Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

FIREWIND-FIREWIND (Album Review)

Τρία χρόνια μετά το "Immortals" ήταν αρκετά για να έρθουν οριστικές αναδιαμορφώσεις στο στρατόπεδο των "δικών' μας Firewind, μιας και ο Henning Basse που χάρισε τη φωνή του στο προηγούμενο άλμπουμ αποχώρησε, όπως μάλιστα και ο Bob Katsionis μετά από 15 χρόνια πορείας. Αυτό έφερε τον Herbie Langhans (Sinbreed, Avantasia) στη θέση του τραγουδιστή, ενώ και το ίδιο το συγκρότημα μετατράπηκε σε κουαρτέτο. Έτσι μάλιστα και υπό αυτές τις συνθήκες έρχεται το ολοκαίνουριο "Firewind".
Με έναν μεγαλοπρεπή κι επικό τόνο, στα κλασικά μέτρα και σταθμά των Firewind, το εναρκτήριο δίδυμο "Welcome To The Empire" και "Devour" δίνει έναν έντονο δυναμισμό για αρχή, δείχνοντας μάλιστα πως παρά τις αλλαγές στο εσωτερικό της μπάντας, οι βάσεις παραμένουν σταθερές. Στο ίδιο μήκος κύματος θα φανεί λίγο πιο μετά και το "Break Away" με στοιχεία που ελαφρώς θυμίζουν στιγμές από το "Forged By Fire", ενώ το ήδη γνωστό "Rising Fire" βάζει το κλασικό heavy metal στα καλούπια της παρέας του Gus G με ζωηρά riffs και έντονες μπασογραμμές.

Eν συνεχεία, θα βρούμε στο ένατο ομώνυμο άλμπουμ των Ελλήνων πιο μοντέρνα αλλά και πειραματικά στοιχεία σε κομμάτια όπως το "Orbitual Sunrise" με τον τραχύ ρυθμό του, το στακάτο και εκρηκτικό "Perfect Strangers" και το "All My Life'' με τις 80s επιρροές του και το Malmsteen-ικό του σόλο. Από την άλλη το "Longing To Know You" θα έρθει με αισθητική μιας power μπαλάντας, όχι τόσο χτυπητής σε σχέση με προηγούμενους δίσκους. Εκτός αυτού όμως, άλλο ένα ιδιαίτερο κομμάτι είναι το "Overdrive" με το grooveάτο στυλ και τον ανεβαστικό του χαρακτήρα.

Προχωρώντας σιγά σιγά προς το τέλος, το "Space Cowboy" αποτελεί άλλο ένα δείγμα του νέου προσώπου των Firewind, που συνδυάζει πιο αμερικάνικα heavy/power στοιχεία με τις κλασικές μελωδίες που ξέρουμε από τους ίδιους και την ηχητική ταυτότητα του Θεσσαλονικιού βιρτουόζου, ενώ για φινάλε θα έρθει το "Kill The Pain" με δυνατές τυμπανοκρουσίες, και βαριά ξεσπάσματα, επιστρέφοντας μας σε όσα ξέρουμε για το συγκρότημα όλα αυτά τα χρόνια.
Οι Firewind με τον νέο τους δίσκο ξανασυστήνονται στο κοινό, όχι μόνο λόγω του ανανεωμένου line up αλλά και εξαιτίας του αμιγώς εξελιγμένου χαρακτήρα τους σε συγκεκριμένα σημεία που κερδίζονται στη συνέχεια. Φυσικά η ταυτότητα υπάρχει ακόμα, και δεν υπάρχει κανένα πισωγύρισμα στις πρώτες δουλειές, όπως ο ίδιος αρχικά περίμενα λόγω της απώλειας πλήκτρων. Ο ιθύνων νους και κιθαρίστας της μπάντας κοιτάει μπροστά, με τον Herbie Langhans στο μικρόφωνο να είναι ο πλέον κατάλληλος  των περιστάσεων, και έτσι οι "δικοί" μας διεθνείς στο power metal είναι φρέσκοι με ορμητικές βλέψεις για την πορεία.

(8/10)

YΓ: Παρακάτω μπορέιτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που έδωσε ο Gus G στο Metal View: https://metal-view.blogspot.com/2020/04/firewind-metal-view.html

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: