Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Lars Nedland (White Void, Borknagar) στο Metal View: Eίναι πιο cool να μην παίζεις εκ του ασφαλούς πολλές φορές

Σε ένα ευρύ φάσμα ήχων και μουσικών, η Νορβηγία αποτελεί κυρίαρχη δύναμη. Ο Lars Nedland, ένα ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα, έχει δώσει κάτι ιδιαίτερο και προοδευτικό στο ψυχρό ύφος των Borknagar και τώρα θέλει να ανακαλύψει κι άλλα μονοπάτια μέσω των νεοσύστατων hard rockers, White Void και του ντεμπούτου τους, "Anti". Σχετικά με αυτό το εγχείρημα, καθώς επίσης τη φιλοσοφία, την εξέλιξη της ακραίας σκηνής της χώρας του και τα επόμενα βήματα της βασικής του μπάντας, ευδιάθετος και ευγενικός, ο ίδιος μίλησε λεπτομερώς στο Metal View.

 -Καταρχάς πώς προέκυψε η ιδέα για τους White Void και πόσος καιρός χρειάστηκε για τη δημιουργία σας;

Πλάκα έχει πως δεν προέκυψε σαν μια συγκεκριμένη ιδέα. Δεν έτυχε να λειτουργήσω έτσι και να σκεφτώ πως αυτό που γράφω είναι για τους Borkngar ή τους Solefald, είναι κάτι πολύ φυσικό και γράφω συνεχώς μουσική, παίζω συνεχώς μουσική και πάντα θα ασχολούμαι με αυτό. Παρόλα αυτά υπήρχαν κομμάτια τα οποία δεν ταίριαζαν πραγματικά στο ύφος και το στυλ των υπόλοιπων συγκροτημάτων και γύρω στο 2017 τα συνέλλεξα και είδα πως ότι δεν ταίριαζαν είχαν μια βάση στο rock των 70s κι έτσι άρχισα λίγο να πειραματίζομαι σε αυτά και να βάζω riffs. Όταν έγραψα τα φωνητικά είδα πως θα ταίριαζε μια 80s πινελιά, έτσι ανάλογη με το new wave της εποχής και καθώς μαζεύονταν τα κομμάτια είπα αντί να κάνω ένα προσωπικό project να επιχειρήσω μια κανονική μπάντα. Έτσι αποφάσισα να λειτουργήσω πιο επαγγελματικά, να βρω μέλη και γύρω στο 2018-2019 ξεκινήσαμε με πιο τακτικούς ρυθμούς και να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματά μας με αυτή τη μουσική. Ήταν κάτι άμεσο και φυσικό να γίνει, οπότε μετά από αυτές τις διαδικασίες ήταν επόμενο να πάμε αμέσως για τις ηχογραφήσεις.

-Ήταν κάτι δύσκολο να ενώσεις στη μουσική σου δύο διαφορετικές δεκαετίες ή ήρθε αυθόρμητα μέσα από επιρροές ή βιώματα;

Δεν ήταν καθόλου δύσκολο, δεν προσπάθησα να συνδυάσω πράγματα, συνδυάστηκαν από μόνα τους χαχα. Ήταν επίσης φυσικό και αυθόρμητο, ξέρεις έχω έναν συγκεκριμένο τρόπο να συνθέτω και να γράφω μελωδίες κι έτσι κάνω σε όλες μου τις μπάντες, απλώς εδώ οι ιδέες ξέφυγαν και δημιουργήθηκε ο δίσκος και η μπάντα. Αυτή η ένωση των 70s με τα 80s δεν έγινε πιεστικά, περισσότερο ήταν στο κομμάτι των επιρροών μου, γεννήθηκα στα 70s, μεγάλωσα στα 80s και πάντα τριγύρω υπήρχαν μουσικές με αυτά τα ερεθίσματα να είναι τα πρώτα μου. Ήταν κάτι που κατέληξε βαθιά προσωπικό, τελείως αβίαστα και σίγουρα ήχοι σαν αυτούς του occult rock, του hard rock ή του new wave βοήθησαν σε αυτό που είμαι σήμερα, ακόμα γυρνάω πολλές φορές σε αυτά τα ακούσματα, οπότε κάπως έπρεπε να γίνει και το σχήμα των White Void μάλλον χαχα. Ήταν σαν την αναζήτηση που ποτέ δεν έκανα και άνοιξε νέες πόρτες.

-Στην αρχή είπες πως η μουσική των White Void ήταν κάτι που δεν ταίριαζε με τους Borknagar. Παρόλα αυτά θεωρείς πως υπάρχουν ομοιότητες, ειδικά προς το πιο prog στοιχείο των τελευταίων δίσκων;

Ναι, φυσικά. Επειδή υπάρχει μια συγκεκριμένη λογική που γράφω μουσική, παντού θα υπάρχουν κοινά στοιχεία, απλώς με τα κομμάτια του "Anti" δεν ήταν τόσο έντονα. Υπάρχουν αυτές οι "κόκκινες γραμμές" που δείχνουν και τονίζουν τη διαφορετικότητα των συγκροτημάτων. Αυτό ισχύει και για τα guest που μπορεί να κάνω, όπως με τους Hail Spirit Noir στο "Crossroads", καταλαβαίνεις πως είμαι εγώ, αλλά είναι κάτι διαφορετικό. Η προσωπικότητα μου θα υπάρχει, αλλά θα βγάζει κάτι άλλο. Οι Borknagar με τους Solefald και τους White Void έχουν κοινά αλλά είναι διαφορετικοί κόσμοι μεταξύ τους. H μεγαλύτερη διαφορά βρίσκεται στη δομή και τον τρόπο που βλέπω τα τρία συγκροτήματα μεταξύ τους και τι θέλω να δείξω με το κάθε ένα. Παρόλα αυτά καταλαβαίνεις και στα τρία ποιος βρίσκεται από πίσω, αλλά όλα είναι πολυδιάστατα. 

-Με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε πολλούς καλλιτέχνες όπως εσένα με τους Borknagar, τους Enslaved ή τον Ihsahn που ανοίγονται περισσότερο πέρα από το extreme metal. Θεωρείς πως πλέον είναι πιο εύκολο να είσαι ανοιχτόμυαλος και να εξερευνάς σε σχέση με τις αρχές του ήχου στα 90s;

Σίγουρα! Θυμάμαι πίσω στα 90s το black metal ήταν κάτι πολύ νέο και είχε έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα. Ηταν κάτι πολύ διαφορετικό από τη μουσική που ξέραμε μέχρι τότε ενώ σήμερα υπάρχει και είναι κάτι καθιερωμένο στο metal ιδίωμα και οι περισσότεροι μουσικοί έχουν κατασταλάξει σε αυτό το περιβάλλον, οπότε είναι λογικό να θέλουν να βρουν και κάτι νέο να το ταιριάξουν στον ήχο τους. Μπάντες όπως εμείς θέλουμε να βάζουμε προκλήσεις στους εαυτούς μας, δε θέλουμε να είμαστε σαν τους AC/DC πχ, που ok είναι φοβερή μπάντα αλλά ξέρουμε τη μουσική και το στυλ τους πως είναι απαράλλακτα από τις αρχές τους μέχρι σήμερα σε κάθε δίσκο ξανά και ξανά. Μας ελκύει η ιδέα της αναζήτησης και της εξερεύνησης με κάθε δίσκο, είναι πιο cool να μην παίζεις εκ του ασφαλούς πολλές φορές. Είναι ωραίο να βρίσκεις ευκαιρίες που θα εμπλουτίσουν την ατμόσφαιρα ενός δίσκου ή και του ίδιου του συγκροτήματος γενικά, ίσως μια φορά να τα σκατώσεις, αλλά τις περισσότερες φορές θα βγει καλό. Είναι καλό που ένα είδος σαν το ακραίο metal θέλει να προχωρά και να εξελίσσεται παρά την ιστορία που έχει ήδη.

-Σχετικά με τους White Void ξανά αποτέλεσε ρίσκο λόγω της πανδημίας να συστήσεις μια νέα μπάντα και να κυκλοφορήσεις άλμπουμ;

Ίσως αλλά την ίδια στιγμή η πανδημία επίσπευσε τη παραγωγική διαδικασία του δίσκου ώστε να τελειώσουμε πιο γρήγορα χωρίς πολλά κενά. Στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς  είχαμε το 80% του δίσκου έτοιμο και θα κάναμε διάλειμμα λόγω της περιοδείας που θα είχα με τους Borknagar στη Βόρεια Αμερική πλάι στους Wolfheart και τους Rotting Christ, αλλά τελικά ακυρώθηκε δια παντός κι έτσι συνεχίσαμε και τα υπόλοιπα που έμειναν. Με τον Oystein, τον κιθαρίστα μας στους Borknagar ξεκινήσαμε και την παραγωγή του δίσκου στο στούντιο του και ήθελα να βγει κάτι πολύ θετικό και παραγωγικό αφού ειδικά εκείνη την περίοδο όλα ήταν υπό διάλυση. Το σύμπαν των White Void ήθελα να έχει ζωντάνια και θετικές βλέψεις μέσα στο σκοτάδι, αυτός μάλιστα ήταν και ο σκοπός των πειραματισμών μας. Η μεγάλη απορία και το αληθινά δύσκολο κομμάτι είναι πότε θα καταφέρουμε να παίξουμε ζωντανά με τους White Void και πως θα προωθήσουμε το άλμπουμ. Το θετικό βέβαια είναι πως μέσα στην πανδημία ο κόσμος κάθεται σπίτι και ψάχνει τρόπους διασκέδασης οπότε είναι εύκολο να μας ανακαλύψει περισσότερος κόσμος και να τον συντροφεύσουμε αυτή την περίοδο. Ίσως τον χειμώνα ή από του χρόνου να βγούμε σε περιοδεία και όλα να πάρουν τον δρόμο τους. Περιμένουμε όλα να επιστρέψουν σε μια κανονική, φυσική κατάσταση.

-Ο τίτλος του δίσκου "Anti" δηλώνει κάτι προσωπικό; Μια αντίθεση σε όλα όσα ξέρουμε από εσένα;

Κάπως έτσι, εννοώ πως όλο το concept του δίσκου βασίζεται στις αντιθέσεις και το φιλοσοφικό κύμα του παραλογισμού που αναπτύχθηκε από τον Αλμπέρτ Καμύ γύρω στη δεκαετία του 50'. Αυτό που υπάρχει από πίσω είναι πως ερχόμαστε σε ένα κομμάτι του σύμπαντος χωρίς νόημα, αλλά εσύ κάπως πρέπει να βρεις το νόημα και να κάνεις ένα ταξίδι αναζήτησης. Αυτή η διάνυση μεταξύ του σύμπαντος και όσα μας δίνει ήθελα να ανακαλύψω με τη μουσική των White Void μπαίνοντας στο ύφος της ίδιας της φιλοσοφίας του Παραλόγου. Παρόλο που έχει κοινά στοιχεία με τον υπαρξισμό και τον νιχιλισμό είναι κάτι διαφορετικό προσπαθώντας σε έναν κόσμο χωρίς νόημα να το βρει, κάπως έτσι και ο τίτλος του "Anti", ότι και να βάλεις δίπλα σε αυτόν τον προσδιορισμό μπορεί να φανεί αρνητικό ακόμα κι αν είναι θετικό, είναι όλα μέρος του Παραλόγου, η ίδια η ζωή είναι παράλογη και πρέπει αν το αποδεχτείς για να πορευτείς, αυτή είναι και η λογική του Καμύ, είσαι ελεύθερος να ψάξεις και να δεχτείς όσα έρχονται στη ζωή, γιατί έρχονται τυχαία. Με το "Anti" σαν λέξη μπορεί να φαίνεται πως είσαι αντίθετος με κάτι, αλλά μέσα από αυτό μπορεί να βγει κάτι όμορφο.

-Νιώθω πως και μουσικά οι αντιθέσεις και αυτές οι αλλαγές από κάτι σκοτεινό σε κάτι φωτεινό είναι ευδιάκριτες. Νιώθεις πως αποτυπώνεται έτσι το νόημα του δίσκου ηχητικά;

Απόλυτα, ναι. Έχω την ίδια αντίληψη για τη μουσική όπως την έχεις κι εσύ. Είναι βαριά και μελαγχολική, όπως το new wave και αυτομάτως απλώνεται, ζωντανεύει και δίνει κάτι θετικό όπως το κλασικό rock n roll, κι από εκεί που είσαι πιο μουντός να πάρεις τη μπύρα σου και να κοπανηθείς χαχα. Έρχεται να σε πιάσει από το χέρι και μου αρέσει πολύ η μουσική να μην έχει μόνο μία κατεύθυνση, είναι ωραίο να υπάρχει κάτι και σκοτεινό και αρνητικό, αλλά μετά να σου δίνει μια ξαφνική έκρηξη. όλα μπορεί να είναι ξαφνικά στο κάτω κάτω. Υπάρχει πάντα και το φως και το σκοτάδι, αυτό θέλω να αποδίδω και στην τέχνη μου.

-Πηγαίνοντας στα των Borknagar τώρα, υπάρχουν πλάνα για κάποιο νέο άλμπουμ;

Υπάρχουν ναι, έχω ήδη γράψει κάποια κομμάτια, το ίδιο και ο Vortex, καθώς και ο Οystein γράφει τώρα. Ανταλλάζουμε ιδέες μεταξύ μας, βλέπουμε την πρόοδο της μουσικής μας πως πάει και προς τα που κινούμαστε τώρα με τους Borknagar. Δε ξέρω ακριβώς πότε θα μπούμε επίσημα στο studio να ηχογραφήσουμε αλλά ήδη υπάρχει αρκετό υλικό. Υπάρχει ακόμα στα σχέδια μας ένα Ευρωπαϊκό tour για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και θέλουμε να δούμε αν θα πραγματοποιηθεί κανονικά ή αν θα συνεχίσουμε με τις ετοιμασίες του νέου δίσκου απευθείας. Είναι όλα λίγο περίεργα, αλλά σίγουρα επιστρέφουμε αρκετά σύντομα με κάτι νέο.

-Έχετε δει ήδη σε τι κατεύθυνση είναι ο δίσκος; Εννοώ θα είναι μια φυσική εξέλιξη όπως το "True North" για το "Winter Thrice";

Στο "True North" είχαμε μια πραγματικά εξελικτική διάθεση μετά από ένα άλμπουμ σαν το "Winter Thrice". Αυτό που πραγματικά έχει ενδιαφέρον είναι πως όλοι στη μπάντα γράφουμε με διαφορετικό στυλ και προσέγγιση αλλά αν τα ενώσεις όλα μαζί φαίνεται ποιοι είναι οι Borknagar και πως αυτό που ακούγεται είναι ένας δίσκος τους. Είναι πολύ νωρίς για να δούμε πως θα ενωθεί ο Vortex με τα μέρη μου ή εγώ με τα δικά του, το ίδιο και ο Οystein στις κιθάρες, αλλά σίγουρα αυτό που φαίνεται από τώρα είναι πως πάμε για το επόμενο μας μεγάλο βήμα. Μάλλον θα είναι μια φυσική εξέλιξη, κάτι προοδευτικό.

-Πέρσι το καλοκαίρι αναμενόταν να έρθετε με τους Borknagar στην Ελλάδα, αλλά λόγω της κατάστασης δεν πραγματοποιήθηκε η εμφάνισή σας. Ξέρεις για κάποια πιθανή επιστροφή σύντομα;

Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ακόμα. Σίγουρα δεν έχει ακυρωθεί, απλώς έχει αναβληθεί λόγω της πανδημίας και πραγματικά θέλω πολύ να έρθω στην Ελλάδα να παίξω, μία χώρα με τόσα ωραία συγκροήματα. Επίσης είμαι φίλος με τους Hail Spirit Noir, αλλά ποτέ δεν έχουμε συναντηθεί από κοντά, και είναι πολύ παράξενο χαχα, τους ξέρω από το 2013 που έβγαλαν το πρώτο τους άλμπουμ. Το καλοκαίρι σχεδιάζαμε να έρθουμε μιας και εμείς στη Νορβηγία αλλά και εσείς στην Ελλάδα ήμασταν χώρες με λίγα κρούσματα. Να δούμε τώρα τι θα γίνει, αλλά σίγουρα σκοπεύουμε να έρθουμε επιτέλους και να παίξουμε.

-Πριν κλείσουμε, επιστρέφοντας στους White Void, θα ήθελα να σε ρωτήσουμε πως βλέπεις το επόμενο βήμα τους καθώς και τη μελλοντική τους πορεία;

Φαντάζομαι ότι η πορεία των White Void θα έχει τις ίδιες βάσεις με βλέψεις εξέλιξης, παίρνοντας και το παράδειγμα της πορείας μου με τους Borknagar. Θέλω να είμαι δημιουργικός και παραγωγικός, δε θέλω να βγάλω το ίδιο άλμπουμ δύο φορές, αλλά να ερευνήσω και να προχωρήσω σε κάτι νέο. Θέλω σιγά σιγά να βγάζω κάτι που να δείχνει τον ήχο και την ουσία των White Void. Έχω ήδη ξεκινήσει και δουλεύω πάνω στο επόμενο άλμπουμ είναι η αλήθεια και αυτό που φαίνεται είναι κάτι τόσο παρόμοιο και τόσο διαφορετικό ταυτόχρονα χαχα.

-Σε ευχαριστώ Lars για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ κι εγώ, χάρηκα για την κουβέντα μας. Ανυπομονώ να έρθω με τους Borknagar, το ίδιο και με τους White Void, και γιατί όχι να φέρω και τις δύο μπάντες μαζί, αυτό θα'χε πολύ γούστο και θα ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία!

Γιάννης Χαρτζανιώτης 



Δεν υπάρχουν σχόλια: