Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

CRADLE OF FILTH-CRYPTORIANA,THE SEDUCTIVENESS OF DECAY (Album Review)

 Παρατηρούμε πως οι Cradle of Filth τα τελευταία χρόνια είναι γεμάτοι ζωντάνια και έμφυτη έμπνευση, καθώς μετά από ένα μόλις χρόνο δισκογραφικής σιωπής, με το "Cryptoriana-The Seductiveness Of Decay" πλέον, οι Βρετανοί extreme metallers επιστρέφουν. Ο ήχος τους πιο ανανεωμένος με πολλές σκοτεινές και συννεφιασμένες στιγμές, σίγουρα θα αποτελέσει ατού της δισκογραφίας τους.
 


Δε περίμενα ότι ήδη από τη δίλεπτη έναρξη του "Cryptoriana", με το "Exquisite Torments Await" θα μπορούσαν να ξεδιπλωθούν ατμοσφαιρικά και χορωδικά στοιχεία, σε συνδυασμό με τις τσιρίδες του κυρίου Dani πίσω από τα φύλλα που θροΐζουν τα οποία διαδέχεται το στοιχειωμένο, γοτθικό "Heartbreak And Seance".  Ένα κομμάτι ήδη γνωστό, που θα μπορούσα να πω ότι είναι από τα πιο δυναμικά και χτυπητά ομμάτια του δίσκου.
Σιγά σιγά, και όπου απαιτείται ακούμε και την keyboardist, Lindsay Schoolcraft, να προσθέτει ατμόσφαιρα, και μια θεατρική διάσταση, πέραν των πλήκτρων της και με την καθηλωτική της φωνή. Πιο συγκεκριμένα θα την ακούσουμε περιστασιακά στο πιο ψυχρό "Achingly Beautiful", αλλά και στο πιο heavy "Wester Vespertine", που παρ'όλα αυτά μας παρασέρνει και μια θύελλα από κιθαριστικά solo.

Από την άλλη συνατάμε πολλές κλασικές μελωδικές black metal στιγμές, που θυμίζουν λίγο Emperor ή Limbonic Art σε κομμάτια όπωςτα "Vengeful Spirit", "You Will Know The Lion By His Claw" και "The Night At Catafalque Manor", αλλά και το πιο ωμό για τα δεδομένα των Βρετανών, "The Seductivenessof Decay", το οποίο ενδιάμεσα έχει μερικές Maiden-ικές μελωδίες.

Ο επίλογος γράφεται λίγο πιο εναλλακτικά και συγκεκριμένα με μια καταπληκτική διασκευή σε κάτι τελείως παράτερο από το ύφος των Cradle Of Filth, μιας και μιλάμε στο "Alison Hell" των Annihilator. Δυναμικό, και μελωδικό, αρκετά κοντά στο πρωτότυπο δίνει μια δώση σκοτεινιάς που του ταιριάζει.

Αν και πρέπει να ομολογήσω πως δεν είμαι μεγάλος φίλος των Εγγλέζων black/gothic metallers, θα παραδεχτώ ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβε αρκετά στα μάτια μου, και με το συγκεκριμένο άλμπουμ ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη, ανταγωνιζόμενοι το παρελθόν τους.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: