Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

DRUDKH/PAYSAGE D'HIVER-SOMEWHERE SADNESS WANDERS/SCHNEE IV (Review)

 Oι black metallers από την Ουκρανία, Drudkh, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό έχουν ζωντανέψει ιδιαίτερα δισκογραφικά, αποφάσισαν να κάνουν άλλο ένα βήμα στην καριέρα τους, και να υμνίσουν τη Μάνα Φύση σε ένα split που κυκλοφορεί φέτος μαζί με τους Paysage D'Hiver.
 


Οι Drudkh ήδη με τις πρωτες τους νότες και το "All Shades Of Silence" μας βάζουν σε μια φθινοπωρινή ατμόσφαιρα. Σκοτεινό, με μερικές διάσπαρτες δυναμικές στιγμές και μια πονεμένη ένταση, όλα μαζί σε ένα καλογυαλισμένο 13λεπτο κομμάτι που δε λείπουν ρυθμοί που στη φαντασία δημιουργούν εικόνες μέσα σε δάση, ακολουθώντας παράλληλα την ambient αισθητική που συναντάμε σε μερικά ξεσπάσματα του τραγουδιού.. Χωρίς να παρεκλείνει πολύ από το πρηγούμενο, το "Τhe Night Walks Towards Her Throne", είναι πιο ωμό και βίαιο με μια ελαφριά μελωδία να ξεπροβάλλει μέσα από τα riffs, ενώ παράλληλα οι Ουκρανοί μας προετοιμάζουν για έναν ψυχρό και μαύρο χειμώνα.

Μαζί με τους Drudkh όμως, μας φέρνει το χειμώνα το Ελβετικό ambient/black metal project, Paysage D'Hiver, με το θεοσκότεινο και ψυχρό "Schnee IV". Ένα σχεδόν 20λεπτο έργο, με μερικές εισαγωγικές ακουστικές κιθάρες, ψυχρά, συνεχόμενα σαν χιονοστιβάδες riffs, και διάπαρτα θροϊσματα των ανέμων. Η παραγωγή που διαφέρει από αυτή του Ανατολικοευρωπαϊκού κουαρτέτου, όντας πολύ πιο σκοτεινή και "παλιομοδίτικη" δίνει στον ήχο του κομματιού την αύρα που του αξίζει. Μια σκοτεινή χειμωνιάτικη και γεμάτη χιόνι νύχτα!

To "Somewhere Sadness Wanders/Schnee IV", είναι πραγματικά ένα underground διαμάντι που κατ'εμέ θα ταίριαζε καλύτερα να βγει στα μέσα του φθινοπώρου, εκεί που το κρύο σκεπάζει τη Γη, παρά στο κατακαλόκαιρο που έτυχε να κυκλοφορήσει. 
 
(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: