Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Rune Eriksen στο Metal View: "Στους Earth Electric επικοινωνούμε με τη φύση με βαθύτερο τρόπο"


 Oι Earth Electric είναι μια ιδιαίτερη hard rock μπάντα που αποτελείται από διάφορα progressive και stoner στοιχεία, και είναι το "μικρό παιδί" του Νορβηγού Rune "Blasphemer" Eriksen(Aura Noir, Τwilight Of The Gods, ex-Mayhem, Ava Inferi).
Μαζί είναι και η Carmen Susana Simoes(Moonspell, ex-Ava Inferi) στα φωνητικά, και οι Ricardo Martins και Alexandre Ribeiro.
Ο Rune μίλησε με τον Γιάννη Χαρτζανιώτη, σε μια συνέντευξη-κατάθεση ψυχής, με πολύ ενδιαφέρον σχετικά με τους ίδιους τους Earth Electric, το παρελθόν του, αλλά και τι επιφυλάσσει δισκογραφικά  και συναυλιακά το μέλλον των Aura Noir.

Αποτέλεσμα εικόνας για earth electric band


- Καταρχάς πως προέκυψε η ιδέα των Earth Electric; Υπήρχαν ιδέες για αυτή τη μπάντα πριν τη διάλυση των Ava Inferi;

H ιδέα των Earth Elecric ήρθε το 2013, ακριβώς μετά την απόφαση των Ava Inferi για να διαλυθούμε. Διάλεξα να κάνουμε πιο uptempo μουσική με περισσότερα εμφατικά riffs, και μια εξωστρεφή ενέργεια, την ίδια στιγμή που έκανα και μερικές αλλαγές στη ζωή μου. Ακούω hard rock και παλιό heavy metal από τότε που ήμουν παιδί, οπότε ξέρεις, θεώρησα σημαντικό για εμένα να ασχοληθώ και με κάτι τέτοιο.  Ένιωσα πως ένας κύκλος θα ολοκληρωθεί έτσι πηγαίνοντας πίσω στις ρίζες μου και να εκφράσω την αγαπη μου για όλες τις λατρεμένες μου vintage μπάντες, αλλά με έναν ανανεωμένο αέρα. Πιστεύω ότι πήγε καλά, και δε μπορώ να περιμένω τι θα μας επιφυλάσσει η επόμενη δουλειά μας.

-Για εμένα το όνομα σας μου βγάζει μια φυσική ενέργεια. Ποιο είναι το όλο νόημα και το concept πίσω από τους Earth Electric;

Μπορείς να το πεις κι έτσι. Earth Electric στην πραγματικότητα είναι ο όρος του lifestyle μας και του τρόπου που εγώ ο ίδιος ζω. Είμαι vegeterian περίπου 13 χρόνια και έχω γίνει vegan τα τελευταία τέσσερα. Έτσι ο τρόπος που ζω είναι απλοϊκός, αρμονικός και φυσικός.  Πιστεύω ότι η ανθρωπότητα αγνοεί σημαντικές πτυχές της ύπαρξης μας για σημαντικό χρονικό διάστημα καθώς και τους φυσικούς πόρους και τις οργανικές μορφές της φύσης. Αυτό είναι που απασχολεί και το συγκρότημα γενικότερα. Η Carmen έχει εντρυφήσει κι αυτή στην "πράσινη λογική", προσπαθώντας να κάνει τη διαφορά.  Προσπαθούμε μαζί να επικοινωνήσουμε με τη φύση με έναν βαθύερο τρόπο.  Είναι όλα ενέργεια που μας βοηθούν στην επιβίωση.

- Ο δίσκος σας λέγεται "Vol.1:Solar" να περιμένουμε κι άλλη μέρη;

Πράγματι. Θα ξεκινήσουμε το Vol.2  του χρόνου. Έχω ήδη μερικές ιδέες, αλλά κανένα ολοκληρωμένο τραγούδι, πέρα από μερικά riffs. Είμαι ήδη αποφασισμένος για το επόμενο άλμπουμ,μιας και αυτό το έγραψα εδώ στο σπίτι, επί των πλείστων εγώ κι ο υπολογιστής. Βοήθησε και η υπόλοιπη μπάντα σε μερικά σημεία, απλώς τα περισσότερα ήταν αποκλειστικά από εμένα. Ξέρω όμως πως η επόμενη δουλειά θα είναι εξ ολοκλήρου συλλογική αφού μάθαμε μουσικά ο ένας τον άλλον. Νομίζω πως η δουλειά που θα γίνει από όλη τη μπάντα θα είναι και πιο απελευθερωμένη και πιο ώριμη.
Φωτογραφία του χρήστη Earth Electric.

-Υπάρχει κάποιο γενικό θέμα πίσω από το δίσκο;

Όσον αφορά αυτό το album, ναι, μπορείς να πεις πως υπάρχει κάποιο concept. Ασχολείται κυρίως με αυτά που προανέφερα, χωρίς να έχουμε κάποιο όριο. Για παράδειγμα το "The Great Vast" ασχολείται με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, το "Mediate.Mediate" αναφέρεται για τους επιθετικούς ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τις ανασφάλειες τους, το "Mountains&Conquerors" για όσους ξεπερνούν τα εμπόδια τους, ενώ το "The Endless Road" έχει σχέση με τα παλιά τσιγγάνικα μάγια....εκεί που είναι η άκρη του ατέλειωτου δρόμου ίσως να βρίσκονται τα όρια.

-Βλέποντας το εξώφυλλο του Costin Chioreanu, παρατηρώ δέντρα, ζώα, πουλιά και ένα δέντρο καταμεσίς του κύκλου.  Συμβολίζεται η Γη με μια πιο καλλιτεχνική ματιά.

Ναι, θα μπορούσε. Αντανακλάται πάνω το όνομα της μπάντας και το θέμα του δίσκου μπορώ να πω. Είναι ένα όμορφο καλλιτεχνικό δείγμα και είναι μάλιστα ευχάριστο ότι για άλλη μια φορά συνεργάζομαι με τον Costin, o οποίος έχει ασχοληθεί και πάνω σε άλλα projects που έχω παίξει.

- Όσον αφορά το video clip του "Mountains&Conquerors", που έχει φτιάξει πάλι ο Costin, και έχει μια πιο spacey διάσταση, εγώ προσωπικά το εκλαμβάνω σαν τον άνθρωπο που κυριαρχεί...

Όπως σου είπα, το βασικό concept είναι για τον άνθρωπο που παλέυει τα εμπόδια  ξεπερνώντας τον εχθρό μέσα του. Είναι για αυτούς που βρίσκουν το θάρρος και το kundalini για να προχωρήσουν. Το kundalini είναι μια Σανσκριτική έννοια της ενέργειας που συσπειρώνεται γύρω από τον κορμό του σώματος και ξυπνάει μέσω του διαλογισμού και διαφόρων πνευματικών τακτικών. Είναι όλα σχετικά με την αντιμετώπιση του φόβου μας και τη νίκη.

-Η μουσική σας βλέπω έχει πολλές επιρροές από τα 70s, κι όπως διάβασα στο Δελτίο Τύπου μπάντες που χαρακτηρίζουν τον ήχο σας είναι οι Deep Purple, oι Black Sabbath και οι Pink Floyd. Αυτές οι μπάντες επηρέαζαν ανέκαθεν το παίξιμο σου στη κιθάρα; Παρατηρώ επίσης αρκετά stoner στοιχεία...

Φωτογραφία του Rune Eriksen.Ναι, σίγουρα θα βρεις πολλά στοιχεία μέσα στη μουσική μου ανά περιόδους, αλλά ναι από μικρός μπάντες που λάτρευα ήταν οι Deep Purple, Kiss, Sabbath, Judas Priest και Motorhead. έτσι υπάρχουν πολλά rock και μπλουζ πράγματα στο παίξιμο μου.  Είναι εύκολο να τα ακούσεις και στα solo στο άλμπουμ αυτό. Γενικά με τους Earth Electric προσπαθήσαμε να μην γίνουμε μια nostalgia band σε όλα αυτά τα ονόματα αλλά να κάνουμε κάτι προσωπικό. Υπάρχουν τόσες μπάντες που αντιγράφουν όλα εκείνα τα μεγάλα συγροτήματα της εποχής.Προτιμώ να ακούω πιο πολύ τα αυθεντικά,αν και βλέπω τους λόγους που το κάνουν.  Όταν ξεκίνησα  να πάω προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ξεκάθαρο πως θα υπήρχε ένα μείγμα πραγμάτων χωρίς κάποια βασική ταυτότητα. Όσον αφορά τις stoner επιρροές που ανέφερες έχεις δίκιο, και δεν είναι κρυφό πως είμαι μεγάλος φαν των Queens Of  The Stone Age και άλλων stoner συγκροτημάτων. Bέβαια πέραν τούτου δε θεωρώ ότι ακουγόμαστε σαν κάτι άλλο πέρα από τους εαυτούς μας. Αυτό ελπίζω δηλαδή.

-Γενικότερα σου αρέσουν καθόλου μπάντες που ασχολόυνται με τον παλιό ήχο όπως οι Ghost, oι The Devil's Blood ή oι Spiritual Beggars;
 
Όχι ιδιαίτερα. όπως είπα δεν είμαι fan των νεότερων συγκροτημάτων που ασχολουνται καθρά με αυτό τον ήχο. Δεν εννοώ πως όλες αντιγράφουν αυτή τη μουσική, δηλαδή στους Ghost μ'αρέσει αρκετά η φωνή για παράδειγμα. Και αυτό που κάνουν οι Spiritual Βeggars, κ'εκαναν οι The Devil's Blood, ήταν κάτι παραπάνω από αντιγραφείς. Εννοώ πως τους έκανε πιο γνωστούς η αισθητική που προέβαλαν. Αλλά πάντα καταλήγω να ακούω τα κλασικά πρωτότυπα. ίσως να φταίει που είμαι μεγάλος και τα θυμάμαι καλύτερα χεχε.
-Είσαι κυρίως γνωστός ως ένας διάσημος black metal κιθαρίστας. Πόσο δύσκολο ήταν να εκφράσεις ένα διαφορετικό στυλ στη μουσική που παίζεις; Έχεις εμπνευστεί καθόλου μέσα από το black metal στους Earth Electric;

Αποτέλεσμα εικόνας για rune eriksenΝα σου πω, αισθάνομαι τυχερός που έχω ασχοληθεί με τόσα δαφορετικά είδη.  Σίγουρα είναι αλλό να παίζεις με γρήγορο picking και δυσαρμονικά riffs, αλλά αποτελεί κι αυτο 100% κομμάτι του εαυτού μου. Η βασική μου έπιρροή ήταν όλες αυτές οι hard rock μπάντες που άκουγα, και τις είχα ως βάση. Δε φοβάμαι να αναμιγνύω στοιχεία μεταξύ τους και να κάνω τη μουσική μου πιο ενδιαφέρουσα, γι'αυτό άλλωστε θα ακούς παράξενες συγχορδίες και riffs. Η βασική διαφορά σε όλο αυτό όμως είναι όταν γράφω κάτι πιο θετικό. Και μιλώντας απλοϊκά και με συμβολισμούς  εννοώ ότι δημιουργώ κάτι αντί να καταστρέφω. Σίγουρα η μεγαλύτερη "καταστροφή" που απέδωσα μουσικά στο black metal ήταν το "Ordo Ad Chao" με τους Mayhem. Έχω δουλέψει σκληρά ώστε να επιτύχω κάτι πιο εναλλακτικό, σε συνθέσεις και τραγούδια με πιο θετική mantra. Mετά από τόσα χρόνια που δρω στο extreme metal, ήταν σαν τρόπος σκέψης η όλη ενασχόληση μου με τους Earth Electric, ώστε να δημιουργήσω μια εν μέρει πιο λυρική μουσική. Θέλω να πω πως η ζωή έχει πολλές αποχρώσεις και είναι καλό να βγάζουμε το κεφάλι που και που έξω από τα υγρά κελάρια που είμαστε κλεισμένοι.

-Να περιμένουμε κάτι νέο από τις άλλες σου μπάντες, τους Aura Noir και τους Twilight Of The Gods; Τι να περιμένουμε με τους Aura Noir στις ελληνικές σας εμφανίσεις;

Nαι, με τους Aura Noir τελειώσαμε την ετοιμασία του νέου δίσκου και θα κυκλοφορήσει μέσω της Indie Recordings μέσα στον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Είναι ένα πολύ καλό άλμπουμ όπου για πρώτη φορά γράφουμε σαν τρίο με μια κιθάρα, και μόνο τρία όργανα σε όλη τη διάρκεια. Σίγουρα θα είναι πιο ωμό και απογυμωνμένο. Ειλικρινά δεν περιμένω την ώρα ώστε να επιστρέψω στην Ελλάδα για να παίξουμε. Πάντα περνάω υπέροχα και είναι από τα αγαπημένα μου μέρη για να παίζω και να αράζω και οι Aura Noir έχουν πολλές ιστορίες από εκεί. Υπάρχει ένα αφοσοιωμένο κοινό και φανταστικά φαγητά και ποτά. Όλα είναι σαν μια γιορτή όταν ερχόμαστε στην Ελλάδα. Από την άλλη οι Twilight of The Gods είναι προς το παρόν στον πάγο, αλλά έχω βάλει μπροστά μια νέα extreme metal μπάντα όπου θα παίζουμε ένα κράμα death και black metal.  Όλες αυτές τις μέρες είμαι μές στη χαρά και γεμάτος δουλειά. Ωραίες στιγμές!

Αποτέλεσμα εικόνας για earth electric band
- Eίδα ότι με τους Earth Electric ετοιμάζεστε να παίξετε στη Λισαβόνα και στο Inferno Festival της Νορβγίας. έχετε σκοπό για κάποιο Ευρωπαϊκό tour;

Ναι, θα κάνουμε μια μικρή κοντά στο Νοέβριο, οπότε ήδη προετοιμαζόμαστε, κάνοντας από τώρα πρόβες για να είμαστε ήδη έτοιμοι. Το καλό είναι πως η μπάντα είναι ιδανική για συναυλίες και ελπίζω ότι θα τους έχω μαζί μου σίγουρα για να ωγάλουμε προς τα έξω αυτή τη ζωντανή ατμόσφαιρα της μουσικής μας. Νιώθω ευλογημένος που έχω στο πλάι μου τόσο σπουδαίους ανθρώπους και επαγγελματίες. Ελπίζω να περάσουμε και από την Ελλάδα.

-Ευχαριστώ πολύ Rune για τη συνέντευξη, στείλε ένα μήνυμα στους fans..

Ευχαριστώ για την ωραία συνέντευξη, και ανυπομονώ για τις εμφανίσεις στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, να τα πούμε κι από κοντά.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

ΕΝGLISH VERSION


Φωτογραφία του χρήστη Earth Electric.
-First of all how became the idea of a Earth Electric? Have you ideas for this band before the break of Ava Inferi?

Rune: The idea of Earth Electric came around in 2013 or something, just after Ava Inferi decided to call it quits . I felt like doing more uptempo music with a more emphasis on riffs and outgoing energy, as well as changing some more personal aspects of my life. I have been into Hard Rock and old Heavy Metal since I was a little kid, you know, so this was something I felt was important for me to do. Something that felt more like a full circle kinda thing, going back to the roots and try to express my love for the vintage bands in a new and different setting. I think we succeeded very well, and I can't wait to see what the next album holds.

-For me, your name, brings to my mind something with a natural energy. What's the meaning and the concept of Earth Electric?

Rune: I guess you can relate the band name in that sense. Earth Electric is really just a term of our lifestyle and way of living more than anything else. I have been a vegetarian for about 13 years, then a vegan for about 4, so the way I try to live is very connected to a more simplistic, harmonious and natural way. I feel that mankind has been overlooking the most important aspects with our existence for such a long time, the natural resources and more organic form of living, so this can be seen as a side to the band as well. Both Carmen and I are very occupied with “green” politics and try to make a small difference. Try to find back to the great energies and commune with nature in a deeper way. They are, after all the energies all of us must abide and live by.

-Your new album, is called "Vol:1 Solar". Can we wait something like more parts like "Vol:2" etc? Is it a concept album?

Rune: Yes, indeed. We will start working on Vol 2 next year. I have a few ideas but no song is completed at all, just riffs laying about. I am very confident about the 2nd album, as this first one was basically written by me, here at home with my computer. Some songs and passages we did together as a band but the majority came from me. Next time, as we already know each other very well musically, I expect inputs from the whole band making it a more mature and exciting release. I guess you can say that Vol 1 Solar is a concept album. Its loosely about self improvement and also highlighting some of the issues I mentioned earlier. “The Great Vast” is about the pollutions of our world, “EarthRise” is about using herbs as a mean to heal, “Meditate. Mediate” is about aggressive people who hide behind their insecurity, “Mountains & Conquerors” is about overcoming obstacles and “The Endless Road” is about Gypsy magic….so, yeah, there is a red line here. Well, maybe aside “The Endless Road”.

-I love the album cover that made your friend Costin Chioreanu,I see some animals, clouds, and a tree in the middle of the circle. Is it an artistic option of planet Earth?

Rune. Yes, can be. I find it like a mirror and an entrance to the band name and the album title so to speak. Its an amazing piece of art and it was a pleasure once again working with Costin, as he has been a part of some other projects of mine as well.

Φωτογραφία του χρήστη Earth Electric.-Your video clip, that made Costin Chioreanu too, it has a spacey option. And for me, the concept of the clip is that for the people who conquer , like the title of the song "Mountains & Conquerors". What's the main concept for real?

Rune: As I mentioned earlier, it's about overcoming obstacles, the enemy inside you. It is also about to find the strength or awaken the kundalini energy and to activate it. The kundalini is a Sanskrit term of the energy coiled or nestled around your spine and is something that can be awaked by meditation or specific spiritual practices. It's all about confronting your fear and win. 

- Your music has many influences of 70s rock bands, and I read on band's Press Release, that you inspired from bands like Deep Purple, Black Sabbath and Pink Floyd. Those bands are ever your inspirations at your guitar playing? Also I see a lot of stoner elements on your music..

Rune: Yes, there are hints to a lot of different era's in my style for sure. Since I was a kid I have been listening to Deep Purple, Kiss, Sabbath, Priest and Motorhead etc, so there is plenty of rock and blues in my guitar playing. It's very audible in my solo´s on this album as well. But I think that Earth Electric is so much more, as we are not a nostalgia band at all, and we try to evolve the blueprint of these bands and do something that sounds personal. It's a lot of bands copying the old great bands but for me I'd rather listen to the original, although I see their reasons for doing so... When I decided on going in this direction, it was clear from the get go that it would be a mix of things, and no specific style per se. I also hear the stoner influences you mention, you are right, and I guess it's no secret that I have been a huge fan of QOTSA and other stoner rock bands for a very long time. But again, we don't sound like anybody but ourselves. Well, at least I hope so.

- Do you listen bands like Spiritual Beggars, Devil's Blood or Ghost?

Rune. Not really no, as I said, I am not too fan of newer bands aiming directly at the genre and try to copy the old ones. I am not saying that any of these bands are copying anything specifically and in fact I know and I really like some Ghost tunes as well as The Devil's Blood and Spiritual Beggars. I guess you can say they are or where,  something more than just copycats. Some different take on the expression and some different energy within the bands that makes them all stand out. But for the majority, I prefer the originals. Especially since I am old enough to remember them, hehe.
Φωτογραφία του Rune Eriksen. 

- You are most known as a famous black metal guitarist. How difficult it was to express a different style in the music that you are play? Have you any influences of your black metal era in Earth Electric?

Rune: I feel very fortunate to be able to do different styles. Sure, it is very different from my fast picking and dissonant riffs but still, this is 100% part of me. This was my life from childhood and onwards, pure hard rock bands, so that's where I got my base of inspiration as well. Sure, I am not scared of mixing things in to make it interesting so there are some peculiar riffs with some peculiar chords present as well. But ultimately I think the biggest difference is that I try to create something more positive with these songs. I try to build something, instead of ruining something, symbolically speaking of course. The musical “destruction” was my goal with Black Metal and especially Ordo Ad Chao. But this is constructive music at its core, something I have worked a lot in achieving. I guess you can say that the biggest challenge was to compose the song towards a more positive mantra. I have after all been doing extreme metal for so many years, it's a way of thinking for me….but with Earth Electric I try to change that a bit, hence the lyrical theme´s to the album as welk. There are many nuances to life and it's good to get the head up from the damp basements once in awhile.

- Can we wait something new from your other bands, Twilight of The Gods and Aura Noir? What can wait the greek fans of your show with Aura Noir in Greece? 

Rune: Yes, Aura Noir has finally finalized its new album due via Indie Records next February or March. Its a really good album and it's the first one we have ever done with the complete trio format in the way we recorded. It's only 1 guitar on the whole album, no overdubs or anything, just 3 instruments all the time, so it's kinda stripped down, in a good way we feel. I honestly can't wait to go back to Greece as it is one of my alltime favorite places to play and hang out, and Aura Noir has a strong history and following there as well. Dedicated audience and fantastic food and drinks. It's always a feast being in Greece. So yes, I expect this to be a really fun little trip. Twilight Of The Gods is on ice for the moment, we don't know if we'll ever do anything again but time will tell i guess. But aside this I also have a new extreme band coming up again, a mix of Black and Death Metal so I am very excited these days and full of work. Good times.

-With Earth Electric you will play in Lisboa and in Norway, at Inferno Festival. Have you plans for a tour?

Rune: Yes, we will do a small European tour in November I believe, so we are currently preparing a live show. Rehearsing a lot these days to be as prepared we can. The good thing about the band as well is that it is perfect for the stages. Really energetic and outgoing music, executed by some really great musicians as well, so I feel we will be an interesting band in a live setting. I am also blessed to have these musicians on board, really good and professional individual players. Hopefully we will make it to Greece one day as well. 
 Φωτογραφία του χρήστη Earth Electric.
- Thank you Rune for this interview, please send a message to your fans!...

Rune: Thank you for the great interview, can't wait to visit Athens and Thessaloniki again. Come have a chat by the bar! Hails.

Δεν υπάρχουν σχόλια: