Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Oranssi Pazuzu στο Metal View: H χημεία και η αρμονία στη μπάντα φέρνουν την έμπνευση

Ο μυστικιστικός και αλλόκοτος χαρακτήρας των Oranssi Pazuzu μπορεί να θεωρηθεί ως ο μεγαλύτερος παράγοντας που το κοινό τους ακολουθεί. Οι Φινλανδοί psychedelic black metallers με όρεξη για πειραματισμό και μια βαθιά φιλοσοφημένη διάθεση, φέτος με το πέμπτο τους άλμπουμ έκαναν ένα ακόμα άλμα στην πορεία τους, το οποίο δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Για όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη μπάντα, καθώς και για την αναμονή της κυκλοφορίας του ολόφρεσκου "Mestarin Kynsi" εν μέσω πανδημίας, το Metal View μίλησε με τον συνιδρυτή και μπασίστα/τραγουδιστή της μπάντας, τον Ontto.

-Kαταρχάς συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ. Πώς και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για αυτό;

Σε ευχαριστούμε πολύ αρχικά. Η αλήθεια είναι πως πέρασαν τέσσερα χρόνια αλλά ήμασταν απασχολημένοι με διάφορες ασχολίες όπως να περιοδεύουμε αλλά και να βάλουμε μπροστά ένα νέο εγχείρημα, τους Waste Of Space Orchestra. Aυτή είναι μια κοινή σύμπραξη με τα μέλη των Dark Buddha Rising, και η αλήθεια είναι πως ξοδέψαμε πολύ χρόνο για τη δημιουργία ενός άλμπουμ, με μια διαδικασία που χρειάστηκε παραπάνω από ένα χρόνο. Αρχικά κάναμε αυτό το project για να παίξουμε κάτι μοναδικό στο Roadburn Festival αλλά καταλήξαμε να συνεχίσουμε και να βγάλουμε και δίσκο. Έπειτα από αυτή την προσπάθεια, όταν ήμασταν σίγουροι πως θέλουμε να βγάλουμε κάτι με τους Oranssi Pazuzu ξεκινήσαμε τη δουλειά. Κάπως έτσι κύλησε ο χρόνος για εμάς.

-Μια και ανέφερες τους Waste Of Space Orchestra, βλέπω κοινά με το νέο ύφος των Oranssi Pzuzu. Θεωρείς πως αντλήσατε έμπνευση από τους πρώτους για τη δημιουργία του "Mestarin Kynsi";

Ναι απόλυτα. Πρώτα απ'όλα στους Waste Of Space Orchestra ήμασταν μια μπάντα δέκα ατόμων οπότε όλα ακούγονταν τεράστια και πολύ φυσικά σε ένα προβάδικο, σαν να νιώθουμε την ατμοσφαιρική πίεση χαχα. Όπως καταλαβαίνεις το στυλ μας και αυτό το doom metal ύφος ακουγόταν τόσο δυνατό που όταν τελειώσαμε με αυτό το project και είπαμε να επικεντρωθούμε στους Oranssi Pazuzu νιώθαμε τόσο μικροί. Βέβαια ενώ θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, δε θέλαμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι τόσο μεγάλο όσο με τους Wate Of Space Orchestra, κι έτσι δώσαμε μόνο βάρος στην αγριάδα και την επιθετικότητα. Μάλιστα επιχειρήσαμε αυτόν τον ήχο να μην τον κάνουμε τόσο με τις κιθάρες αλλά με λίγα περισσότερα πλήκτρα δίνοντας και την ατμόσφαιρα, αλλά και τον όγκο που προσέδωσε και η άλλη μας μπάντα.

-Εκτός της επιθετικότητας που ανέφερες, αυτό το άλμπουμ είναι ψυχρό αλλά και αρκετά ιδιαίτερο μιας και για πρώτη φορά υπάρχει το industrial στοιχείο που μάλιστα υπερτερεί. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα; Είχατε κάποια συγκεκριμένη επιρροή;

Βασικά θέλαμε να ξεφύγουμε λίγο από το ψυχεδελικό ύφος και προσπαθήσαμε με τα πλήκτρα να βρούμε νέους δρόμους. Τα synth μας θέλαμε να έχουν ένα ambient στρώμα και φυσικά το industrial που ανέφερες κι εσυ. Θέλαμε ουσιαστικά να βρούμε ένα εργαλείο για την παρούσα φάση μας και να το χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας, και να το κάνουμε να πρωταγωνιστεί πάνω από τα riffs αλλά σε φυσιολογικά πλαίσια. Θέλαμε ουσιαστικά να πειραματιστούμε πολύ με τον ήχο μας. Όσον αφορά τις επιρροές, δε θα πω πως υπήρξαν για να επιδράσουν τον ήχο μας όπως είναι, αλλά πάντα μας βοηθούσαν για να χτίσουμε τα ηχοτόπια μας όπως θέλαμε. Σίγουρα βγάλαμε τον εαυτό που αγαπά την electro μουσική, και θέλουμε να είμαστε γενικά ανοιχτόμυαλοι. Μπορούμε να ακούσουμε για παράδειγμα από Chemical Brothers μέχρι Industrial Metal.

-Υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο πειραματισμού για τη συνέχεια των Oranssi Pazuzu;

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για κάτι τέτοιο αφού τώρα μόλις κυκλοφορούμε το νέο μας δίσκο. Πηγαίνοντας πίσω βλέπω πως κάθε δίσκος έχει μια λογική συνοχή και εξέλιξη με τον προηγούμενο. Ε, ο νέος μας δίσκος ξέφυγε λίγο από αυτό μιας και είναι πιο κοντά στη δουλειά με τους Waste Of Space Orchestra. Δε ξέρουμε τι μπορεί να μας επιφυλάσσει το μέλλον αλλά σίγουρα δε θέλουμε να μείνουμε κολλημένοι σε ένα πράγμα. Μας αρέσει να παίζουμε με τους ήχους γιατί αυτό μας κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον.

-Θεωρείς γενικά πως η έμπνευση στο εσωτερικό της μπάντας είναι ατελείωτη;

Σίγουρα! Δεν είναι μόνο ότι μας αρέσει να τεστάρουμε νέα πράγματα, αλλά την έμπνευση την φέρνει η χημεία και η αρμονία στη μπάντα, δεν είναι μόνο ένας παράγοντας. Όλοι στη μπάντα έχουμε κοινά γούστα αλλά η διαφορετικότητα δίνει πολλά περισσότερα στην τέχνη και τις ιδέες μας όλα αυτά τα χρόνια. Πάντα θα υπάρχει σε εμάς το αίσθημα της έκπληξης...για παράδειγμα όταν ξεκινάω να γράφω ένα riff ποτέ δε ξέρει κανείς μας πως θα εξελιχθεί και θα ολοκληρωθεί σαν κομμάτι με τη συμβολή των υπολοίπων. Κάπως έτσι κρατιέται η έμπνευση στο συγκρότημα. Από την άλλη, όσον αφορά τις επιρροές μας επειδή είμαστε ανοιχτόμυαλοι και λατρεύουμε γενικά τη μουσική, αυτομάτως μας δίνεται η όρεξη για να συνδυάζουμε και να μπλέκουμε πράγματα. Όλα αυτά μπορούν θα θεωρηθούν δυνατοί παράγοντες για να γίνει η μουσική μας δυνατή και εμπνευσμένη.

-Οι στίχοι σας όλα σας τα χρόνια είναι στα Φινλανδικά, αυτό το θεωρήσατε ποτέ ως ρίσκο;

Χρησιμοποιούμε τη μητρική μας γλώσσα γιατί αυτομάτως μας βγαίνει πιο φυσικά και θέλουμε να είμαστε άμεσοι με όσα νιώθουμε. Eίμαι υπεύθυνος για τους περισσότερους στίχους, και μερικές φορές είναι λίγο πιο αλληγορικοί οπότε δεν είναι τόσο εύκολο το νόημα να μεταφραστεί όπως θέλω στα Αγγλικά, κι έτσι τα Φινλανδικά είναι ο μόνος τρόπος για να εκφραστώ στο έπακρο. Επίσης όταν τραγουδάμε αυτούς τους στίχους νιώθουμε πιο ελεύθεροι και ειλικρινείς. Γι'αυτό κυρίως μας αρέσει να χρησιμοποιούμε αυτή την γλώσσα. Φυσικά πάντα θα υπάρχει κόσμος να ρωτάει αν θα επιχειρήσουμε να γράψουμε κάτι στα Αγγλικά, δεν είμαι ενάντια σε αυτό, απλώς λειτουργώ πιο εύκολα με τον τρόπο που δουλεύουμε όλον αυτόν τον καιρό. Η μουσική μας θεωρώ πως έχει μια αύρα και μια ατμόσφαιρα που μπορεί να μιλήσει στον ακροατή όταν τους στίχους κάποιοι δεν μπορούν να τους καταλάβουν. Βέβαια αυτό τους κάνει ακόμα πιο ιντργκαδόρικους και ενδιαφέροντες στο κοινό χαχα, ουσιαστικά ανοίγεις τη φαντασία σου, το θεωρώ πολύ cool!

-Σχετικά με το artwork, προσωπικά μου θυμίζει λεπτομέρεια από χριστιανική αγιογραφία. Ήταν αυτός ο σκοπός σας ή είναι κάτι τελείως διαφορετικό;

Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σου. Υπάρχει μια τέτοια λογική και μια αλήθεια σε αυτό που λες, καθώς γενικά μας αρέσει ο καθένας να βλέπει με διάφορες οπτικές την τέχνη μας, δε θέλουμε να επιβάλλουμε κάτι. H καλλιτέχνις που φιλοτέχνησε το άλμπουμ, η Tekla Valy έχει μια αγάπη με το μεταφυσικό κι όντως πολλά από τα έργα της θυμίζουν σκοτεινές αγιογραφίες. Θέλαμε για εξώφυλλο κάτι που να είναι συνάμα ρεαλιστικό και αφηρημένο. Κάτι που να ενώνει το πραγματικό με το μαγικό, σαν τη μουσική μας.

-Τόσο το εξώφυλλο, όσο και ο τίτλος του δίσκου (Master's Claw αγγλιστί), μου βγάζουν ένα αίσθημα σχετικά με τον "μεγάλο αδερφό" είτε αυτό είναι θρησκευτικού περιεχομένου, είτε συνωμοσιολογικού. Η σκέψη μου είναι αρκετά κοντά στη δική σας;

Ναι έπεσες μέσα. Αυτός ο δίσκος ουσιαστικά συνδυάζει και τα δύο, έναν αποκρυφιστικό Άρχοντα που κινεί τα νήματα και υποτάσσει τον κόσμο στα "θέλω του". Ο δίσκος αναφέρεται με δραματικό τρόπο σε αυτό, και στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος ακόμα και στην πραγματική κοινωνία. Βέβαια αυτό το concept εντείνει και σε πιο μεταφυσικά πράγματα, όπως το τελευταίο κομμάτι "Taivaan Portti" που αναφέρεται στο λευκό φως της αιωνιότητας. Αυτή είναι η άποψη η δική μου και της μπάντας, αλλά φυσικά ο καθένας μπορεί να το μεταφράσει με τα δικά του θέλω και τις δικές του ανάγκες.  Προσωπικά εμείς θέλαμε να εμβαθύνουμε σε αυτό το σκοτεινό φαινόμενο. 

-Τον τελευταίο καιρό και λόγω της πανδημίας βλέπουμε πολλές μπάντες να κάνουν δικά τους shows σε ψηφιακές πλατφόρμες μέσω Live Streaming. Πώς σου φαίνεται αυτό σαν ιδέα;

Είναι πολύ θετικό και για να είμαι ειλικρινής έχει περάσει και εμάς από το μυαλό μας. Δεν είμαστε σίγουροι αν θα το επιχειρήσουμε να το κάνουμε τελικά, απλώς έχει περάσει από το μυαλό μας, ειδικά τώρα που το πρώτο μας show για φέτος που ήταν να γίνει στο Roadburn το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δε θα πραγματοποιηθεί. Είναι πολύ ωραίες κινήσεις αυτές λόγω των συνθηκών που περνάμε, και οι ίδιοι στο συγκρότημα θα θέλαμε να το κάνουμε για να γιορτάσουμε και να προβάλλουμε την κυκλοφορία του νέου δίσκου, αφού είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Δε μπορώ να πω με σιγουριά κάτι, αλλά σκεφτόμαστε τον επόμενο μήνα να παίξουμε κι εμείς σε κάτι παρόμοιο. 

-Πλάνα για περιοδεία κατά το τέλος του 2020 ή μέσα στο 2021 υπάρχουν;

Ναι φυσικά. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, για να βγούμε σε μια Ευρωπαϊκή περιοδεία που έχει κανονιστεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου και μέσα στον Οκτώβρη. Μακάρι να μη χαλάσει και αυτό, αλλά μέχρι στιγμής όλα έχουν σχεδιαστεί.

-Ευχαριστώ για τη συνέντευξη Toni, ο επίλογος είναι δικός σου...

Κι εγώ ευχαριστώ. Ελπίζω να είστε όλοι καλά, να ακούσετε το άλμπουμ με ανοιχτό μυαλό κι ευχόμαστε να σας αρέσει. Ελπίζω να τα πούμε ξανά σύντομα κι από κοντά.

Γιάννης Χαρτζανιώτης




Δεν υπάρχουν σχόλια: