Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

ROTTING CHRIST-THEIR GREATEST SPELLS (Album Review)

 Από τότε που οι Rotting Christ ξεκινούσαν στις γειτονιές της Νέας Ιωνίας να εκπληρώσουν το μακρυνό τους στόχο, έχουν περάσει χρόνια. Τριάντα χρόνια μάλιστα, και από τότε έχουν κυκλοφορήσει 13 δίσκους συν demos, EPs και splits. Στα πλίσια εορτασμού αυτών των "γενεθλίων", μεταξύ άλλων κυκλοφρούν και το παρακάτω best of compilation, μέσω της Season Of Mist, το "Their Greatest Spells", στο οποίο, το γνωστό ΧΞΣ μετατρέπεται σε ΧΧΧ, για τις τρεις δεκαετίες ζωής τους.
 SOM453-Rotting Christ-1500X1500px-300dpi-RGB.jpg


Το πρώτο μέρος της συλλογή ξεκινάει με το "The Sign Of Prime Creation", από έναν εκ των πιο επιτυχημενων δίσκων τους, το "Theogonia". Προχωρόντας θα βρούμε τα "Athanati Este" και "Non Serviam", καταλαβαίνοντας πως η προοπτική της συλλογής αναμιγνύει το μακρυνό παρελθόν με το πιο πρόσφατο, λαμβάνοντας έτσι, υπόψιν ο ακροατής τις ομοιότητες και τις διαφορές καθ'όλη την πορεία των Ελλήνων black metallers.

Μέσα σε αυτή την εύστοχη, εορταστική κίνηση θα συναντήσουμε, εκτός των πιο γνωστών και live-άδικων τραγουδιών και πιο άγνωστα ή λιγότερο παιγμένα κομμάτια, τα οποία κρύβουν τη δική τους σκοτεινή και ακραία ομορφιά όπως το "Dying", "Art Of Sin", "Astral Embodiment", "Semigod" και "A Dynasty From The Ice". 
Όπως προανέφερα, το "Their Greatest Spells" περιέχει κομμάτια και από την πρόσφατη ιστορία τους, όπως το "Ze Nigmar" και "Ελθε Κύριε" από το τελευταίο τους πόνημα "Rituals" αλλά και τα "In Yumen-Xibalba" και "Grandis Spiritus Diavolos" από το "Κατά τον Δαίμονα Εαυτού".

Το διπλό αυτό CD κλείνει με ένα old school κουαρτέτο με τα "Forest Of N'Gai", "Feast Of The Grand Whore", "Exiled Archangels" και "Saturn Unlock Avey's Son". Μετά από αυτό βέβαια υπάρχει και άλλο ένα κομμάτι, το "I Will Not Serve", το οποίο αν και έχει δεχθεί ποικίλα σχόλια, προσωπικά πιστεύω πως ήρθε για να συνδυάσει το παλιομοδίτικο ύφος των δύο πρώτων δίσκων με την ατμόσφαιρα της πιο πειραματικής τους περιόδου και τον ήχο του σήμερα, και νομίζω ότι βρίσκομαι κοντά στη σκέψη της μπάντας.

Με αυτή τη συλλογή best of κομματιών, οι Rotting Christ δείχνουν τι κατάφεραν μέσα σε τρεις δεκαετίες, με τις ευκλίες αλλά και τις δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι να φτάσουν στην κορυφή της ακραίας σκηνής. Θεωρώ πως το compilation αυτό θα χώραγε και μερικά ακόμα κομμάτια, αλλά σίγουρα θα αποτελέσει διαμάντι για τους die hard φίλους των συμπατριωτών μας.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: