Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

EPICA-DESIGN YOUR UNIVERSE "GOLD EDITION" (Review)

Πότε πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από το "Design Your Universe" των Epica, δε μπορώ να το πιστέψω, και μάλιστα αρνούμαι να το δεχτώ, αφού βλέπω ότι μαζί με τους αγαπημένους μου δίσκους, μεγαλώνω κι εγώ. Το πέμπτο άλμπουμ των Ολλανδών metallers λοιπόν, έχοντας περάσει ήδη στη μουσική ιστορία του είδους μας, επιστρέφει λίγο πιο ανανεωμένο, καθώς κυκλοφορεί σε διπλή remixed και remastered έκδοση, από την-εδώ και χρόνια-δισκογραφική τους, Nuclear Blast . Το άλμπουμ δε φέρνει όμως κάτι καινούριο μόνο στον ήχο, αλλά και στην εικόνα, με το εμπλουτισμένο εξώφυλλο να μας προλογίζει τι μέλλει γενέσθαι.
 Αποτέλεσμα εικόνας για epica design your universe gold edition


Χωρίς να εμβαθύνω στα κομμάτια, καθώς είναι τα ίδια, θα σταθώ στον τρόπο που έγινε το remix και το remaster, επηρεάζοντας το γενικό σύνολο του άλμπουμ. Ευτυχώς έχουμε να κάνουμε με  μια πολυδουλεμένη εκδοχή του δίσκου, μια και κατά καιρούς όλοι έχουμε ακούσει remastered ή remixed εκδόσεις έργων που αγαπήσαμε και κατέληξαν τερατουργήματα, αλλά ευτυχώς εδώ τα πράγματα δε λειτουργούν έτσι. Σε όλο το "Design Your Universe", βλέπουμε μια ογκώδη κατάσταση στα όργανα, με το μπάσο να πηγαίνει ελάχιστα πιο πίσω, ενώ οι κιθάρες, τα τύμπανα και τα πλήκτρα λαμβάνουν κυριότερες θέσεις. Έτσι όλος ο δίσκος καταλήγει να ακούγεται ακόμα πιο μαζικός και heavy, ενώ τα φωνητικά έρχονται πιο καλογυαλισμένα, όχι μόνο της Simone αλλά και στο γρέζι των brutal σημείων. 

Μάλιστα, προσωπικά ο γράφοντας, ξεχώρισε τα "Martyr Of The Free World", "Burn To A Cinder" και "Semblance Of Liberty" που αναδεικνύεται  περισσότερο το power στοιχείο του, αλλά ο άσος στο μανίκι για ακόμα μια φορά, και με αυτή την εκδοχή, έρχεται το μεγαλειώδες και ξεσηκωτικό "Unleashed" που έχει γίνει ύμνος για τους Ολλανδούς. Σε αυτή την επετειακή κυκλοφορία, υπάρχει και το bonus κομμάτι της πρώτης έκδοσης, το "Incentive" με τα πλήκτρα και τα συμφωνικά μέρη να καλύπτουν λίγο παραπάνω τα riffs.

Aπό εκεί και πέρα, οι Epica, εκτός των άλλων, μας χαρίζουν και πέντε ακουστικές εκδοχές κάποιων κομματιών. Συγκεκριμένα το "Burn To A Cinder" γίνεται πιο χαλαρό και μυσταγωγικό με ωραία τραβήγματα στο ρεφρέν, το "Our Destiny" με τα μελωδικά στοιχεία να παραμένουν θα το δούμε πιο αιθέριο, ενώ το "Unleashed" θα έρθει με μια σχετικά ακουστική folk διάθεση. Με το "Martyr Of The World" να κρατάει μόνο τις φωνητικές γραμμές ίδιες, έχοντας μεταμορφωθεί στα υπόλοιπα σημεία, φτάνουμε κοντά στο τέλος, υπογράφοντας το, όπως και στο αυθεντικό, το ομώνυμο "Design Your Universe", που δε διαφοροποιηθεί και ιδιαίτερα από αυτό που ήδη ξέρουν οι fans.

Η επετειακή έκδοση του "Design Your Universe" είναι μία από τις ωραιότερες επανακυκλοφορίες που έχει τύχει να ακούσω όλα αυτά τα χρόνια. Η ώριμη και σοβαρή δουλειά που έχει γίνει από πίσω φαίνεται, όπως επίσης και οι unplugged εκδοχές των κομματιών, που λειτουργούν σαν μικρά έπη κι όχι σαν φθηνές αντιγραφές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που αυτός ο δίσκος των Epica έγινε τόσο αγαπητός, και με την παρούσα μορφή ίσως κερδίσει κι ακόμα περισσότερους φίλους που θα ανακαλύψουν πως αποτελεί πραγματικό χρυσό.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: