασικά για τους ίδιους και τους οπαδούς τους. Κάπως έτσι, μέσα από εφιάλτες, όνειρα, μαυρίλα, φωτιά και θάνατο, φτάνουμε στο φινάλε με το "Midnight Vice", μπροστά στους μανιακούς χεβιμεταλάδες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ξανθός μπροστάρης πριν το τέλος, ριχνοντας και τις τελευταίες σταγόνες ιδρώτα που μπορεί να πέσουν εκείνη την καυτή βραδιά στα δερμάτινα, μέσα από τους βαρείς τόνους των εν λόγω κυρίων, και τις λεπτές τους τσιρίδες.

Ξέροντας από μόνοι τους οι Enforcer πως βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των ακροατών, αφού παρά το νεαρό της ηλικίας τους, παίζουν σαν να ζουν στο 85', το εκμεταλλέυονται και συνεχίζουν σταθερά, με την εξέλιξή τους να φαίνεται εύκολα μεταξύ των κομματιών που επέλεξαν για εκείνη τη συναυλία. Μάλιστα μέσα από το παρόν live album, μαθαίνουμε καλύτερα την τεχνική και τη χημεία του νεοφερμένου κιθαρίστα, Jonathan Nordwall, στις δυνάμεις των υπολοίπων, ταιριάζοντας τέλεια και στυλιστικά και παιχτικά, ενώ το κοινό φαίνεται πως τον απολαμβάνει όπως κάθε άλλο μέλος. Κλείνοντας, αυτός ο δίσκος καταφέρνει αβίαστα να μας βάλει στο κλίμα εκείνης της Μεξικάνικης βραδιάς, κλαίγοντας με μαύρο δάκρυ, αφού έχουμε να ζήσουμε τέτοιες συγκινήσεις ένα χρόνο τώρα.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης




Δεν υπάρχουν σχόλια: