Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

CRYPTOSIS-BIONIC SWARM (Album Review)

Μπορεί στο underground εδώ και μερικά χρόνια κάποιοι οπαδοί να έχασαν τα βήματα των Distillator, αλλά το συγκρότημα αναστήθηκε και ανατάχθηκε με νέο όνομα. Οι Ολλανδοί, πλέον με το όνομα των Cryptosis αλλάζουν διάθεση και πορεία, με επίκεντρο στην εξέλιξη, φέρνοντας το πρώτο τους άλμπουμ κάτω από το νέο τους πατρόν. Ο λόγος για το "Bionic Swarm" που αφήνει πίσω του τα παλιά και βάζει μπροστά για νέες ανακαλύψεις.

Με μια ιδιαίτερη, δυσοίωνη, heavy/synth εισαγωγή που μας βάζει στο φουτουριστικό κλίμα του δίσκου, το "Overture 2149" ανοίγει τις πόρτες του για το τι μέλλει γενέσθαι, και τι επιφυλάσσει κάθε κομμάτι, όσο κι αν η ιστορία ανοίγει επίσημα από το "Decypher" με τα heavy ξεσπάσματά του, τα τεχνικά, κουβαριασμένα του leads και την άγρια διάθεση που θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Σε ένα απόλυτο highlight του συνόλου, ήδη μέσα στην εναρκτήρια τριάδα, το "Death Technology" βάζει όλες τις prog/thrash επιρροές στη σειρά και μας κάνει να φανταζόμαστε τους Nuclear Assault να βαράνε στους τεχνικούς, κοφτούς ρυθμούς των Voivod και Coroner, ενώ σε ένα διαστημικό, ταξιδιάρικο σκηνικό, στο χάος του σύμπαντος, συνεχίζει το σκοτεινό δυσαρμονικό και υποχθόνιο "Prospect Of Immortality". Έτσι μάλιστα μπαίνουμε σε μια μεταλλική εκδοχή του Πολέμου των Άστρων, με τα ηλεκτρισμένα όργανα να παίρνουν τη θέση των ερεθιστικών εφέ.

Λεπτό σαν ξυράφι, αλλά ιδιαίτερα κοφτερό με τα riffs του, το πρώτο μισό του άλμπουμ, κλείνει μέσω το "Transcendence", σε μια άμεση, ευθεία γραμμή χωρίς πολλά πολλά, μέχρι να μας γαληνέψει για λίγο στη δική του, μαύρη τροχιά, το "Perpetual Motion", για να δώσει πάσα στο γκρουβάτο, γρήγορο και επιθετικό "Conjuring The Egoist", πηγαίνοντας κόντρα στις απειλητικές διαθέσεις των προηγούμενων κομματιών. Με μια ελαφριά βιρτουόζικη, αλλά άκρως heavy προσέγγιση με αυτό τον νοσταλγικό αέρα θα ακολουθήσει το "Game Of Souls" γεμίζοντας με πιο ποικίλα στοιχεία τις λεπτομέρειες, όσο οι κιθάρες παίρνουν φωτιά σε κάθε πενιά. Το "Mindscape" ρίχνοντας παλμούς, χωρίς να χάνεται η τραχύτητα και το γρέζι συνεχίζει ακάθεκτο στο αγριεμένο μοτίβο των υπόλοιπων συχνοτήτων, προχωρώντας σταθερά, με μια υποβόσκουσα ψυχεδελική πινελιά στον όλο όγκο, προς το τέλος και το "Flux Divergence" που κλείνει αυτό το ταξίδι στο μέλλον και τις αλλιώτικες διαστάσεις του σύμπαντος και της μουσικής, με μια πιο παλιομοδίτικη αύρα, σαν οι Slayer να ήρθαν χρονοταξιδιώτες από τον επόμενο αιώνα.

Το ντεμπούτο των Ολλανδών ως Cryptosis αποτελεί σίγουρα πλύση εγκεφάλου, αφού μαγευόμαστε και υπνωτιζόμαστε μέσα στην όλη ένταση αλλά και την sci-fi κατεύθυνσή του. Σαν βιβλίο ή σαν ταινία με metal υπόκρουση το "Bionic Swarm" δεν είναι μόνο ένα οδοιπορικό στο μέλλον και το μακρινό 2149, αλλά μια ωδή στο πως πρέπει να ακούγεται ένα συγκρότημα του παρόντος, με γνώμονα τις ρίζες και τις επιρροές του, αλλά και τη βλέψη για τον δικό του προσωπικό ήχο. Μπάντες σαν τους Καναδούς θρύλους Voivod πρέπει να είναι υπερήφανοι για τα επιτεύγματά τους, ενώ και οι Vektor από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρήκαν συναγωνιστές και συνταξιδιώτες για τη συνέχεια τους. Κλείνοντας οι φίλοι του ακραίου, θρασύ ήχου, ας μη χάνουν χρόνο για εξερευνήσεις κι ας μπουν κατευθείαν στο ψητό με την εν λόγω δουλειά.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: