Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

ENSLAVED-UTGARD (Album Review)

Σαν φως στο σκοτάδι φαίνονται μπάντες σαν τους Enslaved στον ακραίο ήχο. Φέτος για ακόμα μια φορά κάνουν ένα σημαντικό και πολυδιάστατο βήμα στην πορεία τους με την κυκλοφορία του "Utgard". To 15o άλμπουμ τους ανοίγει μια θεματική προς το άγνωστο και στον παραλληλισμό του Βορειοευρωπαϊκού παγανισμού με τα άδυτα της ψυχής μας φανερώνοντας έτι μια φορά πόσο ανήσυχα πνεύματα είναι τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά.


Με μια μεγαλοπρεπή είσοδο, και τις αλά "Heavenless" διαθέσεις του, το "Fires In The Dark" δίνει την πρώτη φλόγα του δίσκου, συνεχίζοντας με πιο ακραίες και σκοτεινές δυναμικές και folk περάσματα, Αυτά μάλιστα είναι και βασικά στοιχεία, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στο "Jettergryta" με τα Bathory-κα του riffs, και τον βαρύτονο λυρισμό του Grutle να ενώνεται με την μαυρομεταλλική καφρίλα που σε αυτόν τον δίσκο έχει πρώτο ρόλο.

Εν συνεχεία το δίδυμο των "Sequence" και "Homebound" όσο γρέζι και να έχει μέσα του, καταφέρνει να σπάσει με τις τεχνικές και τα κλασικά του σκιαγραφήματα, δημιουργώντας έναν δυνατό, περίτεχνο heavy/black ογκόλιθο με τον νέο ντράμερ Iver Sandoy να πιάνει επίσης θέση πίσω από το μικρόφωνο, δίνοντας κάτι πρωτότυπο με την όμορφη και βραχνή του φωνή. Μετά από αυτό, το μυσταγωγικό και σκιερό "Urtgadr" γεφυρώνει την προϋπάρχουσα αμεσότητα με το πειραματικό και εσωστρεφές "Urjotun" που πίσω από τους ψυχεδελικούς και synth/prog ήχους του, δικαίως κάνει άπαντες να χαρακτηρίσουν τους Νορβηγούς ως "Pink Floyd του extreme metal" αφού για πολλοστή φορά καταφέρνουν να ξεφύγουν και να καινοτομήσουν.

Πιο οικείο, συνηθισμένο, και παράλληλα ταιριαστό με το υπόλοιπο σύνολο, πατώντας στο ακραία προοδευτικό μονοπάτι που ξέρουμε όλα αυτά τα χρόνια, βρίσκεται το "Flight Of Thought And Memory" σε αντίθεση με το "Storms Of Utgard" που ξαναπατάει γκάζι και φεύγει σαν στρόβιλος προς τις κατευθύνσεις της αρχής. Το "Distant Seasons" μας αποχαιρετά με έντονες μελαγχολικές και γκρίζες μελωδίες, ταξιδιάρικα καθαρά φωνητικά και μια ατμόσφαιρα που με τον τρόπο της ανανεώνει το ραντεβού των οπαδών και της μπάντας για το επόμενο άλμπουμ, σε ίσως καλύτερες εποχές.

Οι Enslaved έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους να μην απογοητεύουν και να χαράξουν τη δική τους πορεία μακριά από τα χιλιοειπωμένα. Έχοντας σχεδόν συμπληρώσει 30 χρόνια καριέρας, βλέπουμε όλες τις δουλειές τους να έχουν τον δικό τους χαρακτήρα με έναν ιδιαίτερο, κοινό παρονομαστή. Έτσι και τώρα, το "Utgard" αφήνει το δικό του αποτύπωμα στη μπάντα και στη Σκανδιναβική σκληρή μουσική, γεμάτο όμορφες και ποικίλες στιγμές. Τέλος οι φίλοι κάθε περιόδου της μπάντας θα βρουν στοιχεία να τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον μιας και το progressive αφήνει χώρο για καθαρό, ευθύ και άμεσο black metal, μετά από αρκετό καιρό.

(9,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: