Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Αφιέρωμα στους Profanatica

 Το μαύρο ματωμένο όνομα των Profanatica, φωτίζει το ανίερο σκοτάδι του ακραίου ήχου εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Μέσα σε αυτά τα χρόνια οι Αμερικάνοι black.death metallers, με αφορμή το τέταρτο, πιο πρόσφατο τους πόνημα, έρχονται για πρώτη φορά και στα δικά μας αρχέγοννα εδάφη καθώς ταξιδεύουν σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο..αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..
 Σχετική εικόνα
Αποτέλεσμα εικόνας για profanatica

Οι σοδομισμένες καλόγριες στο εξώφυλλο του πρώτου rehearsal demo, δηλώνουν την αρχή των Profanatica, πισω στο 1990, από τρία πρώην μέλη των θρυλικών death metallers, Ιncantation. Στην Αμερικανική underground σκηνή προστίθεται ακόμα ενα λιθαράκι που μέχρι το 1992 θα εξαπλωνεται σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας με αρκετά demos, ένα ΕΡ και δύο splits με τους Masacre και τους Impiety αντίστοιχα. Από τότε το ανίερο όνομα τους θα πάψει να ηχεί, ενώ ο μπασίστας τους, Aragon Amori, πεθαίνει το 1996 από καρδιακή προσβολή. Εννέα χρόνια μετά τη διάλυση τους, οι Profanatica θα επανέλθουν με ένα live album και μια συλλογή, ενώ το 2002 θα κυκλοφορήσουν το ιστορικό τους single "Βroken Jew". Ο ιθύνων νους της μπάντας, Paul Ledney, έχοντας στο πλάι του τον John Gelso to 2007, έπειτα από 17 χρόνια ύπαρξης κυκλοφορούν το πρώτο τους full length, "Profanatitas De Domonatia" και η συνέχεια έπεται εξίσου σκοτεινή και αβυσσαλαία με το "Disgusting Blasphemies Against God" του 2010 και το λογοπαιγνικό και εξίσου βλάσφημο "Thy Kingdom Cum" του 2013.
Δύο χρόνια πριν, οι αρχιερείς του USBM επέστρεψαν με την ίσως πιο ώριμη δουλειά τους, το τρόπον τινά, αυτοβιογραφικό "The Curling Flame Of Blasphemy'' το οποίο έχει αποσπάσει θετικές κριτικές από τον τύπο της metal σκηνής.
Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για profanatica athensOπως ήδη φαίνεται η μαύρη βλάσφμη φλόγα των Profanatica θα αργήσει να σβήσει, ενώ παρατηρούμε πως το σχήμα του κυρίου Ledney, βρίσκεται στην πιο ενεργή φάση της καριέρας τους με μια εκτενή Ευρωπαϊκή περιοδεία η οποία θα απλωθεί, όπως προανέφερα για πρώτη φορά και μέχρι την Ελλάδα.

Η ανίερη αυτή βραδιά της 18ης Μαρτίου στο Temple, θα υποδεχτεί εκτός των cult θρύλων των 90s, και τους Καναδούς Rites Of Thy Degringolade με το επερχόμενο "The Blade Philosophical" και τους δικούς μας Lykaionas, που αποτελούνται από τα 2/5 των Kawir.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: