Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

DRUDKH-THEY OFTEN SEE DREAMS ABOUT THE SPRING (Album Review)

 Παραμένοντας σε γενικές γραμμές, πιστοί στις ρίζες και τα ιδεώδη τους, οι θρύλοι του Σλαβικού black metal, οι Drudkh, επανέρχονται με έναν καινούριο, ολόμαυρο δίσκο. Το θερμόμετρο δείχνει υπό του μηδενός, και οι Ουκρανοί, μέσα στο ανοιξιατικό περιβάλλον, αποφασίζουν να νοσταλγήσουν το παρελθόν τους με το "They Often See Dreams About The Spring".
 SUA086-Drudkh-1500x1500px-300dpi-RGB.jpg


Ήδη με την εισαγωγή του "Nakryta Neba Burym Dakhom", αποκαλύπτεται η χαοτική διάθεση του δίσκου. Τα συνεχόμενα στροβιλισμένα και ψυχρά riffs του κομματιού, μαζί με τη σκιστή φωνή του Thurios, δείχνουν την καταχνιά που συνοδεύει εδώ και χρόνια τον ήχο τους, λίγο πιο αχνή από τον χιονιά που ήρθε μέσα στην καρδιά της άνοιξης. Λίγο πιο πομπώδες και επικό έρχεται το "U Dakhiv Irzhavim Kolossyu", το οποίο μέσα στα εννιά λεπτά του υπάρχουν πολλά κλασσικά black metal στοιχεία, που θυμίζουν μερικές φορές ακόμα και Νορβηγικές μπάντες (το οποίο μου φαίνεται παράξενο για τους εν λόγω Ουκρανούς), ενώ μέσα σε όλα τ'άλλα συναντάμε και κάποιες πιο ατμοσφαιρικές, καθαρές στιγμές που σπάνε τον πάγο του ήχου τους.

Η συνέχεια, επιστρέφοντας στις κλασικές, Σλαβικές γραμμές των Drudkh, έρχεται με ένα κομμάτι που φέρει τη σφραγίδα τους, το "Vechirniy Smerk Okutuye Kimnaty"  με τον old school θόρυβο του, που συνδυάζει το ακραίο metal με μερικά rock στοιχεία. Στο πιο γρήγορο "Za Zoreyu Scho Striloyu Syaye", μαζί με τα γκάζια που ανεβαίνουν, ακούμε πολλές όμορφες μελωδίες που περπατούν πλάι στην ωμότητα του κομματιού, ενώ πιο απομακρυσμένα προσθέτεται ο ήχος καμπανών.
Τέλος, το "Bilyavyi Den’ Vtomyvsya I prytykh", χωρίς να απομακρύνεται από τη γενική κρύα και σκοτεινή αύρα του συνόλου, κλείνει το δίσκο όσο πιο "βρώμικα" μπορεί με την ακρότητα και την σκληρότητα του, χωρίς μελωδίες και με πολύ μένος!

Το νέο μέλος της δισκογραφική οικογένειας των Ουκρανών, σίγουρα δημιουργεί εικόνες με τον ήχο τους, καθώς άλλσωτε ξέρουν πολύ καλά πως παίζεται το black metal. Παρόλα αυτά΄, οι μακροσκελείς συνθέσεις σε πολλά σημεία κουράζουν ενώ θα παρατηρήσουμε αρκετές ομοιότητες στα κομμάτια μεταξύ τους. Βέβαια αν παραλέιψουμε αυτά τα πτέσματα, σίγουρα μιλάμε για ένα extreme soundtrack για τα κρύα που θα έρθουν στη συνέχεια του Μάρτη.

(7/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: