Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ARCHSPIRE-RELENTLESS MUTATION (Album Review)

 Η Αμερικάνικη ήπειρος είναι "μάνα" για τις death metal μπάντες, πόσο μάλλον ο Καναδάς που έχει βγάλει μερικά τεράστια ονόματα στον τεχνικό σκληρό ήχο, όπως οι Gorguts, oι Cryptopsy ή οι Kataklysm. Στο μοντέρνο  tech-death metal όμως, ένα από τα πιο καυτά ονόματα είναι οι Archspire από το Vancouver που κυκλοφορουν φέτος το τρίτο τους album "Relentless Mutation".



Archspire - Relentless Mutation


Ήδη με την έναρξη του δίσκου και το "Involuntary Doppelganger", καταλαβαίνεις τι συμβαίνει με τους Καναδούς, καθώς έννοιες όπως πολυπλοκότητα και ποικιλομρφία είναι βασικά χαρακτηριστικά της μουσικής τους. Δυναμικοί ρυθμοί που εναλάσσονται συνεχώς και μερικές ακουστικές κιθάρες προς το τέλος είναι λίγα από αυτά που ξεδιπλώνονται αρχικά, ενώ με τα "Human Murmuration", "Remote Tumor Seeker" και"Calamus Will Animate" πολλά εφέ και δολοφονικές μελωδίες σκορπίζονται στους κοφτούς ρυθμούς των Archspire, σε ένα σύνολο που θυμίζει λίγο τους γνωστούς Dethklok.

To "Relentless Mutation" ξεκινά μια σκοτεινή, ακουστική αρχή που στην πορεία εξελίσσεται σε ένα κλασσικό tech-death κομμάτι, με πολλά solo ανάμεσα στα φωνητικά και αρκετές υάρχουσες ατμοσφαιρικές στιγμές. Από την άλλη πλευρά βέβαια, το "The Mimic Well", αλλάζει δύο πρόσωπα μέσα σε τέσσερα λεπτά ξεκινώντας αιμοβόρο και άγριο, με τύμπανα σαν πολυβόλα και αρκετές hardcore στιγμές, που στη πορεία αλλάζει σε μια ambient σύνθεση με αργό μπάσο, ώστε να επανέλθει στην αρχική του μορφή!
 Φτάνοντας στο τέλος, και με το ''A Dark Horizontal", τα πράγματα είναι περίπου τα ίδια όπως ξεκίνησαν, αλλά η ατμόσφαιρα είναι εντονότερη με μια αύρα που εκπέμπει Obscura, και πολλές ακουστικές μελωδίες σε συνοδεία πλήκτρων.που το κάνουν να καταλήξει άγριο και φλογερό.

Aνέκαθεν δεν ήμουν φίλος του progressive/tech death metal, με λίγες μόνο εξαιρέσεις. Αλλά στη προκειμένη περίπτωση οι Archspire και το "Relentless Mutation", εκφράζουν πολλά συναισθήματα και διάφορες μουσικές ιδέες στα αυτιά του ακροατή, σε σημείο που η όλη σύνθεση του δίσκου είναι άξια σεμιναρίου.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: