Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Varathron στο Metal View: Aπό την ίδρυση του συγκροτήματος παραμένουμε ίδιοι, τρελοί και πωρωμένοι

Τα ένδοξα 90s ξεκινούν να φλερτάρουν με τα πρώτα "άντα", και μπάντες σαν τους Varathron το γιορτάζουν με τις ανάλογες τιμές. Μάλιστα οι Έλληνες black metal θρύλοι, στη νεκρή συναυλιακή περίοδο που διανύουμε, πιο ενεργοί από ποτέ, κυκλοφορούν το πρώτο τους live album, "Glorification Under The Latin Moon", με τους Βραζιλιάνους οπαδούς να προσκυνούν κάτω από την Πανσέληνο το μεγαλείο της "δικής" μας σκηνής. Ο ιδρυτής και μπροστάρης Stefan Necroabyssious μιλάει για την ιδέα πίσω από αυτή τη ζωντανή κυκλοφορία, τις αναμνήσεις του από τον Αμερικανικό Νότο καθώς και για όσα συμβαίνουν στους Katavasia μετά την πρόσφατη κυκλοφορία του "Magnus Venator".



-Βλέπουμε από κοινού τους Varathron και τους Katavasia με νέες κυκλοφορίες στις βαλίτσες τους. Αυτό προέκυψε ως αναγκαία έξοδος μέσα στην νεκρή περίοδο της καραντίνας;

Οχι ιδιαίτερα μιας και είχαν οργανωθεί από τους προηγούμενους μήνες αυτές οι κυκλοφορίες. Φυσικά έπαιξε ρόλο και η νεκρή περίοδος της καραντίνας με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερο χρόνο ώστε να οργανωθεί το live άλμπουμ πολύ καλά και να τελειώσουμε τις ηχογραφήσεις του Magnus Venator χωρίς αντιπερισπασμούς!

-Πώς νιώθετε για την πρώτη σας live κυκλοφορία με τους Varathron; Αισθάνεστε μια δεύτερη νιότη τη δεδομένη στιγμή;


Αν και έχουμε 32 χρόνια ζωής δεν έτυχε ποτέ να κυκλοφορήσουμε ένα live άλμπουμ. Τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η επιθυμία μας. Δεν υπάρχει δεύτερη νιότη, μιας και από την ίδρυση του συγκροτήματος παραμένουμε ίδιοι τρελοί και πωρωμένοι. 

-H ιδέα για ένα live album πώς προέκυψε; Παίζει ρόλο που η ηχογράφηση έγινε στην Λατινική Αμερική γιατί είναι μία από τις λίγες περιοχές που κρατούν το underground ζωντανό;

Η ιδέα προέκυψε μέσα από την περιοδεία μας στην Λατινική Αμερική που ήταν πραγματικά συγκλονιστική από πλευράς παθιασμένου πλήθους. Όλο αυτό το πάθος που δεχθήκαμε πάνω και κάτω από την σκηνή θέλαμε να το μεταφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε και στον υπόλοιπο κόσμο μέσω αυτής της κυκλοφορίας.

-Τι θυμάσαι περισσότερο από αυτή την εμφάνιση;

Οι μέρες εκείνης της περιοδείας ήταν καταπληκτικές. Φανταστικά μέρη και καταπληκτικοί άνθρωποι που σου έδειχναν τον αληθινό εαυτό τους και την αγάπη τους για τη μουσική σου. Πρωτόγνωρα συναισθήματα που πραγματικά σε καθηλώνουν και σου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσεις να δημιουργείς νέο υλικό.

-Το setlist σας έχει έναν best of χαρακτήρα. Ήταν αποκλειστικά για τις ανάγκες της ηχογράφησης και θέλατε αυτά τα κομμάτια;

Το setlist μας ήταν αυτό που είχαμε επιλέξει για την περιοδεία μας στη Λατινική Αμερική. Θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους πιστούς οπαδούς μας δίνοντας τους για πρώτη φορά σε μια live εμφάνιση το His Majesty ολόκληρο αλλά ταυτόχρονα δεν αφήσαμε έξω απο το setilist καινούργια ή και ακόμα πιο παλιά κομμάτια.

-Όσον αφορά τους Katavasia, γιατί χρειάστηκαν πέντε χρόνια για μια νέα κυκλοφορία;

Οι Katavasia είναι ένα σουπερ γκρουπ, αποτελείται από μουσικούς διαφόρων άλλων συγκροτημάτων και αυτό οδηγεί στο να υπάρχει προτεραιότητα στις κυκλοφορίες των άλλων συγκροτημάτων τους. Εξάλλου κυκλοφορούμε μια καινούρια δουλειά όταν αισθανόμαστε ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάτι ωραίο στους οπαδούς μας, ένα ακόμη καταπληκτικό άλμπουμ της παραδοσιακής ελληνικής black metal σκηνής.

-Για ακόμη μια φορά ο ήχος στο άλμπουμ πατάει στα πρώτα ελληνικά black metal μονοπάτια αλλά με περισσότερη ακρότητα. Θέλετε να αναβιώσετε μέσω του νέου αίματος αυτή την κληρονομιά στους Katavasia;

Οι Katavasia είναι ένα συγκρότημα που πατάει στα παλιά αρχικά μονοπάτια του ελληνικού black metal ήχου. Δε νομίζω ότι μιλάμε για αναβίωση αλλά για μια συνέχεια του κλασικού εκείνου ήχου που λατρεύτηκε και αντιγράφηκε από χιλιάδες συγκροτήματα σε όλο τον κόσμο.

-Ποιο το νόημα πίσω από τον τίτλο "Μagnus Venator";

Ο Μέγας Θεριστής, μια ακόμη ονομασία του σκοτεινού θεού, την συναντάμε σε όλες τις αρχαίες και νεότερες θρησκείες. Το εξώφυλλο του άλμπουμ είναι μια παραλλαγή του Κρόνου που τρώει και διαμελίζει τα παιδιά του μέσα από την οπτική γωνία των αρχαίων ανατολικών θρησκειών. Μέσα στους αιώνες λατρεύονταν με πάμπολλες θυσίες και αυτό το άλμπουμ είναι ένας ακόμη φόρος τιμής ή φάρος ύπαρξης Εκείνου. Συγκεκριμένα το εξώφυλλο καθώς και άλλες εικόνες από το booklet της κυκλοφορίας πάρθηκαν από το μεσαιωνικό βιβλίο αποκρυφισμού “Compendum Of Demonology and Magic”.

-Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Γιώργο Εμμανουήλ στο άλμπουμ;

Ο Γιώργος είναι ένας ταλαντούχος και εξαιρετικός μουσικός και μας συνδέει μια μεγάλη φιλία. Ήθελα λοιπόν να μετέχει και αυτός με τις πολύ καλές του ιδέες στο άλμπουμ αυτό. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.

-Γενικά τα τελευταία χρόνια, Στέφανε, εκτός από τους Varathron σε βλέπουμε ενεργό και σε άλλα σχήματα αφού μαζί με τους Katavasia τραγουδάς και στους Zaratus και Funeral Storm. Πώς προέκυψαν όλα αυτά;

Υπάρχει μέσα μου μια μεγάλη ενεργητικότητα και θέληση για δημιουργία. Έτσι συνεργάζομαι με πολύ καλούς φίλους και κάνουμε διάφορες μουσικές δουλειές. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και δικαιώνουν τις επιλογές μου αυτές. Έπεται και συνέχεια πολύ δυναμική!

-Μετά το τέλος της πανδημικής κρίσης να περιμένουμε live με τους Varathron; Σχέδια για εμφανίσεις με τους Katavasia υπάρχουν;

Ήδη σε λιγότερο από μία εβδομάδα θα κάνουμε εμφάνιση στο HORNS UP στα Τρίκαλα. Φυσικά υπάρχουν πολλές συναυλίες οι οποίες μεταφέρθηκαν για το 2021 όπως και δύο μεγάλες περιοδείες. Για τους Katavasia πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια μάλλον θα δούμε κάποιες live εμφανίσεις.

-Ευχαριστώ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Σε ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη σου στις μπάντες μας. Ακούστε τη νέα δουλειά των Katavasia και πιστεύω ότι θα τη λατρέψετε.Stay Evil!!!!!

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: