Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Omnium Gatherum στο Metal View: Η ποικιλία στα ακούσματα κρατά ζωντανή τη δημιουργικότητα μας

 Οι Omnium Gatherum, για του πραγματικούς φίλους του μελωδικού death metal, είναι μία όαση μακριά από τα συνηθισμένα. Η παρθενική τους εμφάνιση στη χώρα μας, άφησε την καλύτερη εντύπωση στους παρευρισκομένους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ ο τελευταίος τους δίσκος "Burning Cold" έλαβε θεαματικές κριτικές. Για όλα αυτά όπως και για διάφορα άλλα, το Metal View μίλησε με τον τραγουδιστή των Φιλανδών, Jukka Pelkonen, στα παρασκήνια του Fuzz Club, λίγες ώρες πριν πατήσουν στο σανίδι.

 Αποτέλεσμα εικόνας για omnium gatherum
-Καταρχάς, πως πηγαίνει η περιοδεία μέχρι στιγμής;

Πηγαίνει πολύ καλά! Έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε πολλά μέρη, εκ των οποίων μερικά, όπως η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά. Όλα κυλούν υπέροχα και ομαλά, ο κόσμος που συναντάμε είναι πολύ καλός και μας υποδέχεται θερμά, όπως επίσης και το κλίμα με το crew μας και τις υπόλοιπες μπάντες είναι πολύ όμορφο. Ελπίζω αυτή η ωραία διάθεση, που μέχρι στιγμής έχουμε, να συνεχίσει να υπάρχει μέχρι και το τέλος της περιοδείας. Έχουμε μια μέρα κενό, όπου θα ταξιδέψουμε για Ιταλία, και μετά ακόμα δέκα πόλεις για να παίξουμε.

-Τι εντύπωση σου έχει αφήσει μέχρι στιγμής η επίσκεψη σου εδώ στην Ελλάδα;

Όπως είπα, περνάω πολύ καλά, είναι φοβερό μέρος. Γενικά μου αρέσει να επισκέπτομαι νέα μέρη, να έρχομαι σε επαφή με νέο κόσμο καθώς και να βλέπω πως λειτουργεί η εκάστοτε τοπική metal σκηνή. Σήμερα που φτάσαμε στην Αθήνα πήγαμε να δούμε την Ακρόπολη, βγάλαμε κάποιες φωτογραφίες, και αράξαμε στη γύρω περιοχή. Αν και γενικά στις περιοδείες μας, δεν έχουμε πολύ χρόνο για να κάνουμε τουρισμό, ήταν κάτι που άξιζε και θέλαμε να επισκεφτούμε. Είχαμε παρέα τον Γιώργο, έναν Έλληνα φίλο που μας έχει βοηθήσει και σε κάποιες Ευρωπαϊκές εμφανίσεις, ο οποίος μας συνόδευσε στην πόλη, και έτσι το απολαύσαμε ευκολότερα. Είναι ωραία εμπειρία αυτό που ζω εδώ.


-Πως πήγε η χθεσινή βραδιά στη Θεσσαλονίκη;

Η συναυλία ήταν μια χαρά, και ξέρεις, πολύς κόσμος εδώ ίσως να μη μας γνωρίζει πολύ καλά, και άλλωστε δεν έχουμε ξαναέρθει, αλλά το κοινό που μας στήριξε στο live, το γούσταρε απόλυτα, και είδαμε σαν πρώτη γεύση, το πάθος των Ελλήνων fans. 
Σχετική εικόνα
-Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την κυκλοφορία του "Burning Cold". Ποια η ανταπόκριση των fans;

Είναι ειλικρινά εκπληκτική, και συνεχίζει να πηγαίνει καλά μέχρι σήμερα. Πλέον το βλέπω ακόμα καλύτερα, γιατί έχει περάσει αρκετός καιρός, και τώρα που είμαστε στον δρόμο, σε κάθε ξεχωριστή πόλη συναντάμε άτομα που ενθουσιάζονται με τα νέα κομμάτια, ή τραγουδούν τους στίχους μαζί μας, κι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα θετικό σημάδι για αυτόν τον δίσκο. Ξέρεις, έχουμε και πιο κλασικά μας κομμάτια, όπως το "The Unknowing", αλλά με το "Burning Cold", φτάσαμε σε σημείο να συμπεριλαμβάνει πολύ μεγάλο μέρος του σετ μας, και αυτό τελικά δούλεψε καλά που το κάναμε. Είμαι ενθουσιασμένος και περήφανος για αυτές τις αντιδράσεις, ναι.

-Παρατηρώ σε αυτόν τον δίσκο πως ο ήχος σας είναι πιο ογκώδης, με πολλές catchy στιγμές και αρκετά progressive στοιχεία. Θέλατε να εξελίσσετε λίγο τον ήχο σας με αυτόν τον τρόπο;

Ναι, θα μπορούσες να το πεις κι έτσι. Γενικά προσπαθούμε να δουλεύουμε κατ'αυτόν τον τρόπο εξέλιξης σε κάθε δίσκο, κρατώντας σταθερό τον ήχο των Omnium Gatherum, κι αυτό φαίνεται από άλμπουμ σε άλμπουμ, γιατί πάντα θέλουμε να κοιτάμε μπροστά, είναι σημαντικός παράγοντας αυτός για εμάς. Στο μελωδικό death metal, είναι σημαντικό να ξεχωρίζεις, και χαίρομαι που έχουμε ακόμα τη δύναμη και το κουράγιο να χτίζουμε νέα πράγματα στη μουσική μας. Θέλουμε συνεχώς να προσθέτουμε στοιχεία, σαν αυτά που ανέφερες και να τα "παντρεύουμε" με το παρελθόν μας.

-Είναι δύσκολο να μπλέκεις το μελωδικό death metal με πιο power και progressive ήχους;

Μερικές φορές είναι ναι, αλλά όχι πάντα. Κάνουμε αυτό το πράγμα ήδη αρκετά χρόνια, και το να μαγειρεύουμε πράγματα και στοιχεία, πλέον είναι σαν κομμάτι μας. Επίσης έχουμε αρκετά ακούσματα, κι έτσι μας βοηθάει αυτό και λειτουργεί σαν κίνητρο. Από εκεί και πέρα, κάποια κομμάτια, ίσως να προκύπτουν πιο δύσκολα με τον τρόπο που γράφονται, αλλά προσπαθούμε να τα προσαρμόζουμε στα μέτρα μας. Σέβομαι κυρίως αυτούς τους ακροατές μας, που ενδεχομένως να έρχονται από άλλα είδη του metal, λόγω του πιο catchy χαρακτήρα μας, και αναγνωρίζουν εύκολα κάθε μας τραγούδι, αλλά πάντα είμαστε εδώ να εκπροσωπούμε το μελωδικό death metal.
Αποτέλεσμα εικόνας για omnium gatherum  
-Στη μουσική των Omnium Gatherum παρατηρώ τα ορχηστρικά στοιχεία να θυμίζουν soundtracks από ταινίες ή από video games. Είστε fans της instrumental μουσικής ή των soundtracks;

Εννοείται πως είμαστε (δείχνοντας μου τη μπλουζα του Dragonball). Σε γενικές γραμμές ακούμε διάφορα πράγματα...έχουμε ποικιλία. Η ποικιλία των διαφορετικών ακουσμάτων, κρατά ζωντανή και τη δημιουργικότητα μας, και μας κάνει να έχουμε μπόλικες ιδέες. Με αυτόν τον τρόπο στον ήχο μας, θέλουμε να έχουμε τον ακροατή μαζί αμς από την πρώτη στιγμή, χωρίς να υπάρχουν επαναλήψεις μέχρι και από εμάς. Οι Omnium Gatherum, έχουν σαν αναπόσπαστο κομμάτι αυτούς τους ήχους, και συνεχίζουμε έτσι, με αιθέρια και υπερμελωδικά στοιχεία,καρατώντας  και το ενδιαφέρον στα κομμάτια μας. 

-Πώς αποφασίσατε να διασκευάσετε με το νέο single σας και το "We Who Are Not As Others" των Sepultura;

Κοίτα, πάντα όταν βγάζουμε νέο υλικό σκεφτόμαστε και τον τρόπο λειτουργίας από άλλες μπάντες, και έχουμε σκέψεις για κάποιες διασκευές σε κομμάτια που γουστάρουμε. Πριν μερικά χρόνια είχαμε διασκευάσει και το "Subdivisions" των Rush. Πάντα, σε περίπτωση που το κάνουμε αυτό, διαλέγουμε κάτι εντελώς διαφορετικό από τα νερά μας, και η συγκεκριμένη διασκευή ήταν δική μου ιδέα για να γίνει, σε ένα ιδιαίτερο κομμάτι, επειδή συνήθως εμείς βγάζουμε περίπλοκα πράγματα με τη μουσική και τους στίχους μας, ενώ εδώ είναι ένα περίεργο, άμεσο κομμάτι με μόνο τη φράση του ρεφρέν, χαχα. Έχει κορυφώσεις σαν κομμάτι αλλά μόνο μία χτυπητή πρόταση με δύναμη και βάρος. Είμαστε περήφανοι που κάναμε κάτι τόσο διαφορετικό, και ίσως το παίξουμε live κάποια στιγμή...μπορεί στη Βραζιλία που ταιριάζει χαχα!

-Είστε μία μπάντα που αγαπά τους πειρματισμούς στον ήχο της. Έχετε σκεφτεί ποτέ να προσαρμόσετε παραδοσιακούς Φιλανδικούς ήχους στη μουσική σας;

Μου αρέσει πολύ η παραδοσιακή μουσική! Θα μπορούσε να γίνει φαντάζομαι, αλλά δε ξέρω αν είναι για εμάς αυτό. Πειραματιζόμαστε αρκετά με όσα ήδη κάνουμε, αλλά τα Φιλανδικά στοιχεία είναι για άλλες μπάντες, που δε χρειάζεται να πω, αλλά έχουν αυτό το folk ύφος, τιμώντας την παράδοση. Κάνουμε κάτι πιο international, και δε νομίζω πως από τη μουική των Omnium Gatherum θα μπορούσε να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονoμιά της χώρας μας.
 Αποτέλεσμα εικόνας για omnium gatherum burning cold promo photos
-Πώς βλέπεις την extreme metal σκηνή στις μέρες μας;

Είμαι λίγο πιο χαλαρός και τεμπέλης πολλές φορές για να ανακαλύπτω νέα μουσική χαχα. Ότι έχω την ευκαιρία να ακούσω ή να πέσει στο αυτί μου τυχαία, βλέπω πως εξελίσσεται και προχωρά ραγδαία. Το death metal στη Φιλανδία είναι λίγο βουβό τελευταία, κρατώντας το σταθερά οι πιο κλασικές μπάντες και το πιο βαθύ underground που δε ξέρω καλά, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπουμε ότι υπάρχει άνοδος και συνέχεια με πολύ καλές μπάντες.

 -Οι Omnium Gatherum τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα ενεργοί και πολυάσχολοι. Να περιμένουμε κάτι νέο από εσάς σύντομα;

Δύσκολο να πω ακόμα. Έχουμε ξεκινήσει κάποιες πρόχειρες συνθέσεις αλλά σε πολύ πρώιμο στάδιο, με ιδέες και riffs σε κάτι demos. Χτίζουμε ήδη την κατευθυντήρια γραμμή μας κι έχω στο κινητό μου κάποιους στίχους που γράφω όσο είμαστε στο tour. Έχω κάτι καλό στο μυαλό μου, αν και δε ξέρω πότε θα είναι όλα έτοιμα για να κυκλοφορήσουμε τη επόμενη δουλειά, αλλά δε νομίζω πως οι φίλοι μας θα περιμένουν πολύ.

-Τέλεια! Σε ευχαριστώ πολύ Jukka για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ κι εγώ πολύ. Χαιρόμαστε που ήρθαμε στην Ελλάδα για το παρθενικό μας show, και θέλουμε να δείχνουμε συνεχώς το καλύτερο εαυτό μας παίζοντας αγνό μελωδικό death metal. Stay Metal!

Γιάννης Χαρτζανιώτης



Δεν υπάρχουν σχόλια: