Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Το φαινόμενο των Baroness δεν είναι μόνο μία μόδα

 Το σχήμα του John Baizley, πέρασε πολλά, αλλά με δύναμη και φιλοδοξία, όλα στο στρατόπεδο των Baroness αντιμετωπίστηκαν και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία για τα δεδομένα του σκληρου ήχου. Οι  metallers από τη Georgia, έχοντας κυκλοφορήσει το πέμπτο τους πόνημα, "Cold and Grey", έρχονται στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στη σκηνή του Gagarin 205, το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, με τους φίλους αυτής της τρελοπαρέας να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία. Το Metal View, λίγες εβδομάδες πριν την εμφάνιση των "Βαρόνων", δίνει μερικά στοιχεία που αναδεικνύουν τη διαφορετικότητα του εν λόγω συγκροτήματος.
 Αποτέλεσμα εικόνας για baroness


Ξεκινώντας, προσωπικά τους Baroness, τους συσχετίζω με τους Kvelertak, όχι πως μοιάζουν στον ήχο, αλλά επειδή έχουν μεγάλο και πιστό fanbase, το οποίο μάλιστα τους στηρίζει εδώ και χρόνια με τις ιδιαιτερότητες των μουσικών τους κατευθύνσεων και την ποικιλία μέσα σε αυτές.

Με όλες αυτές τις ιδιαίτερες προσεγγίσεις, καταλαβαίνουμε γιατί το εν λόγω συγκρότημα είναι ένα φαινόμενο για την εποχή μας, κι όχι απλώς μια μπάντα που έλαμψε και χάθηκε σαν πυροτέχνημα, κάτι που ουκ ολίγες φορές έχουμε δει να συμβαίνει. Εκτός των άλλων όμως, ήδη από το "Red Album" και κάποιων EPs και splits, πριν από αυτό, βλέπαμε μέσα από το sludge ηχόχρωμα τους, κλασικές rock πινελιές και μια Sabbath-ική ατμόσφαιρα με πιο spacey φόρμες που κατευθείαν σου μένουν στο μυαλό.

Το ευρύ κοινό βέβαια, όπως και στη χώρα μας, τους λάτρεψε περισσότερο μετά την κυκλοφορία του "Yellow And Green" to 2012. Aυτός μάλιστα ήταν και ο δίσκος, που βλέπαμε τη μπάντα να διαφοροποιείται από τα κλασικά, και ίσως τετριμμένα, stoner, doom, sludge μοτίβα, καθώς χώθηκαν μελωδίες, κοψίματα, και πιο heavy περάσματα, που πολλοί δε θα τολμούσαν να κάνουν, κι ας αλλάζει συνεχώς η μουσική με ραγδαίους ρυθμούς.
Αποτέλεσμα εικόνας για baroness 2019

Πλέον, οχτώ χρόνια μετά από αυτή την ιδιαίτερη δουλειά, οι μεγάλες αλλαγές στις δυνάμεις των Αμερικάνων, δεν πτόησαν τη λαμπρή τους συνέχεια, η οποία έφερε το "Purple" και πλέον το "Cold & Grey" που μόνο παγωμένο και ψυχρό δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Συγκεκριμένα έχουμε να κάνουμε ίσως με την πιο καλοδουλεμένη τους κυκλοφορία, που εδώ και μερικούς μήνες έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο, κερδίζοντας ακόμα νέο έδαφος. Αυτός ο δίσκος έρχεται να μας γνωρίσει την πιο progressive και ραδιοφωνική τους πλευρά, ενώ η προσθήκη της Gina Gleason στις κιθάρες έδωσε μια φρέσκια ανάσα, και πολλές μελωδίες που δεν είχαμε συνηθίσει.

Αποτέλεσμα εικόνας για baroness athens
Όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα, κατά καιρούς μπήκαν σε μεγάλα charts της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ χώρια του Grammy που έλαβαν ως το καλύτερο metal performance για το 2017, έχουν περιοδεύσει με μεγάλα και θρυλικά ονόματα του χώρου, όπως οι Metallica, Mastodon, Deftones, Opeth και High On Fire. Όλα αυτά τα μοναδικά, ευφάνταστα και ιδιαίτερα στοιχεία του χαρακτήρα και της μουσικής τους, οι Έλληνες fans, θα έχουν την τύχη και την τιμή να παρακολουθήσουν από κοντά στις 19 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στο Gagarin 205, όπου η βραδιά αναμένεται καυτή.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για την 37αρα μούγκα όμως

Metal view είπε...

Δεν έχουμε σχέση με τη διοργάνωση για να γίνονται σε εμας τα παράπονα...ας μας ενωσει λίγο η μουσική :)