Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

VEKTOR-ACTIVATE (EP Review)

Πολλά έχουν συμβεί γενικά στο στρατόπεδο των Vektor, αλλά τόσο νευρικοί κι ανήσυχοι που είναι, δύσκολα μπορούν να επαναπαυθούν σε ότι έχουν κάνει. Έτσι, πέντε χρόνια μετά την τελευταία τους δουλειά, πιάνουμε ξανά σήμα με ένα νέο ΕΡ, που φανερώνει την κατά το ήμισυ δουλειά τους με τους Ολλανδούς Cryptosis. Ο λόγος για το "Activate" που συμβολικά τους επανενεργοποιεί, και μας δείχνει αν άλλαξε κάτι αυτά τα χρόνια που δεν είχαμε νέα τους.

Γνωστοί για το τσιτωμένο μα καθαρό τους ύφος, οι Αμερικάνοι ανάβουν πάλι τις μηχανές τους και ξεκινούν για ένα νέο οδοιπορικό στο αχανές σύμπαν με το "Activate", το οποίο δίχως αλλαγές από το γνωστό τους στυλ στροβιλίζεται δημιουργώντας ένα χαοτικό αλλά οργανικό σύνολο γεμάτο δύναμη, riffs και μελωδίες που μας κρατούν σε εγρήγορση ενώ οι σκόρπιες ιδέες που ενώνονται σαν κουκίδες αποτελούν μια τεχνική που και ο συγχωρεμένος ο Piggy από τους Voivod στάνταρ θα ήθελε για τη μουσική του, μιας και οι ίδιοι δεν κρύβουν την επιρροή τους από τους Καναδούς πιονέρους. Σαν τη δική τους Οδύσσεια του Διαστήματος, στη μαυρίλα που το περιβάλλει, έρχεται το "Dead By Dawn", που ξεφεύγει από την τροχιά που ξέρουμε, ανακαλύπτοντας νέους καθαρούς, prog δρόμους στα θολά μέρη της εξερεύνησης, μέχρι τη μέση που από το ένα άκρο θα πάμε στο άλλο, γεμάτο τρομερά ξεσπάσματα, καταιγιστικούς ρυθμούς και μια υποχθόνια επιθετικότητα η οποία όμως θα αντιστραφεί ξανά για τον επίλογο, και το μέχρι στιγμής αντίο.

Οι καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, και οι "τσαχπινιές" τους βρίσκουν θέση σε αυτό το μικρό δείγμα, με τις καινοτομίες και τις διαφορετικές εντάσεις να μην αποτελούν απλά παιχνιδίσματα, αλλά ένα πείραμα για τη συνέχεια τους. Εκτός από επιρροές, οι Vektor έπειτα από τρεις δίσκους, και χρόνια στο κουρμπέτι έχουν βρει τον χαρακτήρα και τον χώρο τους στη metal σκηνή, έχοντας μπροστά τους πολλά άστρα να λάμπουν. Το "Activate" στα αυτιά μας δεν ανακαλύπτει τον τροχό για τους ίδιους, αλλά ούτε είναι κάτι συνηθισμένο, ίσα ισα σαν το ίδιο το συγκρότημα, το παρόν ΕΡ έχει μια δική του προσωπικότητα και τους δικούς του κανόνες στον ήχο. Έτσι μετά τη δουλειά αυτή, και τη συνεργασία με τους νεοσύστατους Cryptosis, περιμένουμε τι μέλλει γενέσθαι από τα κεφάλια τους.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης 


Δεν υπάρχουν σχόλια: